Hoe overkom je een writer’s block? 4 tips.

Hoe je het ook went of keert, iedere schrijver krijgt op den duur te maken met een writer’s block. Dat is ook niet zo gek aangezien het schrijven van een verhaal een creatief proces is. In een creatief proces wordt er geëxperimenteerd en getest, wat soms kan betekenen dat je tegen een figuurlijke muur aanloopt en er over een oplossing nagedacht moet worden.

Wat is een writer’s block?

In dit blog verstaan we onder een writer’s block het volgende. Er zal een moment komen dat je in je verhaal op een punt aankomt waarvan je niet weet hoe het verder moet verlopen. Dat kan twee dingen betekenen:

  1. Je hebt geen idee hoe het verhaal verder moet gaan. Je mist een gevoel of richting. Vaak wordt dat uitgedrukt in het missen van inspiratie.
  2. Je hebt te veel ideeën en je kunt niet kiezen welke je wil gebruiken. Je loopt vast op de vraag welke het beste is voor het verloop van het verhaal.

Kortom: Je hebt een blokkade in je creatieve proces. Blokkades ontstaan maar worden ook weer overwonnen in dat creatieve proces, en dat kan op verschillende manieren gestimuleerd worden.

Tip 1: Geef jezelf wat ademruimte

Als je jezelf wat ademruimte geeft, geef je eigenlijk toestemming aan je brein om iets anders te gaan doen en aan iets anders te denken. Soms betekent dat je specifieks iets anders moet doen in dat moment, maar je kunt het ook gebruiken als een langere pauze van meerdere dagen. Daarmee geef je eigenlijk het startsein voor een onderbewust proces.

Bijvoorbeeld, je kunt besluiten om tijdens je schrijftijd, van laten we zeggen 60 minuten, een pauze in te lassen van 20 minuten omdat je muurvast loopt. In die 20 minuten ga je lezen, wandelen, zingen of iets anders doen. Belangrijk is dat je geen telefoon gebruikt of je mail checkt. Je mag niets doen dat je mentaal negatief kan beïnvloeden. Dit zorgt ervoor dat je brein even op een andere manier gebruikt wordt. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in je brein om zaken te verwerken. Het zou zomaar kunnen dat je na die 20 minuten opeens een ingeving krijgt.

Is je writer’s block wat complexer? Geef jezelf dan een paar dagen of misschien een paar weken vrij van het schrijven. Wanneer je een langere tijd afstand neemt, gaat je brein aan het werk en zal nieuwe verbindingen maken, was nieuwe inzichten geeft. Men gebruikt niet voor niets de uitdrukking “Daar moet ik even een nachtje over slapen” wat eigenlijk aangeeft, “Ik moet mijn brein de ruimte geven om verbindingen te leggen.”

Wat de periode van afstand ook is, zorg er wél voor dat je een datum vastlegt om weer te beginnen. Anders bestaat de kans dat je gaat uitstellen. En van uitstel komt afstel.

Tip 2: Praat er met iemand over

Als je er met iemand over praat, verwelkom je een ander perspectief op de blokkade. Een perspectief waar jij waarschijnlijk nog niet aan gedacht had. Zo kun je een deel van het verhaal en de blokkade waar je tegenaan loopt bespreken met iemand die verder totaal geen achtergrondinformatie heeft over het boek. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen: “Wat zou jij doen als je verdwaald was in een bos, geen bereik en je had voor nog maar 2 dagen water? In wezen plaats je die persoon in de situatie van je personage.

Je kunt er ook voor kiezen om iemand juist helemaal in te lichten over het verhaal en de blokkade. Zo kan die persoon rekening houden met het karakter van je personage.

Of je vraagt advies aan iemand die zelf ook een verhalenverteller is. Ook dat geeft weer een ander perspectief.

Wie je het ook vraagt, de keuze is aan jou.

Tip 3: Wat veroorzaakt de blokkade?

Deze tip is meer gericht op jou als persoon. Over het algemeen zijn de meeste schrijvers vaak geen voltijd schrijvers omdat ze het schrijven naast hun baan, opleiding of gezinsleven doen. Daar is niets mis mee, helemaal niet! Maar het betekent wel dat er andere dingen in je leven kunnen spelen die het writer’s block veroorzaken. Er kan iets persoonlijks in de weg zitten om jouw creatieve proces te laten vloeien. Het is zaak en prioriteit om eerst die blokkade uit je leven weg te halen – en zo ruimte in je hoofd te creëren – voordat je door kunt pakken met je verhaal.

Tip 4: Verander van schrijfplek

Dit lijkt logisch, een spreekwoordelijke open deur, maar je vergist je hoe snel je in een patroon vervalt. Pak je iedere keer dezelfde koffie of thee? Ga je altijd op dezelfde plek zitten schrijven? Heb je je eigen ritueel gemaakt om het schrijven te starten? Daar word je brein lui van. Geef het een nieuwe impuls: Verander van omgeving. Ga bijvoorbeeld naar een andere ruimte in het huis, of een café, of een park, of de bibliotheek… Met een laptop kun je praktisch overal een werkplek creëren.

Deze 4 tips kunnen ervoor zorgen dat jij door je writer’s block heen komt. Heb jij nog een tip om hier aan toe te voegen? Laat het ons weten! Succes met het schrijven!

Aan de slag met het schrijven van je boek

Wil jij nu echt serieus aan de slag met het schrijven van een boek? Neem dan een kijkje bij deze online cursus over het schrijven van een boek!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.