21e-eeuwse vaardigheden die je moet bezitten

Door de digitalisering van de wereld veranderd de maatschappij van een industriële naar een kennis- en netwerksamenleving.

Hierdoor kunnen veel machines werk doen, wat voorheen door mensen gedaan werd. Ook worden er steeds meer ICT-oplossingen en computers gebruikt door vrijwel alle soorten organisaties.

De functies veranderen, dus de benodigde vaardigheden veranderen ook. Waar het vroeger belangrijk was om handwerk te kunnen verrichten, is het nu vooral belangrijk om bijvoorbeeld met Photoshop om te kunnen gaan.

De nieuwe skills worden de eenentwintigste-eeuwse vaardigheden genoemd, maar waarom moet je hier rekening mee houden?

Wat zijn de 21e-eeuwse vaardigheden?

De 21e-eeuwse vaardigheden zijn elf competenties die ontwikkeld zijn door het Nationaal Expertisecentrum Leerplanontwikkeling en Kennisnet. Het gaat om vaardigheden die belangrijk zijn in de huidige digitale omgeving.

Denk bijvoorbeeld aan kritisch & creatief denken, ICT-basisvaardigheden, computational thinking en mediawijsheid. Deze skills zijn belangrijk om jezelf goed voor te bereiden op de toekomst.

Model voor 21e eeuwse vaardigheden ontwikkeld door SLO en Kennisnet

Het belang van deze vaardigheden

De wereld veranderd snel met veel nieuwe technologieën. Vaak worden deze technologieën gebruikt zonder bewust te zijn van de achterliggende technieken.

Allard Strijker legt bijvoorbeeld in een interview uit wat het belang is om bewust te zijn van de techniek. Zo staan veel mensen er niet bij stil dat bijvoorbeeld de ‘gratis wifi’ of in de winkel nooit echt gratis is.

Het netwerk moet door iemand worden onderhouden en er zijn materialen voor nodig, beide kosten geld.

Door je bewust te zijn dat dit op een bepaalde manier weer terugverdient moet worden, kun je kritischer na denken en betere keuzes maken. [bron: Kennisnet]

Begin op tijd met het leren van deze basisvaardigheden

Het gezegde “jong geleerd, oud gedaan” blijft altijd gelden.

Het is goed om op jonge leeftijd al in aanraking te komen met de basisvaardigheden. Een aantal hiervan kun je niet achter de computer leren.

Echter zijn er wel een aantal vaardigheden die geschikt zijn om te leren via online cursussen.

Op Soofos vind je bijvoorbeeld cursussen over Photoshop, Excel en programmeren. Hiermee leer je de programma’s beter gebruiken. Ook hebben we cursussen online die meer gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling.

Je leert meer over onderlinge communicatie en wordt gestimuleerd om creatief na te denken.

Heb je als school interesse om een aantal cursussen van Soofos in het lesprogramma te betrekken? Neem dan gerust contact met ons op.

We gaan dan samen kijken hoe dit het best binnen het lesprogramma past.

Bron hoofdafbeelding door Freepk

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.