7 tips voor het vinden van cursisten voor jouw online cursus

Anton Verkooijen
  | 
22 september 2020

Samenvatting ðŸ¤“ Er zijn verschillende manieren waarop je cursisten kan vinden voor je cursus. Wij hebben zeven tips voor je gevonden, waarmee je klanten kan vinden. Het aanspreken van je netwerk is een goed begin! Mocht je een e-maillijst hebben, stuur dan een e-mail naar je lijst. Mensen houden ervan dingen te krijgen, gratis is de manier mensen warm te maken. Start dus een winactie en laat mensen je cursus delen. Geef je cursus als complementair goed bij een ander product of andere aanbieder. Zorg voor partners die promotie voor je doen, bijvoorbeeld voor een percentage. Vraag om reviews, zodat je social proof op kan bouwen. Tot slot kan je door sterkere teksten meer bezoekers vindt of conversies verhoogt.

Aan de slag met het verkopen van je cursus

Na het maken van jouw online cursus ben je er nog niet.

Je hebt veel tijd gestoken in het produceren van de cursus, hij is online terug te vinden en je bent tevreden met het materiaal.

Nu is het tijd om de cursus te gaan verkopen, en zoveel mogelijk cursisten vinden voor jouw online cursus.

Lees meer over het succesvol lanceren van een cursus.

Het vinden van cursisten voor je cursus is een leuke bezigheid die je veel kan opleveren. Je kunt met een aantal simpele stappen al de eerste cursisten vinden voor jouw cursus.

Vanuit Soofos helpen we je zoveel mogelijk met de verkoop, maar er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om het te stimuleren.

Naast dat het leuk is, is het ook belangrijk om jouw eerste cursisten te vinden. Hoe meer cursisten jij hebt, hoe meer feedback je kunt krijgen.

Daarnaast zullen potentiële cursisten eerder kiezen voor een cursus met veel gebruikers dan voor cursussen die nog geen cursisten hebben!

Tip 1. Spreek jouw eigen netwerk aan

Vertel over jouw online cursus aan jouw vrienden, kennissen en familie. Hoe meer mensen ervan weten, hoe meer kans dat iemand jouw cursus wil volgen!

Vraag aan je netwerk of ze de cursus willen volgen, en bied ze eventueel een korting aan!

Een makkelijke manier om je netwerk te bereiken is door te promoten via sociale media, zoals Facebook, Twitter en Instagram.

Dit kan een effectieve manier zijn om je eigen netwerk aan te spreken.

Tip 2. Verstuur een mailing

Een mailing versturen is een van de meest effectieve manieren van marketing. Nu heb je misschien al een lijst met mensen die eerder een klant van je zijn geweest.

Als je een e-mailadres van ze hebt verzameld kun je ze een mail sturen waarin je ze op de hoogte stelt van de online. Daarbij werken persoonlijke berichten beter dan één algemene mail.

Pro tip: Gebruik je LinkedIn netwerk! Je kunt via LinkedIn de e-mailadressen van jouw connecties in één keer exporteren (ga naar my network -> connections settings -> export LinkedIn Connections).

Zorg dat jouw mails netjes en professioneel zijn opgesteld. Stuur ze één mailtje waarin je ze op de hoogte brengt van jouw nieuwe ontwikkeling, maar ga zeker niet spammen!

Tip 3. Organiseer een winactie

Een winactie kan een effectieve manier zijn om de eerste promotors van jouw cursus te krijgen.

Verzin een leuke winactie waar mensen jouw online cursus kunnen winnen. Het kan vooral interessant zijn om een winactie voor leden van Soofos te organiseren.

Op deze manier spreek je een ander netwerk aan dan je eigen netwerk. We overleggen graag met je over de mogelijkheden en eerdere ervaringen op het gebied van winacties!

Tip 4. Geef een cursus als bonus bij het afnemen van een andere dienst

Het kan goed zijn dat je mensen op een andere manier ook diensten levert. Geef je ze bijvoorbeeld advies, les of verzorg je hun boekhouding?

Een online cursus kan de ervaring van jouw klanten enorm versterken. Hierbij kun je ze een gereduceerd tarief aanbieden, of zelfs gratis de cursus geven als service.

Naast dat je ze extra kennis kunt geven, is het een extra persoon die weet van jouw online cursus en deze aan zijn eigen netwerk kan laten zien.

