Zo bouwen succesvolle organisaties aan een leercultuur

Bedrijven benoemen het maar al te graag in hun vacatureteksten en Over Ons pagina’s: hoe innovatief ze zijn, hoe belangrijk leren en proberen is, en hoe nieuwsgierig ze zijn. Maar als puntje bij paaltje komt, merken medewerkers daar niet altijd evenveel van. Een leercultuur is voor sommige bedrijven vooral een hip woord om te benoemen, net wat abstracter dan een pingpongtafel.

Maar het zijn juist de bedrijven waar een echte leercultuur heerst die hartstikke ver voorop lopen. En dat zijn echt niet alleen de Apples en Microsofts van de wereld. Ook kleinere bedrijven, zelfs buiten de tech sector, stralen wanneer ze leren prioriteren. 

Maar wat ís een leercultuur nu eigenlijk? En hoe creëer je zo’n omgeving waar medewerkers gemotiveerd zijn om te groeien en kennis te delen?

In dit artikel ontdekken we de praktische voordelen, maar ook de ontastbare aspecten die een bedrijf transformeren tot een inspirerende leeromgeving. Nieuwsgierig? Mooi. Dat is de eerste stap. 

De essentie van een leercultuur: meer dan verplichte trainingen

Dat je regelmatig een training moet bijwonen op je werk betekent niet dat er een leercultuur heerst. Ook wanneer een werkgever cursussen en workshops aanbiedt, ben je er nog niet helemaal. 

Een leercultuur draait om de mentaliteit, de houding, de ongeschreven regel op de werkvloer die fluistert: “Leren is hier welkom, zelfs gewenst!” In zo’n omgeving voelen medewerkers zich vrij om vragen te stellen, fouten te maken en buiten hun comfortzone te stappen. Het is een omgeving waar experimenten worden aangemoedigd en successen – groot of klein – worden gevierd.

Natuurlijk helpen trainingen, workshops en cursussen daarbij. Maar die moeten dan wel slim worden ingezet. Je wilt mensen echt aansporen om ze bij te wonen. Het is niet iets wat wordt gedaan in de minder drukke periodes. Het zit standaard in de werkweek ingebouwd, en is als het ware onderdeel van het werk dat gedaan wordt.

Ja, dat kost natuurlijk tijd en andere investeringen. Maar daar krijg je heel wat voor terug. Namelijk een team dat bruist van nieuwsgierigheid, waarin iedereen intrinsiek gemotiveerd is om te leren en te groeien. Nieuwe ideeën worden niet met argwaan bekeken, maar juist omarmd en besproken. Er heerst een open dialoog, waar kennis vrij gedeeld wordt en collega’s elkaar helpen om beter te worden. 

Daar krijg je meer voor terug dan ”alleen” meer productiviteit. Mensen zijn gelukkiger, creatiever en werken beter samen.

De onmisbare ingrediënten: bouwstenen van een lerende organisatie

Een bloeiende leercultuur creëer je niet van de ene op de andere dag. Het is geen trucje dat je even snel ”implementeert”. Het is een continu proces dat gebaseerd is op vertrouwen, transparantie en de juiste ondersteuning.

Laten we eens kijken naar de onmisbare ingrediënten die jouw bedrijf transformeren tot een lerende organisatie:

  • Een gevoel van veiligheid: de basis van alles is dat medewerkers zich veilig voelen. Medewerkers moeten zich vrij voelen om risico’s te nemen, fouten te maken en te leren van elkaars ervaringen. Open communicatie en een directie en managers die feedback serieus nemen zijn hierbij cruciaal.
  • Leiderschap geeft het goede voorbeeld: de leiders in een lerende organisatie zijn niet alleen managers, maar ook coaches en inspiratoren. Ze stimuleren nieuwsgierigheid, creëren ruimte voor experimenten en vieren successen van alle formaten. En door zelf een voorbeeld te stellen van continue ontwikkeling, motiveren ze medewerkers om hetzelfde te doen. 

⚠️Belangrijk: leren moet niet alleen zijn weggelegd voor de mensen in hogere posities. Het moet beschikbaar en aangemoedigd worden op alle niveaus.

  • Echt op maat leren: in een lerende organisatie wordt er rekening gehouden met ieders individuele leerbehoeften. Trainingen en workshops worden niet zomaar georganiseerd, maar afgestemd op de specifieke doelen en uitdagingen van teams en medewerkers. En daar wordt dan ook open over gesproken.
  • Kennisdeling is gecentraliseerd: kennis is macht, maar in een lerende organisatie is kennis delen juist macht. Er zijn dan ook genoeg platforms en momenten waar medewerkers ervaringen, tips en tricks met elkaar kunnen delen. Denk aan interne kennissessies, online forums of buddy-systemen.
  • Feestvieren van groei: niet alleen het binnenhalen van grote klanten of sales, maar ook het afronden van trainingen en cursussen wordt in deze bedrijven gevierd. Ook de weg daarnaartoe wordt vol positiviteit benaderd.

