Dé basiscursus filmen voor de beginnende videomaker

Arjen en Matthijs · 8 Februari 2024

Veel organisaties willen graag werken met beeld. Jij ook. Je bent als communicatieprofessional of zelfstandig ondernemer enthousiast om aan de slag te gaan met video. Volg deze cursus om de eerste stappen te zetten op videogebied.

 • Beginner
 • 40 Lessen
 • 2u 4min
 • Incl. Certificaat

Dit leer je in de cursus:

 • Leer de basisfuncties van een (video)camera kennen + accessoires zoals stabilisatie, licht en geluid
 • Breng jouw shots, composities en storytelling naar een hoger niveau
 • Hoe film je een camera-interview en hoe stel je vragen?
 • Hoe bereid je jouw filmopnames voor om het beste resultaat te krijgen

Cursus inhoud

Vouw uit

Met video marketing laat je mensen op een beeldende en dynamische manier kennismaken met jouw bedrijf, organisatie, dienst of product

Veel organisaties willen graag werken met beeld. Jij ook. Je bent als communicatieprofessional gevraagd om aan de slag te gaan met video voor jouw bedrijf of organisatie. Je hebt wel eens wat geprobeerd, maar bent nog niet tevreden over het resultaat.

Of je bent zelfstandig ondernemer en je wilt zelf videocontent maken voor al je sociale kanalen. Maar je hebt geen budget om daarvoor telkens iemand in te huren.

Wij laten je in deze online cursus filmen zien welke stappen je kan zetten om jouw video’s te verbeteren. Denk aan het leren kennen van je camera. Het verbeteren van jouw composities. Het voorbereiden van jouw filmopname. En nog veel meer!

Ook leren we je meer over de inhoudelijke kant van films maken. Wij komen uit de journalistiek en werken zelf veel met interviews om onze video’s ook een inhoudelijke lading te geven. Wij leren jou hoe je het beste een interview kunt doen met een camera erbij. Want dat is nog niet zo makkelijk als het lijkt.

In vijf modules leren wij je alle basiskennis die je nodig hebt om jouw filmskills naar een hoger niveau te brengen.

Module 1: Hoe werkt een camera?

We leren je over de verschillende functies van een camera en hoe je die kunt inzetten. Van zoomen tot werken met licht.

Module 2: Licht, geluid en stabilisatie

Welke accessoires heb je nodig om jouw video’s op een hoger niveau te brengen? Denk hierbij aan microfoons, licht en stabilisatie.

Module 3: Hoe maak ik betere shots?

We geven je bruikbare tips om jouw shots te professionaliseren. Hoe verbeter je de compositie van je shots? Hoe zit het met bewegingen? Welke shots zijn bruikbaar?

Module 4: Interviewen met camera

Om je video’s ook inhoudelijk op een hoger niveau te brengen, leren we je hoe je moet interviewen met een camera erbij: zowel compositie als interviewtechnieken.

Module 5: Voorbereiding en storytelling

Een goede voorbereiding is essentieel om goede video’s te maken. Waar moet je allemaal aan denken?

De cursus is gebaseerd op onze ervaring als journalistiek filmmakers

In de cursus geven wij je les door middel van uitlegvideo’s, tekst en plaatjes. Ook laten we je veel voorbeelden zien van video’s die wij maakten in de praktijk. Zo leer je de verschillende technieken herkennen en toepassen. Ook geven we je concrete opdrachten waarmee je aan de slag kunt.

Ben je klaar om jouw filmopnames naar een hoger niveau te brengen? Start dan snel met deze cursus.

Over de instructeur

Wij zijn Arjen Hoeve en Matthijs de Raad. Samen runnen wij sinds 2008 GGTV, een filmproductiebedrijf dat voortgekomen is uit onze gezamenlijke tijd op de opleiding Journalistiek.

Wij zijn filmmakers met hart voor de wereld om ons heen. Wij geloven in echte verhalen over vooruitgang, verteld door betrokken mensen.

Verhalen die ontstaan uit organisaties en projecten met maatschappelijke waarde. Die vangen wij in informatieve en inspirerende films, zoals videoportretten, documentaires en reportages. Vaak kort, soms lang, altijd raak – met maatschappelijke impact.

Inmiddels zijn we meer dan vijftien jaar en vele honderden films voor heel veel mooie opdrachtgevers verder. Daar zijn we best wel een beetje trots op.

Sinds 2016 geven we ook les. We hebben op basis van onze eigen jarenlange ervaring met films maken de cursus 'Video-items maken' ontwikkeld.

Deze cursus is inmiddels gevolgd door  honderden cursisten. Vele daarvan zijn sindsdien met veel enthousiasme zelf films aan het maken voor hun organisatie of bedrijf.

We vinden het erg leuk om onze kennis en kunde over te dragen op onze cursisten. We vinden het mooi om te zien hoe enthousiast de deelnemers worden van het filmvak en helpen ze graag verder met tips & tricks.

Op Soofos vind je twee online cursussen:

- De Basiscursus Filmen

- Sneller Monteren met Adobe Premiere Pro 2024

Beoordelingen

4.9 Gemiddelde beoordeling

7 Beoordelingen

 • 5
  6
 • 4
  1
 • 3
  0
 • 2
  0
 • 1
  0
 1. Goede basis om verder te gaan. Bedankt voor het delen van jullie kennis en succes met het bedrijf.

 2. Prima basic cursus met de belangrijkste elementen om tot een uitgewerkt videoproduct te komen.

 3. Ik ben fotograaf en wil met video aan de slag. Deze cursus is een fijne, laagdrempelige manier om dingen te leren die ik nodig heb om met filmen te beginnen. Arjen en Matthijs geven in korte filmpjes duidelijke uitleg over de verschillende onderwerpen die behandeld worden. Erg fijn is dat je uitleg onder de video nog kunt nalezen. Bij sommige lessen kun je een video zien die Arjen Matthijs gemaakt hebben, waarin je heel mooi kunt zien wat ze in de betreffende les uitleggen, juist die praktijkvoorbeelden zijn super-leerzaam!
  Ik wist zelf vanuit de fotografie al wat dingen over camera-techniek, maar de specifieke dingen die niet zozeer voor foto’s maar des te meer voor video gelden en de interview-tips zijn precies de waardevolle aanvullingen die ik nodig had om nu te kunnen gaan filmen. Een echte goede cursus voor starters dus!

 4. Fijne boeiende cursus.
  Dank voor de handige tips & tricks!
  Rustig en duidelijk uitgelegd met goede voorbeelden en heldere structuur.
  Heeft ons erg geholpen, aanradertje!

 5. Professionele cursus waarbij alles in zeer begrijpbare taal rustig en overzichtelijk wordt uitgelegd. Veel geleerd en klaar om dit in praktijk te gaan brengen 🙂 Hartelijk dank daarvoor!

 6. Super fijne cursus!! De filmmakers leggen het erg duidelijk uit en er zit veel diepgang in de uitleg!! Aanrader voor elke beginner!!

 7. Arjen en Matthijs zijn prettige docenten die je stap voor stap meenemen. De cursus is in duidelijke blokken opgedeeld waardoor je goed overzicht houdt. Een hele waardevolle cursus die mij als amateur filmer een stuk professioneler heeft gemaakt.. en als je het mij vraagt veel te voordelig wordt aangeboden (niet verder vertellen 😉

74Levenslange toegang
Of
Krijg toegang tot deze en 500+ andere online cursussen voor maar €19 p/m
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 55 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.