Ontmoet de instructeurs op Soofos: Manja Weijers

Wij vertellen graag over de instructeurs op Soofos. Zelf vinden we het namelijk reuze interessant wat de instructeurs op Soofos te vertellen hebben. Hopelijk kunnen we je met dit interview wat meer diepte geven over de instructrice van de cursussen: “Verwen je Voeten” en “Soepele Schouders en een Lekker Losse Nek“. Manja Weijers ging graag met ons in gesprek over haar cursus, dus laten we snel beginnen!

De instructrice

Stel jezelf even voor!

Ik ben Manja, fysiotherapeut en yogadocent. Inmiddels heb ik twee cursussen gemaakt. Eentje over voeten en eentje voor schouders.

Waarom doe je wat je nu doet?

Twee jaar geleden ben ik mijn eigen praktijk gestart omdat ik me belemmerd voelde in standaard praktijken. Ik wilde mijn eigen ding kunnen doen, minimaal 45 minuten om te behandelen en vooral opzoek gaan naar de echte oorzaak i.p.v. alleen de klacht te verminderen. De connectie tussen lichaam en geest vind ik erg belangrijk en ik neem dit altijd mee in mijn behandelingen. Daarnaast ben ik yogadocent en geef ik anatomie workshops bij verschillende yogascholen in Nederland.

Waar heb je geleerd wat je nu kan?

Voor mijn fysiotherapie heb ik een bijscholing gedaan in ‘somatisch’ behandelen. Dit betekent dat je lichaam en geest niet los ziet van elkaar. Want beiden staan continue met elkaar in verbinding. Door met het lichaam bezig te zijn, beïnvloed je de geest, maar je denken beïnvloedt ook je lichaam. Dit zag ik vooral erg terug in schouderklachten. Ik werd gevraagd om hierin yogaworkshops te geven. De afgelopen jaren heb ik dit op veel verschillende plekken in Nederland gegeven en zo kwam ik op het idee om een online cursus te maken. In eerste instantie op mijn eigen website, maar inmiddels heb ik hem overgezet naar Soofos.

In mijn praktijk zie ik dat veel klachten ontstaan door verkeerd bewegen (of eigenlijk te weinig) van de voeten. Omdat we altijd smalle en stugge schoenen aanhebben worden de voeten stijf. Stijve voeten zorgen voor klachten elders. Daarom neem ik de voeten mee in elke behandeling. Om mensen hiervan bewust te maken heb ik een klein programma opgezet, een introductie voor je voeten.

Over de cursussen

Wat houdt het de cursus over schouders in?

Veel mensen hebben last van hun schouders, ze voelen stijf en stug. Pijnlijk. Met uitstraling naar de armen en de nek. Vaak door lang in dezelfde houding zitten en stress. Ik heb heel wat patiënten gezien heb die door een paar oefeningen van hun klachten af waren. Met het online programma leer je wat je zelf kunt doen om van je klachten af te komen. Je krijgt anatomische kennis, je leert over pijn en stress. Maar je krijgt ook oefeningen die je makkelijk thuis kunt doen. Op bed of op de grond. Je hebt er niks voor nodig. Het zijn geen kracht- of conditieoefeningen. Het zijn bewegingen waardoor je je weer soepel en vrij voelt.

Wat houdt het de cursus over voeten in?

Verwen je Voeten gaat over voeten. Je maakt ze weer soepel en sterk. Zo voorkomt je klachten elders in het lichaam. Bijna iedereen draagt schoenen die te klein zijn, te smal, met een zool die niet beweegt. Je voet heeft 26 botjes en 33 gewrichten, deze gewrichten zijn gemaakt om te bewegen. Kun je nagaan wat er gebeurd als die niet kunnen bewegen door je schoenen? Dan gaat je lichaam ergens anders op zoek naar beweging, maar daar is je lichaam niet voor gemaakt en je krijgt klachten. Met deze cursus voorkom je dit.

Wat zijn de doelen van de cursussen?

