Zij maken een online cursus: ontmoet Marieke van Diepen!

Waar zouden we toch zijn zonder al die creatieve instructeurs die hun passie willen delen? Nergens! Daarom zetten we ze graag extra in het zonnetje. Zo leer jij je instructeur alvast beter kennen, of krijg je motivatie om zelf een online cursus te maken. 

Deze keer stellen we je voor aan Marieke van Diepen. Ze leeft en ademt muziek – bijna letterlijk. We duiken in haar achtergrond, en zetten haar cursus op de voorgrond. Ben jij een gevorderde zanger, wil je zelf een cursus of STAP-opleiding maken of een muzikale cursus? Dan is het tijd om kennis te maken met Marieke.

👋 Marieke, wat doe je in een notendop?

Ik werk al mijn hele leven als professional in de muziek. Daarin staat voor mij met name de stem centraal. In het verleden heb ik veel als dirigent en componist gewerkt, en de laatste tien jaar gaat de focus meer en meer naar het zingen.

Ook heb ik een podcast, speciaal voor zangers. Daarin deel ik persoonlijke verhalen van inspirerende zangers, zangcoaches en stemspecialisten. Check ‘m op Spotify!

🎼 Dat klinkt naar meer! Hoe zit die liefde voor zang in elkaar?

Ik heb vier jaar zangtechniek in Kopenhagen gestudeerd aan het Complete Vocal Institute. Ze zijn daar heel ver op zanggebied en de techniek ‘Complete Vocal Technique’ is volledig gebaseerd op wetenschap en research. 

Daar werd mijn belangstelling voor het begrijpen van de anatomische kant van zingen al enorm aangewakkerd. Echt snappen hoe dat zit geeft mij als vocal coach een enorme tas met tools om met zangers te kunnen werken. 

Ik ben breed onderlegd, maar ik heb de laatste jaren een opleiding gevolgd tot Timani docent. Ik was zelfs de eerste Nederlandse student in de opleiding van het Musician’s Health and Movement Institute tot Timani docent in Oslo. 

Als Timani docent help je musici om hun lichaam beter te gebruiken bij het zingen, en gezonde bewegingspatronen aan te leren. 

Een klasgenoot in die eerdere opleiding uit Noorwegen maakte me attent op Timani. Het leuke van die techniek is dat je daar naar het héle lichaam gaat kijken en niet alleen naar het strottenhoofd en de stembanden. Ik ontdekte dat hoe je je hele lichaam gebruikt enorm veel effect heeft op hoe je stem klinkt. Dat sprak me enorm aan. 

Ik ging gelijk maar door met de 3-jarige Timani docentenopleiding. Alles wat ik daar leerde, begon ik meteen toe te passen in mijn lessen. 

🎤 Dus je hebt al ervaring met lesgeven! Vertel. 

Ik ben op mijn zeventiende begonnen met dirigeren. Dat is op een bepaalde manier ook een soort van lesgeven, denk ik. Tijdens mijn conservatoriumperiode had ik veel baantjes op muziekscholen en direct daarna gaf ik naast het dirigeren en componeren ook zangles. Ik zou zeggen dat ik nu een jaar of tien echt mijn eigen zanglespraktijk heb. 

Ik geef een-op-een zangles, maar ik geef ook regelmatig cursussen voor kleine groepjes van maximaal zes personen, en ook workshops in zangtechniek. 

💻 Waar gaat je cursus over? 

De cursus gaat over hoe je je lichaam optimaler gebruikt om te zingen. Denk daarbij aan je ademhaling optimaliseren, gezonde bewegingspatronen ontwikkelen en je lichaam zo effectief gebruiken dat je ook steeds virtuozer kunt worden op je instrument of met je stem. 

🧑‍🎓 Wanneer en waarom besloot je om ook online cursussen te geven?

Ik besloot afgelopen september om dit te doen na het geven van een aantal live workshops waarop enthousiast gereageerd werd. Ik maakte korte filmpjes voor de cursisten om thuis de oefeningen nog eens te kunnen doen en dat werkte heel goed. 

Het is ook heel fijn als iemand het letterlijk voordoet zodat je gewoon mee kunt doen met de video en de info niet uit een tekst of uit je geheugen hoeft op te graven. Dat bracht me op het idee dat een online cursus een supermooi format is voor wat ik aanbied. 

“Ik probeer zo ‘simpel’ mogelijke oefeningen te gebruiken die wel een groot effect hebben.” 

👯 Voor wie is deze cursus bedoeld? Wat halen ze eruit?

De cursus ‘Next level zingen – Met Timani’ is bedoeld voor zangers die zich professioneel verder willen ontwikkelen. Niet voor beginners. 

Ze leren hoe ze door middel van eenvoudige oefeningen hun klank en bereik kunnen verbeteren. Daarnaast, wat ik vaak zie, is dat zangers meer verbinding maken met hun lijf en daardoor met hun eigenheid. Dit maakt de zang vaak expressiever en het vergroot ook het zangplezier van de zanger zelf. 

Cursisten leren ook om zelf uit te proberen welke oefeningen het meeste resultaat voor hen geven. Dus je leert ook om je meer af te stemmen op je lichaam en aan te voelen wat je nodig hebt. Een beter contact met je lichaam maakt het ook weer makkelijker om met stress of pijnklachten om te gaan.

“Het is heel belangrijk dat we als musici meer ‘in tune’ komen met ons eigen lichaam.”

🎵 Een online cursus maken is iets anders dan dirigeren. Hoe beviel dat?

Het was heel leuk om te doen! Het is veel uitvinden en uitproberen. Het heeft me weer nieuwe ideeën gegeven.

Ik zou andere instructeurs aanraden om niet te perfectionistisch te zijn. En om voldoende tijd te plannen voor de filmpjes. Je denkt dat een filmpje van 5 minuten in een uur af is, maar dat kan nog behoorlijk tegenvallen, haha. 

🙌 Welke wijze woorden wil je andere of toekomstige instructeurs meegeven?

Keep what works and leave the rest. Het klinkt misschien wat stellig, maar ik geloof er enorm in: Volg datgene wat jou inspireert, wat je raakt, waar je enthousiast van wordt, waar je van ‘aan’ gaat. Ook als het niet logisch lijkt te zijn. Ga het voeden. 

We hebben allemaal een soort innerlijke GPS, die maakt dat we op dingen aanslaan of niet. Als we er niet naar luisteren worden die signalen zwakker. Luisteren we wel, dan worden ze sterker. 

Het is superleuk om kennis te delen, dus ik zou tegen instructeurs zeggen die zich geïnspireerd voelen om een cursus te gaan maken, maar die twijfelen: gewoon doen. Gaandeweg vind je vanzelf uit wat werkt en wat niet. Begin gewoon! 

Wil je meer weten over Marieke en haar cursus? Bekijk hier haar opleiding, of check haar website!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.