Met welk programma kan je een eigen logo maken?

Nina Westland
  | 
16 maart 2020

Soms moet je er een paar keer naar kijken om te zien wat het betekent of welk merk het is, maar een logo trekt toch altijd wel de aandacht. Het ene logo is gebaseerd op tekst, de ander op een dier en weer een ander is nergens op gebaseerd. Een ding is echter wel duidelijk: er is over nagedacht en, misschien nog wel belangrijker, het is herkenbaar.

Zelf een logo gaan ontwerpen. Waarom?

Het maken van een logo voor je eigen merk of bedrijf is een goed idee, wanneer je zelf in ieder geval verstand hebt van ontwerp. Je hebt er wel gevoel voor nodig, maar meestal is het hebben van een goed idee al genoeg. Jij weet waarschijnlijk als geen ander waar je als bedrijf of als persoon voor staat. Mocht je dit niet hebben, dan kan je natuurlijk altijd nog inspiratie bij bedrijven die je tof vindt vandaan halen.

Wat is het belang van een goed logo?

Met ene goed logo kan je je gaan onderscheiden. Het is vaak het eerste wat mensen van je bedrijf zien. Ook kan je door gebruik te maken van visuele indicatoren een bepaald gevoel afroepen op de klant of het publiek. Wil je een bepaalde indruk achterlaten? Dan is een goed uitgedacht en uitgewerkt logo daarvoor belangrijk. Een ondoordacht of slecht uitgewerkt logo roept namelijk een negatief gevoel op bij jouw potentiële klanten.

Wat maakt een goed logo echt goed?

Een goed logo maakt dus een groot verschil. Je hebt er veel aan om goed na te denken over datgene wat je wilt uitstralen. Maar wat maakt een goed logo nou echt goed? Het gaat vooral om de basisprincipes van design. Zo is het belangrijk dat je goed nadenkt over de volgende dingen:

 • Typografie;
 • Vormen;
 • Kleuren;
 • Betekenis van de beelden.

Door deze onderdelen te combineren op een manier die past bij de identiteit van het bedrijf. Kan je een logo maken die goed past bij datgene wat je wilt uitstralen.

Met welke programma’s kan je zelf een logo maken?

Om een eigen logo te maken, heb je wel de juiste tools nodig. Er zijn verschillende programma’s die je hiervoor kan gaan gebruiken. Sommige hiervan hebben we zelf gebruikt en andere hebben ontwerpers ons aangeraden. Het gaat hier vooral om twee soorten programma’s, namelijk de fotobewerkingsprogramma’s en de vectortekenprogramma’s. De programma’s waarmee jij zelf een logo kan maken, zijn:

 • Adobe Illustrator
 • Inkscape
 • Photoshop en GIMP
 • CorelDRAW

Adobe Illustrator

Misschien wel het bekendste vectortekenprogramma ter wereld. Met een vectortekenprogramma creëer je tekeningen of afbeeldingen die je oneindig kan uitrekken, zonder dat ze scherpte verliezen. Ideaal dus om te gebruiken voor jouw eigen huisstijl. Illustrator staat bekend als betrouwbaar en is het favoriete programma van veel ontwerpers en illustratoren. Het programma is niet gratis, want het is onderdeel van de creative cloud van Adobe.

Tip: Leer meer over dit programma in de cursus Adobe Illustrator.

Inkscape

Dit is een gratis alternatief voor Adobe Illustrator. Met Inkscape kan je namelijk ook vectortekeningen maken, zoals je met Illustrator ook kan doen. Het is op eerste gezicht wel een minder complete concurrent van Illustrator, maar het is gratis en daardoor meer dan de moeite waard om te proberen.

Tip: Inkscape vind je op de website van het tekenprogramma.

Photoshop / GIMP

Naast Adobe Illustrator is een ander programma van Adobe ook erg geschikt om mee te experimenteren, namelijk Adobe Photoshop. Dit programma is zo uitgebreid dat je alles wat te maken heeft met grafisch werk en ontwerp ook met Photoshop kan doen. De gratis variant hiervan, GIMP, is in dat geval dus ook een aanrader om logo’s in te maken.

CorelDRAW

Dit programma kan vergeleken worden met zowel Illustrator als Photoshop, omdat het over dezelfde soort functionaliteiten beschikt. Echter is dit wel een duur programma, maar daarentegen is het wel een tool voor professionals. Het abonnement kan wel een goedkopere optie voor je zijn, mocht je er enkel voor een korte tijd gebruik van willen maken.

Twee gratis opties: Canva en Adobe Spark

Twee gratis opties om je eigen logo te maken zijn Canva en Adobe Spark.

Als een simpel logo goed genoeg is, dan kan je met deze twee tools snel en in hoge kwaliteit een logo wilt maken.

Door een combinatie te maken van icons en tekst kan je al snel tot mooie ontwerpen komen!

Welke bevelen wij aan?

Persoonlijk raden wij Illustrator aan voor mensen die serieus werk willen maken van eigen logo en huisstijl. Lees in deze blog alles over het maken van een eigen logo met Illustrator. Wil je gratis aan de gang? Neem dan zeker een kijkje bij GIMP of Inkscape.

Ga aan de slag met leren

Wil je meer leren over design of ben je benieuwd hoe grafisch ontwerp werkt? Bekijk dan onze designcategorie van cursussen!

Begin vandaag nog met het maken van je eigen logo!

Artikel uit de categorie:
Design

0 Reacties op "Met welk programma kan je een eigen logo maken?"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.