Portfolio of cv? Zo presenteer je je skills het best (met voorbeelden)

We kennen allemaal wel die cliché uitspraak: je cv moet eruit springen, want het komt op een stapel andere cv’s terecht.

Twintig jaar geleden misschien. Maar je cv komt nu vooral terecht op iemands beeldscherm, en daar hebben we ze helemaal niet op aangepast. 

De arbeidsmarkt verandert razendsnel, maar we solliciteren nog alsof het 2005 is. In dit artikel laten we je zien hoe je je veel beter kunt onderscheiden door geen standaard cv te bouwen, maar een dynamisch portfolio. Dit is niet alleen voor designers! Ook marketeers, software developers, sales en andere vakgebieden kunnen een portfolio inzetten in hun jacht naar die nieuwe droombaan.

Wat is er mis met een cv?

Hoewel cv’s dienen als een eenvoudige lijst van je werkervaring en kwalificaties, laten ze je vaardigheden en capaciteiten niet effectief zien op een manier die je onderscheidt van andere werkzoekenden. Het is een lijst, niet meer dan dat.

Een van de grootste problemen met traditionele cv’s is dan ook dat ze vaak alleen eerdere werkervaringen en kwalificaties vermelden. Ze bieden geen tastbare resultaten of bewijzen van de vaardigheden en bekwaamheden je hebt. Dit maakt het moeilijk voor recruiters om een duidelijk beeld te krijgen van wat je te bieden hebt. Ja, zelfs als je je cv op een hippe manier opmaakt.

Daarnaast waren cv’s ooit bedoeld om uit te printen. Dat gebeurt in de meeste bedrijven al lang niet meer, maar we maken wel nog steeds cv’s in het format van een A4. Dat terwijl onze beeldschermen, daar waar je cv terecht komen, een andere vorm hebben. Waarom zou je dan ook niet je cv daarop aanpassen, zodat recruiters in een oogopslag zien wat je kunt en wie je bent?

Wat zijn portfolio’s?

Een portfolio is een verzameling werkvoorbeelden, projecten en prestaties die je vaardigheden en ervaringen op een specifiek gebied aantonen. Ze bieden een visuele weergave van je werk en benadrukken de resultaten en impact van je ervaringen uit het verleden. 

Portfolio’s zijn een geweldige manier om je creativiteit, probleemoplossende vaardigheden en je vermogen om effectief te communiceren te laten zien. Want dat is ook wat je probeert te doen met het laten zien van een cv of portfolio: communiceren met werkgevers

Vaak wordt gedacht dat een portfolio alleen is weggelegd voor beroepen als designers of fotograaf, of alleen voor freelancers. Maar ook als je een vaste baan had als software developer, kun je je werkzaamheden in een portfolio laten zien. 

Voorbeeld: portfolio van designer Seán.

Een portfolio ontwerpen om mee te solliciteren

Bij het ontwerpen van een portfolio is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke functie of het vakgebied waarvoor je solliciteert. Dit zal je helpen bepalen welke soorten werkvoorbeelden en projecten je wilt opnemen. 

In plaats van een lijn met een bedrijf en beroepsfunctie, en daar wat jaartallen achter, maar je het volgende: een duidelijke en beknopte beschrijving van elk project, met de nadruk op de resultaten en de impact die je op het project had. Voeg data toe, infographics of afbeeldingen als dat relevant is. Websites, social media posts, het kan er allemaal in. 

Voorbeeld: portfolio voor social media management van Emma Jane

Welke soorten ervaringen en banen zien er goed uit in een portfolio?

Het is belangrijk om een verscheidenheid aan ervaringen en projecten in je portfolio op te nemen om je veelzijdigheid en scala aan vaardigheden te laten zien. Maar het kan ook niche zijn, als je bijvoorbeeld weet dat je specifiek voor een SaaS bedrijf wilt werken, of in sustainability. 

Je kunt in je portfolio zowel betaald werk als vrijwilligerswerk kwijt, en zelfs persoonlijke projecten die relevant zijn. 

Als je bijvoorbeeld solliciteert naar een marketingfunctie, kun je een casestudy toevoegen van een succesvolle socialmediacampagne die u heeft beheerd. Als het mag van je vorige werkgever, kun je daar data van laten zien. Dat zegt veel meer dan een normaal cv.

Voorbeeld: web developer portfolio van Rafael Caferati 

Tools om een portfolio mee op te bouwen

Je hoeft niet zelf een cursus grafisch design te volgen om je portfolio van scratch op te bouwen. Mag wel, natuurlijk. 

Er zijn veel tools beschikbaar om je te helpen een professionele portfolio op te bouwen, waaronder Canva , Behance en CV. Laat je inspireren door alle templates en speel met verschillende ontwerpen. Succes met solliciteren!

Op zoek naar een nieuwe baan? Met onze uitgebreide online opleidingen leer je nieuwe waardevolle skills. 

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.