Video is een onmisbaar onderdeel van een online cursus. Als jij een online cursus wilt gaan maken, is het maken van een instructievideo dus altijd nodig. Maar ook als jij eigen Youtube tutorials wilt maken, uitleg over functionaliteiten of snel aan vrienden wat wilt laten zien, ga je hier wat aan hebben. Video is en blijft een krachtige tool om mensen nieuwe dingen te leren en uit te leggen. Je eigen instructievideo’s maken is dus ook een handige skill!
Je kunt heel makkelijk dingen voordoen, laten zien hoe het werkt en behandelen. Dat is echter niet alles, als kijker heb je het voordeel dat je een video makkelijk kunt pauzeren, terugspoelen of versneld kunt afspelen. Zo kan de kijker altijd terug gaan naar essentiële momenten in een video. Maar hoe maak je als instructeur nou ook echt een instructievideo waar je cursisten iets aan hebben, en alles uit kunnen halen?
De Basis: Het belang van instructievideo’s
Instructievideo’s dienen als een brug tussen kennis en leerling, waarbij de voordelen van visueel leren worden benut. Ze maken complexe processen begrijpelijk, verhogen de betrokkenheid van de leerling, en bieden de mogelijkheid om op eigen tempo door de stof te gaan. Maar een goede instructievideo gaat verder dan alleen het tonen van stappen of processen; het wekt ook interesse, verduidelijkt moeilijke concepten en bevordert langdurige kennisretentie.
Stappenplan om een goede instructievideo te maken
Om jou verder te helpen, hebben we een stappenplan opgesteld. Als je dit stappenplan volgt, heb jij uiteindelijk een goede instructievideo waar jouw kijkers écht wat aan hebben.
Stap 1: Bepaal het doel en de doelgroep van de video
Voordat je begint, is het goed om eerst een duidelijk doel van de video te bepalen. Daarbij moet je ook rekening houden met wie jouw doelgroep is, hoe veel voorkennis ze hebben, welke video’s ze eerder gezien hebben en waarom ze de video kijken. Stel jezelf de volgende vragen:
- Wat moet de kijker leren of bereiken na het bekijken van de video?
- Welke voorkennis heeft de doelgroep mogelijk over het onderwerp?
- Hoe kan de video het beste worden gestructureerd om aan hun behoeften te voldoen?
Stap 2: Schrijf een script en storyboard
Een goed geplande instructievideo begint met een duidelijk script en storyboard. Dit zijn de blauwdrukken waarin elke stap van de video wordt beschreven en gevisualiseerd. Afhankelijk van je eigen ervaring, kun je hier ook met steekwoorden werken. Wel is het belangrijk dat je hebt uitgewerkt wat er aan bod moet komen in de video.
- Schrijf een duidelijk en beknopt script dat de kernboodschappen en instructies bevat.
- Creëer een storyboard dat elke scène visualiseert, inclusief dialogen, visuals en belangrijke acties.
Schrijf een script per video, zodat je uiteindelijk kunt nagaan of je video’s alle stof behandelen. Een aantal tips:
- Zorg dat elke video een goede introductie krijgt. Zo weet je cursist of ze hier even extra goed moeten opletten, of dat ze deze video kunnen overslaan.
- Zorg voor genoeg praktijkvoorbeelden of oefeningen in je video. Maak er geen speelfilm van, maar houd het interactief.
- Vat op het einde van de video nog even alles samen, met een goeie afsluiter en reminder.
Stap 3: Zorg voor de juiste techniek en tools
Afhankelijk van hoe jij jouw cursus gaat geven, heb je verschillende materialen nodig. In onze hoe maak ik een cursus leer je meer over het kiezen van de juiste methode van kennisoverdracht. Afhankelijk van de methode waarop jij een video gaat maken, heb je de volgende dingen nodig:
- Een schermopnametool (lees hier over gratis tools voor schermopnames).
- PowerPoint, Keynote of andere presentatiesoftware.
- Een heldere microfoon (lees hier verder over de beste microfoons).
- Nabewerkingssoftware.
- Opnameruimte en camera zijn geen vereiste. Toch is een goede camera aan te raden – maar dit kan vaak al met een smartphone.
Stap 4: Bereid jezelf voor op je moment in de spotlight!