Mijn doel is dat je bewust wordt van je lichaam en anders gaat kijken naar je lichaam. Met Soepele Schouders leer je stap voor stap het belang van goed in je vel zitten. Het gaat uiteindelijk niet meer over je schouders, maar over jou. Wie je bent als persoon en wat voor invloed je denken heeft op je lichaam. Daarnaast kun je door simpele oefeningen en bewegingen weer ruimte krijgen in je lichaam, zodat jij je veer goed voelt.

Met Verwen je Voeten wil ik je bewust maken van het belang van soepele voeten. Het effect wat je voeten hebben op je lichaam en je leert om je voeten weer soepel te maken, zodat je beter op de grond staat. Het doel is dat je voeten beter kunnen bewegen en de rest van je lichaam niet meer hoeft te compenseren. Beide programma’s zijn gemaakt om jou weer beter te bewegen!

Voor wie zijn de cursussen bedoeld?

Voor iedereen. Mensen met klachten, zonder klachten, yogadocenten, pilates docenten. Er zit voor iedereen wat in om van te leren. Het is een nieuwe manier van kijken naar klachten en het lichaam. Het is wel de bedoeling dat je zelf aan de slag gaat. Dat je tijd neemt voor jezelf, want jij bent het belangrijkst. Beide programma’s bevatten veel oefeningen om vooral te doen. Als je ze niet doet, zul je ook geen effect merken.

Wat vind je het leukste onderdeel van jouw cursus?

Het leukste onderdeel is dat je heel anders naar je klacht en/of je voeten gaat kijken.

Wat vind je van het maken van de cursus?

Waarom heb je gekozen voor Soofos?

Ik had mijn cursussen eerst op mijn eigen website. Een heel aantal mensen hebben deze al aangeschaft. Ik merkte alleen dat ik het niet handig vond om alles achter de schermen zelf te doen. Daarnaast komen door Soofos veel meer mensen op mijn cursus terecht. Mensen die mij nog niet kennen. Die nog niet eerder hebben gehoord over deze manier van bewegen. Ook hen wil ik graag kunnen bereiken. Soofos werkt daar uitstekend bij.

Hoe vond je het om een cursus te maken?

Het maken van de online cursus heeft mij heel veel tijd gekost. Vorig jaar ben ik een paar maanden non stop bezig geweest. Werkboeken maken, filmpjes maken en bewerken en weer opnieuw filmen. Ik heb alles zelf gedaan. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd en ik vond het ook heel leuk om te doen.

Welke aspecten vielen je mee?

Mezelf filmen en in de camera praten. Ik geef al veel workshops dus ik ben het gewend om voor een groep te staan. Maar ik dacht dat voor een camera staan anders zou zijn. Dat viel wel mee.

Wat zou je volgende keer anders doen?

Gelijk via Soofos!

Hoe ga je cursisten vinden voor de cursussen?

Op dit moment weet mijn netwerk al van mijn cursussen. Op mijn website en facebook pagina stond al veel informatie erover en ook liet ik het regelmatig terugkomen in de nieuwsbrief. Nu hij op Soofos staat wil ik er weer een nieuwe input in stoppen. Maar dit komt pas na mijn vakantie.

Heb je advies voor cursisten en instructeurs?

Weet goed wat je wilt. Maak daarom een schema, plan je tijd en zet deadlines. Ik ben er goed in om van alles op Google op te zoeken en heb daardoor alles zelf gedaan. Maar dit kost erg veel tijd. Huur desnoods iemand in die voor je filmt. Dat is een investering, maar zal je enorm veel tijd schelen. En zorg dat je er zelf ook van leert, dat maakt het nog leuker om een cursus te maken.

Wat zou je toekomstig cursisten van jouw cursus willen meegeven?

Zorg dat je elke dag vijf tot tien minuten tijd neemt om de bewegingen en oefeningen te doen. Zo behaal je het beste resultaat. In het begin ben je wat meer tijd kwijt om de filmpjes te bekijken, maar als je de oefeningen uit je hoofd kent heb je ze ook zo gedaan. Doe verder alles met aandacht. Raffel het niet af. Liever 1 oefening voor 5 minuten met aandacht dan 5 die je afraffelt. Afraffelen werkt niet bij mij cursus. Het gaat juist om aandacht.

De cursussen van Manja bekijken? Vind ze op Manja’s eigen instructeurspagina.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.