Hoe word je DJ en wat heb je ervoor nodig?

Rick de Bie
  | 
16 maart 2020

We hebben er misschien allemaal weleens over gedroomd of nagedacht: even succesvol worden als DJ’s zoals Martin Garrix of Hardwell. Maar dan is het natuurlijk wel eerst nodig om te beginnen. DJ, ofwel diskjockey, word je namelijk niet zomaar. Vandaag vertellen we je dan ook graag hoe je DJ kan worden en wat je ervoor nodig gaat hebben.

De benodigdheden om DJ te kunnen worden

Voor de meeste beroepen en hobby’s heb je bepaalde dingen nodig. Zo heb je om te DJ’en zowel apparatuur als de juiste kennis nodig. Met deze cocktail aan benodigdheden gaat het jou lukken om DJ te worden! Misschien zal je niet meteen op grote festivals zoals Tomorrowland staan, maar het is in ieder geval een begin.

De apparatuur die je nodig hebt voor het DJ’en

Zeker op het gebied van techniek en apparatuur is het mogelijk veel geld uit te geven. Er is enorm veel apparatuur die je kan gebruiken. Toch heb je niet alles echt nodig. Aan de basisapparatuur kan je al genoeg hebben. Zeker wanneer je net begint, moet je niet teveel investeren. Misschien kom je er later namelijk achter dat je helemaal niet leuk vind, dan wil je niet honderden of duizenden euro’s geïnvesteerd hebben. Dit is de apparatuur die je sowieso nodig gaat hebben:

 • Een laptop, waarop je DJ-software kan draaien.
 • De koptelefoon, audiokabels en speakers, om geluid mee te kunnen produceren.
 • Een DJ-controller, waarmee je de software op de laptop kan aansturen.

Welke DJ-software heb je nodig?

In principe kan je DJ-software op zo’n beetje elke laptop gebruiken. De standaard laptop van tegenwoordig zal al snel en sterk genoeg zijn om de meeste software aan te kunnen. De meestgebruikte software voor zowel professionele en hobby DJ’s is Traktor. Van Traktor kan je zowel een gratis versie als een betaalde, complete versie downloaden. Perfect dus om eerst te proberen en vervolgens een stapje verder mee te gaan.

Koptelefoon en speakers

Grote kans dat je in het begin nog niet voor volle zalen of festivaltenten gaat staan. Daarom is het ook niet nodig veel geld te investeren in de beste koptelefoons of grootste speakers. Toch heb je ze nodig. De koptelefoon gebruik je namelijk tijdens het mixen om een voorproefje te krijgen van datgene wat je aan het mixen bent. Speakers spreken voor zich, want de muziek die je maakt wil je natuurlijk de wereld insturen. Voor betere kwaliteit kan je hierin investeren, maar het is zeker geen vereiste.

Erg belangrijk: de DJ-controller!

De DJ wordt eigenlijk altijd geassocieerd met wat je hem of haar ziet doen: plaatjes draaien. Voordat je kan gaan DJ’en heb je dan ook een controller nodig, waarop je de muziek live aan het mixen bent. Deze koppel je aan de laptop met software, zodat de handelingen op je controller worden verwerkt en toegepast. Kijk voordat je een DJ-controller koopt zeker goed rond op het internet, zodat je de beste koop kan vinden en de beste kwaliteit in huis haalt.

Deze kennis over DJ’en heb je nodig

Wat moet je eigenlijk weten om DJ te worden? Het gaat deels om de technische kennis over de software en de hardware. Dit is iets wat je goed kan leren door er veel mee aan de slag te gaan. Verder is het handig om te leren over het creatieve gedeelte van het draaien. Zo moet je bijvoorbeeld weten hoe en waarom je bepaalde muziek uitkiest, hoe de opbouw van een set verloopt en alles over het aan elkaar mixen van nummers.

Ga aan de slag met leren

Zelfs binnen het mixen van muziek zijn er verschillende kanten die je op kan gaan. Zo heb je het DJ-vak, wat in wezen het live mixen van muziek is en je hebt het mixen van muziek als onderdeel van muziekproductie. Het mixen en masteren van muziek is iets wat in de studio gebeurt.

Over beide opties hebben we op Soofos een cursus, waarmee jij kan leren DJ’en of kan leren muziek mixen. Leer daarom met de online DJ-cursus over DJ’en of leer over het mixen en masteren van muziek.

Ga aan de slag met een van onze muziekcursussen!

Artikel uit de categorie:
Muziek

0 Reacties op "Hoe word je DJ en wat heb je ervoor nodig?"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.