Een stap die veel mensen vaak overslaan: even inchecken met jezelf. Je kunt het materiaal en script dan wel klaar hebben staan, maar jij zult het moeten overbrengen. Ben je niet gewend om te spreken of om op camera te verschijnen? Kies dan voor het maken van een instructievideo met schermopnames.
Bereid ook een goeie outfit voor die op het scherm mooi uitziet, en niet gek doet wanneer je bijvoorbeeld je armen beweegt. Zorg er ook voor dat je tijdens het filmen niet afgeleid gaat worden.
Stap 5: Maak de benodige materialen klaar
Sommige instructeurs kiezen ervoor om te werken met een presentatie in hun video’s. Zo zorg je ervoor dat deze je video daadwerkelijk krachtiger maakt. Maak je presentatie op aan de hand van je script. Zo zie je meteen of de structuur klopt. Zorg ervoor dat je hem niet volpropt met tekst en houd er rekening mee dat het leesbaar moet blijven.
Je kunt de presentatie opnemen door gebruik te maken van een van de gratis screencastingtools. Een kleine tip van ons: start met opnemen, wacht een paar seconden voor je start met praten en wacht een paar seconden nadat je klaar bent met praten, voordat je de opname stopt. Dit geeft je namelijk de ruimte om te knippen!
Stap 6: Oefenen!
Ja, het klinkt streng, maar we willen echt dat je je script een keertje doorloopt. Liefst zelfs met de camera aan, zodat je je eerste poging kunt terugkijken en eventuele verbeterpunten kunt herkennen. Ook werkt het fijn voor jezelf: je wordt bekend met het script en weet op welke punten je de nadruk moet leggen, wat je moeilijk vindt of waar je iets moet toevoegen.
Stap 7: Tijd om op te nemen
Telefoon op stil, trek de bel uit, laat de hond uit en vertel man, vrouw of kinderen dat je even bezig bent. Weet waar de zon gaat staan terwijl je filmt en zorg ervoor dat je niet plotseling in de zon kijkt of in het donker komt te zitten. Zorg dat je in een rustige omgeving zit en dat er geen afleiding is. Je kunt nu direct aan de slag – of je kunt je eerst verdiepen in het maken van video’s.
Het fijne van instructievideo’s versus live les geven, is dat je een les zo vaak kunt opnemen als je wilt. Geen reden om te stressen dus! Neem vooral je tijd.
Stap 8: Het nabewerken van jouw eigen instructievideo
Zodra je de instructievideo hebt opgenomen is het tijd om de video te gaan bewerken. Er zijn verschillende softwareprogramma’s, waarmee je dit kunt doen. Zo kun je gebruik maken van bijvoorbeeld iMovie, Adobe Premiere Elements of VideoStudio Pro. Knip eventueel mislukte stukjes uit de video. Vervolgens kun je het nabewerken zoals je zelf wilt. Weet je nog niet hoe je werkt met deze programma’s? In onze videobewerking cursussen helpen we je graag verder.
Te veel speciale effecten leiden de kijker af van hetgeen dat jij wilt overbrengen. Exporteer de video nu in zo een hoog mogelijke kwaliteit. Als je de video gaat gebruiken op Soofos kun je ook de meest grote en zware bestanden uploaden! Ons systeem verwerkt het automatisch naar het meest optimale bestandsformaat, zonder kwaliteitsverlies.
Technieken om pakkende video’s te maken
Met de bovenstaande stappen kun jij een eigen instructievideo maken. Maar wil jij écht next level gaan? Dan is het goed om ook met de volgende zaken aan de slag te gaan:
Storytelling en Visuele Hulpmiddelen
- Gebruik storytelling om theorie en praktijk te verbinden en zorg voor herkenbare scenario’s.
- Implementeer relevante visuals, zoals infographics of diagrammen, om uw verhaal en uitleg te ondersteunen.
Interactiviteit en Humor
- Overweeg interactieve elementen zoals vragen of quizzen om de betrokkenheid te verhogen.
- Gebruik humor op een passende manier om de leerervaring aangenamer te maken.
Het maken van effectieve instructievideo’s vereist planning, vaardigheid en creativiteit. Door deze uitgebreide gids te volgen, kunt u video’s maken die niet alleen informatief zijn, maar ook boeiend en gedenkwaardig. Onthoud dat elke video een kans is om uw boodschap te verfijnen en uw vaardigheden als educator en videomaker te verbeteren.
Succes met het maken van jouw instructievideo’s!