Werken in een lerende cultuur: een verrijking voor werknemers én werkgevers

Een cultuur van leren is niet alleen gunstig voor de ontwikkeling van medewerkers, maar ook voor het succes en de groei van je bedrijf. Laten we eens kijken naar de voordelen die het oplevert voor beide partijen:

De voordelen van een leercultuur voor medewerkers:

  • Continue ontwikkeling en groei: in een lerende omgeving blijven medewerkers scherp en up-to-date. Ze leren nieuwe vaardigheden, verbreden hun kennis en voelen zich uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen. Daar hebben ze iets in hun huidige baan aan, maar ook later. (Ja, managers, da’s een voordeel. Je wilt mensen niet klein houden zodat ze bij je blijven!)
  • Verhoogde betrokkenheid en motivatie: medewerkers die zich gesteund voelen in hun leerproces, voelen zich meer betrokken bij hun werk. Ze zijn gemotiveerd om extra stappen te zetten en problemen creatief op te lossen. En dat zie je terug in de resultaten, en de sfeer op de (digitale) werkvloer.
  • Verbeterde samenwerking en innovatie: door kennis te delen en van elkaar te leren, ontstaan er vanzelfsprekend nieuwe ideeën en oplossingen. Een lerende cultuur stimuleert creativiteit en teamwork, wat leidt tot innovatie en groei van het bedrijf.

De voordelen van een leercultuur voor werkgevers:

  • Hogere productiviteit en efficiëntie: medewerkers die continu leren, zijn beter uitgerust om complexe taken aan te pakken en problemen op te lossen. Ze werken niet alleen sneller (want da’s lang niet altijd beter), maar ook slimmer.
  • Aantrekkelijke werkgever: In de ‘war for talent’ is een cultuur van leren een belangrijke troef. Bedrijven die investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers, trekken en behouden toptalent.
  • Verbeterde besluitvorming: door diverse perspectieven te delen en van elkaar te leren, worden weloverwogen beslissingen genomen. Als bedrijf word je flexibeler, en aanpassingsvermogen is een heel groot voordeel in elke markt.

Leren op afstand: bloei in een virtuele omgeving

Oke, maar hoe doe je dat dan als iedereen in z’n eigen woonkamer of keuken of coworking zit? Wat je in elk geval niet doet, is opgeven. Want een leercultuur kun je net zo goed bouwen in een bedrijf waar veel of zelfs alle medewerkers op afstand werken. Zo doe je dat:

  • Online leerplatforms: Maak gebruik van online leerplatforms zoals Soofos om op een eenvoudige, toegankelijke manier cursussen aan te bieden. 
  • Virtuele bijeenkomsten rondom leren: organiseer online kennissessies, webinars of virtuele koffiepauzes waar medewerkers ervaringen delen. Je kunt ook een lunch and learn sessie doen, of elke twee weken een andere medewerker iets laten presenteren over hun passie of project.
  • Asynchrone communicatie: maak slim gebruik van online tools, chatfuncties of interne socialmediaplatforms om kennisdeling te stimuleren, ongeacht locatie of tijdsverschil. 
  • Mentoring en coaching: koppel ervaren medewerkers aan nieuwe collega’s om kennis over te dragen en te ondersteunen in hun leerproces. Dit kan net zo goed online als offline gebeuren.
  • Peer learning: stimuleer peer learning door online groepsopdrachten of virtuele community’s of practice te creëren. Koppel deze los van het ”echte” werk, zodat er minder druk op zit, maar zorg er wel voor dat medewerkers genoeg tijd hebben om hieraan te werken. Een deadline maakt het ook nog realistischer.

Een voorbeeld van een werkweek in een leercultuur

Misschien voelt het allemaal nog een beetje abstract. Daarom hebben we een voorbeeldweek voor je, waarin we beschrijven hoe een werkweek in een organisatie met een leercultuur eruit kan zien. Als voorbeeld nemen we Sarah, een product manager in een e-commerce bedrijf.

Maandag: De week start met een online brainstormsessie met het product development team. Sarah presenteert een nieuw idee en daagt haar collega’s uit om mee te denken. De sessie bruist van energie en levert waardevolle feedback op.

Dinsdag: ‘s Ochtends volgt Sarah een online training over user experience design. ‘s Middags staat er een virtuele koffiepauze met collega’s uit andere teams op de planning. Ze wisselen ervaringen uit over het werken met een nieuwe project management tool.

Woensdag: Sarah heeft een afspraak met haar mentor, een ervaren product manager. Ze bespreken de voortgang van een project en Sarah krijgt waardevolle tips over het omgaan met lastige stakeholders.

Donderdag: In de ochtend presenteert Sarah de laatste updates van haar product aan het team. De feedbacksessie is open en constructief. Sarah leert van de ervaringen van haar collega’s en krijgt nieuwe inzichten.

Vrijdag: Sarah rondt de week af door een artikel te lezen over de nieuwste trends in product management. Ze deelt de link met haar team in het online forum, zodat iedereen op de hoogte blijft van de ontwikkelingen in hun vakgebied.

Zoals je ziet, is leren in een cultuur van continue ontwikkeling verweven in het dagelijkse werk. Het is niet iets extra’s, maar een essentieel onderdeel van het werkproces. En dat kan ook in jouw organisatie realiteit worden.

Start jullie leercultuur met behulp van Soofos

Een van de belangrijkste elementen van een leercultuur is het geven van toegang tot nuttige materialen, zoals online cursussen. Zo hoeven medewerkers niet constant zelf op zoek naar resources en trainingen, en kun je makkelijk ieders voortgang bijhouden. Met Soofos Teams helpen wij organisaties om op een praktische manier een leercultuur op te zetten. Hier lees je meer over hoe het werkt!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Stimuleer talent in jouw organisatie

Ontwikkel jezelf én jouw personeel. Schrijf je in en ontvang maandelijks de beste Learning & Development tips in jouw inbox.

Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.