Wat maakt de Nederlandse Gebarentaal leuk om te leren?

Hoe belangrijk is taal eigenlijk voor ons?

Héél belangrijk. Onderbewust zijn we namelijk constant met taal en communicatie bezig. Zelfs als je nadenkt dan doe je dat in een taal. Voor mij is dat Nederlands, voor iemand uit Spanje is dat Spaans. Maar stel je eens voor dat je taal waarin je denkt niet kan horen, dat is een rare gedachte toch? Een taal waar je niet zo vaak iets over hoort, is de gebarentaal. En dat vinden wij jammer, want deze taal is bijna even veelzijdig als de gangbare, gesproken talen. Vandaag zetten we de Nederlandse Gebarentaal dan ook even in het zonnetje. Waarom ga je niet gebarentaal leren?

Welke gebarentalen kennen we in Nederland?

In Nederland wordt de gebarentaal gezien als een volwaardige taal. Dat is logisch aangezien er veel mensen rekenen op deze taal en het de belangrijkste manier van communiceren is voor ze. Er zijn in Nederland twee doventalen die worden gebruikt door doven, slechthorenden en horenden. Dit zijn de Nederlandse Gebarentaal en het Nederlands met Gebaren, respectievelijk worden deze afgekort tot het NGT en het NmG. Wist je trouwens dat de gebarentalen ook een alfabet kennen? Deze heet het Handalfabet en wordt in de het NGT en NmG gebruikt.

Nederlandse Gebarentaal

De Nederlandse Gebarentaal is voor veel doven en slechthorenden de belangrijkste manier van communiceren. Deze taal word in heel Nederland gesproken en kent eigenlijk weinig (lees: vijf) varianten. Doordat er in heel Nederland één gebarentaal gesproken wordt, kan je er dus in heel Nederland mee uit de voeten. Voor de Nederlandse Gebarentaal zijn opleidingsinstituten waar je de taal kan leren of waar je kan leren om een doventolk of taaldocent te worden. Het NGT is door de overheid helaas nog niet herkent als de officiële taal van de doven, maar wellicht komt dit nog.

Nederlands met Gebaren

Het Nederlands met Gebaren toont veel overeenkomsten met de Nederlandse Gebarentaal. Het NmG is in feite Nederlands, alleen dan met gebaren. Dit maakt de taal minder geschikt voor mensen die doof zijn. Voor slechthorenden en voor mensen die de Nederlands spreken, is deze taal geschikt. In feite maak je het makkelijker voor anderen om de woorden of de gebaren die je uitbeeld te begrijpen. Mensen die moeite hebben met verbale communicatie kunnen dus dankzij het NmG makkelijker communiceren.

Op welke wijze maken horenden gebruik van gebaren?

Gebarentaal is een vrij extreme vorm van non-verbale communicatie. We zijn er als moderne maatschappij aan gewend dat we symbolen, gebaren en gezichtsuitdrukking gebruiken om ons punt duidelijk te maken. Dit zijn dus al vormen van non-verbale communicatie die ook terug te vinden zijn in de Nederlandse Gebarentaal en het Nederlands met Gebaren. Je kan je dus voorstellen dat de lichaamstaal een belangrijke rol speelt in de gebarentalen die Nederland kent.

Waarom gebarentaal leren?

De Nederlandse Gebarentaal is ideaal voor iedereen die of de taal wilt leren of weer even op wilt frissen. Zowel de Nederlandse Gebarentaal (NGT) en het Nederlands met Gebaren (NmG) kan je leren bij Soofos. Benieuwd naar andere redenen om een taal te leren? Lees hier over de voordelen van taalcursussen voor jou als persoon.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.