Tip 5. Laat anderen jouw cursus verkopen

Je kunt ook andere mensen inzetten om jouw cursus te verkopen. Op Soofos kun je gebruik maken van een affiliate programma, waarbij je andere mensen kunt inzetten om jouw cursus actief te promoten.

Je kunt voor jouw affiliates een speciaal tarief afspreken voor jouw cursus.

Op deze manier kun je anderen inzetten om jouw cursus te verkopen!

Tip 6. Vraag om reviews

Reviews zijn niet alleen goed om de kwaliteit van jouw cursus te waarborgen. Het is ook een goede manier om betrouwbaar over te komen richting nieuwe cursisten.

Vraag daarom aan je cursisten om een review achter te laten bij de cursus.

Probeer zoveel mogelijk oprechte reviews te krijgen, zodat nieuwe cursisten goed in kunnen schatten wat ze er aan hebben.

Bied bijvoorbeeld tijdelijk jouw cursus gratis aan in ruil voor een eerlijke review.

Tip 7. Schrijf een sterke tekst op je cursuspagina

Het internet is een grote speeltuin geworden waar bedrijven zichzelf zichtbaar proberen te maken en op die manier klanten proberen te vinden.

Jouw cursus komt bij het live gaan in dit ware slagveld terecht. Het is belangrijk dat de tekst op je cursuspagina jouw cursus vindbaar maakt in bijvoorbeeld Google.

Dit kan een grote bron van verkeer én cursisten zijn, mits je een goede tekst schrijft. Waar moet jouw tekst dan aan voldoen?

In ieder geval moet de tekst voldoen aan deze eisen:

 • Expertise
 • Autoriteit
 • Betrouwbaar

Expertise op je cursuspagina

Jouw potentiële cursist wilt overtuigd worden van het feit dat jij een expert bent in je gebied én dat de cursus het volgen waard is. Hiervoor is het van belang dat je jezelf valideert als expert, het liefst nog met betrouwbare bronnen van buitenaf. Hiervoor kan je bijvoorbeeld de beschrijvende tekst over jezelf als instructeur gebruiken. Ook kan je in de tekst ruimte maken voor testimonials die over jou als expert gaan.

Autoriteit op je cursus opbouwen

Het opbouwen van autoriteit op je online cursus is lastiger dan het claimen van expertise. Het is een goede manier om cursisten te vinden, maar het kost wel wat werk. Door van externe partijen een linkje of benoeming te krijgen, krijgt jouw cursus langzamerhand expertise. Nog beter als de bron van de autoriteit ook relevant is binnen hetzelfde vakgebied.

Betrouwbaarheid opbouwen

We hebben het al eerder besproken: “de review”. Dit is een cruciaal onderdeel van elke goede cursuspagina. Wanneer potentiële cursisten jouw cursus vinden, dan is het hebben van reviews en beoordelingen méér waarde dan de rest van de pagina. Besteed dus tijd om je cursus zo goed mogelijk te maken en positieve reviews te vergaren. Krijg je een negatieve review? Ga dan na waarom deze is achtergelaten en doe de moeite om je cursus te verbeteren. Je kan ervoor kiezen om de reviewer een nieuwe ervaring te geven, zodat een nieuwe review op z’n plek is.

Ga aan de slag met het vinden van je cursisten!

Op deze manier gaat het je lukken om de eerste klanten te vinden voor jouw online cursus!

Wist je al dat je bij Soofos een online cursus gratis kunt plaatsen?

Daarnaast rekenen we geen commissie als jij je eigen klanten vindt! Je krijgt dus effectief 96% van de opbrengsten van jouw online cursus als je zelf je cursisten aanbrengt!

Wil je meer weten of je aanmelden als instructeur? Kijk even bij onze word instructeur pagina, of neem contact met ons op. We zien je graag terug op Soofos!

Liever alles in eigen beheer?

Met Maatos maak je eenvoudig je eigen cursus site. In jouw eigen stijl en in eigen beheer.

Bron hoofdafbeelding: Business vector designed by Freepik

Artikel uit de categorie:
Cursus verkopen

0 Reacties op "7 tips voor het vinden van cursisten voor jouw online cursus"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met ♥ in NL © 2021 - Soofos B.V.