Door de digitalisering van de wereld veranderd de maatschappij van een industriële naar een kennis- en netwerksamenleving. Dit heeft tot gevolg dat veel werk door machines uitgevoerd wordt. Bij steeds meer banen worden ICT en computers gebruikt. De functies veranderen, dus de benodigde vaardigheden veranderen ook. Waar het vroeger belangrijk was om handwerk te kunnen verrichten, is het nu vooral belangrijk om bijvoorbeeld met Photoshop om te kunnen gaan. De nieuwe vaardigheden worden de 21e eeuwse vaardigheden genoemd.

 

Wat zijn de 21e eeuwse vaardigheden?

De 21e eeuwse vaardigheden zijn 11 competenties die ontwikkeld zijn door het Nationaal Expertisecentrum Leerplanontwikkeling en Kennisnet. Het gaat om vaardigheden die belangrijk zijn in de huidige digitale omgeving. Denk bijvoorbeeld aan kritisch & creatief denken, ict-basisvaardigheden, computational thinking en mediawijsheid. Deze skills zijn belangrijk om jezelf goed voor te bereiden op de toekomst.

Model voor 21e eeuwse vaardigheden ontwikkeld door SLO en Kennisnet

 

Het belang van deze vaardigheden

De wereld veranderd snel met veel nieuwe technologieën. Vaak worden deze technologieën gebruikt zonder bewust te zijn van de achterliggende technieken. Allard Strijker legt bijvoorbeeld in een interview uit wat het belang is om bewust te zijn van de techniek. Zo staan veel mensen er niet bij stil dat bijvoorbeeld de ‘gratis wifi’ of in de winkel nooit écht gratis is. Het netwerk moet door iemand worden onderhouden, er zijn materialen voor nodig, en dat kost geld. Door je bewust te zijn dat dit op een bepaalde manier weer terugverdient moet worden, kun je kritischer na denken en betere keuzes maken. [bron: Kennisnet]

 

Begin op tijd met het leren van deze basisvaardigheden

Het gezegde Jong geleerd, oud gedaan blijft altijd gelden. Het is goed om op jonge leeftijd al in aanraking te komen met de basisvaardigheden. Een aantal hiervan kun je niet achter de computer leren. Echter zijn er wel een aantal vaardigheden die geschikt zijn om te leren via online cursussen. Op Soofos vind je bijvoorbeeld cursussen over Photoshop, Excel en programmeren. Hiermee leer je de programma’s beter gebruiken. Ook hebben we cursussen online die meer gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling. Je leert meer over onderlinge communicatie en wordt gestimuleerd om creatief na te denken.

Heb je als school interesse om een aantal cursussen van Soofos in het les programma aan te bieden? Neem gerust contact met ons op. We kunnen dan samen kijken hoe dit het best binnen het lesprogramma past.

Bronnen:
Hoofdafbeelding door Freepk

27 december 2018

0 Reacties op "De 21e eeuwse vaardigheden die je moét bezitten"

Geef een reactie op dit artikel

  © 2019 Soofos B.V.