Waarom is het handig veel met Excel te kunnen?

Of je er nou veel of weinig vanaf weet, de kans dat je ooit van Excel hebt gehoord is erg groot.

Excel is namelijk de bekendste spreadsheet ter wereld en bestaat al sinds 1985.

Het programma wordt gemaakt door Microsoft en is samen met Word, PowerPoint, Access en Outlook onderdeel van het “Microsoft Office“-pakket.

Door de vele mogelijkheden van het programma zijn er veel mensen die het gebruiken en daardoor ook veel mensen die er meer over willen leren.

Maar wat is Excel nou eigenlijk? Wat kun je ermee? Misschien nog wel belangrijker: waarom moet je werken met Excel en waarom zou jij het moeten leren?

Op al deze vragen en meer geven we antwoord in deze blog.

Wat is Excel?

De mogelijkheden van Excel zijn eindeloos, maar in de basis is het een rekenblad programma. Dit houdt in dat het met name geschikt is om cijfers te verwerken en data te managen.

Het programma heeft tal van functies die je veel tijd kunnen besparen bij het uitvoeren van berekeningen en formules, het maken van grafieken of het analyseren van gegevens.

Door haar vele mogelijkheden wordt het programma in veel verschillende omgevingen en voor veel verschillende dingen gebruikt. Of je nou een klein huishouden hebt en een huishoudboekje nodig hebt of een multinational business bent, overal kan Excel van pas komen.

Wil jij bijvoorbeeld een goed adressenbestand bijhouden, een begroting maken of jouw maandelijkse kosten mooi in kaart brengen? Dan is Excel hier uitermate geschikt voor.

Een Excel-bestand bestaat uit meerdere werkbladen (sheet) met daarin een bijna oneindige hoeveelheid cellen. Dat ziet er zo uit:

Excel is al een geruime tijd onlosmakelijk verbonden met computers. Maar wist je ook dat:

De eerste versie van Excel uitgebracht werd voor de Apple Macintosh. Pas twee jaar later, in 1987, kwam de Windowsversie beschikbaar.

Sinds 2012 wordt er jaarlijks een wereldkampioenschap financieel modelleren in Excel georganiseerd. Naast een geldprijs krijgt de winnaar ook een gouden toetsenbord! Meer weten of ook meedoen?

4 redenen waarom jij Excel moet leren kennen

Dat je veel kunt met deze tool is duidelijk, maar waarom zou jij dit moeten weten? Deze vier redenen vertellen je waarom jij moet leren over Excel!

1. Het betaald uit

Uit onderzoek is gebleken dat werknemers die vaardig zijn met Excel beter betaald worden, dan collega’s die deze vaardigheden niet hebben. [1]

Het is dus uit financieel aspect is het dus zeer nuttig om te leren werken met spreadsheets en Excel-bestanden.

2. Bespaar tijd

Veel dingen kun je in Excel duidelijk en overzichtelijk weergeven of berekenen.

Door te weten wat dit programma allemaal en kan en hoe je het toepast, kun je dus veel tijd besparen.

3. Bespaar geld

Als je Excel eenmaal onder de knie hebt, zie je hoeveel je er mee kan doen. Zo kun je sommige dingen makkelijk zelf doen en hoef je ze niet uit te besteden.

Dat kan weer gaan schelen in je portemonnee.

4. Streepje voor

Ga jij solliciteren naar een nieuwe baan of ga je stage lopen? Goede kans dat je bij jouw nieuwe baan met Excel moet werken.

Verhoog jouw kansen om aangenomen te worden door al goed met Excel over weg te kunnen.

4 nuttige Excel tips

Om jou al een eindje op weg te helpen hebben we hier vast vier tips en tricks opgesomd die je al wat zoekwerk en kopzorgen kunnen besparen.

Deze tips zijn aan de hand van Microsoft Office 2011 voor Mac gemaakt, maar zouden nagenoeg hetzelfde moeten werken in latere versies (zoals Excel 2013 en 2017) en de Windows variant.

Bekijk hier al onze nuttige Excel tips en handleidingen:

1. Alle informatie op een sheet

Soms heb je net te veel informatie in een tabel staan, waardoor het precies niet op een pagina past. Toch alles op de pagina krijgen? Volg dan deze stappen:

 1. Ga naar het desbetreffende tabblad (sheet);
 2. Ga naar de tab pagina-indeling;
 3. In het vakje afdrukken zie je staan kun je kiezen op hoeveel pagina’s de sheet in de lengte en breedte moet komen.

2. Rijen veranderen in kolommen en andersom

Soms kom je er later achter dat je toch liever je gegevens in rijen hebt dan in kolommen. Zo pas je dat aan:

 1. Selecteer de gegevens die je wilt omdraaien;
 2. Klik op de rechter muisknop en kies “Kopieer”;
 3. Selecteer nu de cel die de linkerbovenhoek moet worden van de tabel;
 4. Klik op de rechter muisknop en kies voor “Plakken Speciaal”;
 5. Kies het menu dat verschijnt voor “Transpose”.

3. Titels vastzetten

Op een gegeven moment kan je Excel bestand zo lang worden dat je de titels van de kolommen niet meer kunt zien, wanneer je naar beneden scrolt. Dat is onhandig als je onderaan het document iets moet opzoeken. Zo los je dat op:

 1. Klik met je muis in de eerste cel onder de rij die je wilt vastzetten;
 2. Ga naar het venstermenu (bovenin);
 3. Kies op “Titels blokkeren”.

4. Maak gebruik van nuttige functies

Er zijn veel nuttige functies in Excel, waarmee je handelingen kan versimpelen.

Zo is er bijvoorbeeld de Macro, waarmee je snel een handeling kan opnemen, zodat je deze meerdere keren makkelijk kopiëren. Lees in deze blog waarom een macro nuttig is om te gebruiken!

Wat kost Excel?

Excel is los verkrijgbaar bij Microsoft. Ook kan je het als onderdeel krijgen van een compleet 365-pakket.

Los kan je het programma kopen voor €135,00.

Als onderdeel van het complete 365-pakket kan je Excel, samen met alle applicaties, krijgen voor €99,00 per jaar (voor het gehele gezin) of voor €69,00 per jaar (voor één gebruiker).

Wil jij Excel echt onder de knie krijgen?

Veel mensen proberen zelf Excel onder de knie te krijgen door een beetje wat te proberen en af en toe wat op te zoeken op internet.

Het is echter gebleken dat dit niet een goede methode is om Excel onder de knie te krijgen. Het is veel efficiënter en effectiever is om een cursus of training te volgen.

Naast dat het opzoeken van antwoorden vaak veel tijd in beslag kan nemen, mis je vaak ook een groot deel van wat je allemaal nog meer kan.

Lees hier hoe je een dropdownmenu kan maken in Excel.

Tegenwoordig bestaan er veel verschillende manieren om Excel te leren. Veel van deze trainingen zijn op locatie en zijn daardoor vrij prijzig.

Sinds kort is het ook mogelijk om in plaats van een dure lokale training een goedkopere online cursus te volgen. Deze zijn vaak net zo goed, alleen vergen ze iets meer zelfdiscipline.

Na het kopen van een online cursus moet je namelijk zelf bepalen wanneer je de cursus gaat doen. Echter wordt dit door cursisten vaak juist als prettig ervaren omdat het meer flexibiliteit geeft.

Je kunt met een online cursus immers zelf kiezen waar en wanneer je wil leren. Vind je dat een goede optie? Bekijk dan eens onze online cursus Excel.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.