Concentratieproblemen? 8 tips om je telefoon minder te gebruiken

Heb jij recentelijk een nieuwe cursus aangeschaft, of ben je er eentje aan het ontwikkelen? Gaaf!

Maar dan weet je vast ook hoe lastig het kan zijn om niet af en toe je telefoon erbij te pakken wanneer de video van je instructeur loopt. Of check je even snel Instagram als je “op zoek bent naar inspiratie”. 

Geen zorgen, no judgement. We betrappen onszelf ook op overmatig telefoongebruik. 

Maar we willen dat jij alles uit je cursus kunt halen, en alles erin kunt stoppen wanneer je eentje maakt. 

Daarom vind je in deze blog 8 tried and tested tips die jou van je telefoonverslaving af helpen komen! 

Tip 1: Start je dag zonder telefoon

Er bestaan heus nog andere wekkers. Echt waar. Zet je telefoon in flight mode voor je gaat slapen en zorg dat je meldingen uitstaan, zodat je ook niet direct een reden hebt om in je telefoon te duiken. 

Tip 2: Gooi je homescreen helemaal om

Of nog beter: haal apps als Instagram, TikTok en Twitter helemaal van je homescreen af. 

Onze duim heeft muscle memory als geen ander. Met je ogen dicht kun je je telefoon ontgrendelen en een bepaalde app openen. En dat doen we dus ook vaak automatisch. Maar wat als die app plotseling niet meer op die plek staat? Dan duurt het net een paar seconden langer om bij Reels te komen en er helemaal in op te gaan. En in die paar seconden extra, heb jij de tijd om jezelf te overtuigen van het feit dat je je telefoon helemaal niet hoeft te openen. 

Tip 3: Verwijder apps

Het is vrij simpel. Wil je Instagram minder gebruiken? Verwijder het dan van je telefoon.

Radicaal, I know. Maar je kunt niet afkicken van een verslaving zonder daadwerkelijk af te kicken. Je kunt Instagram bijvoorbeeld wel op je tablet houden, die je ‘s avonds op de bank gebruikt. Maar als je eenmaal ziet hoeveel tijd je wint door de dag heen, zul je snel merken dat je er echt geen behoefte aan hebt. 

Tip 4: Zet je meldingen uit.

Ja, allemaal. We zijn zo snel geneigd om onze telefoon op te pakken als we een bliepje horen. Maar dan word je er weer helemaal ingezogen, en voor je het weet ben je tien kilometer diep in Twitter na een appje van je moeder. 

Om dat te voorkomen, helpt het enorm om al je meldingen uit te zetten. Zo bepaal jij wanneer je tijd hebt om je berichten te checken. Laat gerust je oproepen binnenkomen, als dat past binnen wat je doet. Als mensen je echt nodig hebben, kunnen ze altijd bellen en hoeven ze niet in je DM’s te sliden, toch?

Tip 5: Stel limieten in

Je kunt via Screen Time zien hoeveel tijd je in bepaalde apps en op je telefoon spendeert. Ook kun je limieten instellen. 

Op iPhones kun je ook Downtime instellen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je tussen 9 en 5 niet in je social media apps kan. 

Tip 6: Gebruik een app voor concentratie

Het lijkt tegenstrijdig: een app downloaden om je telefoon minder te gebruiken. Maar er zijn talloze apps die je helpen te focussen. Een daarvan is Forest, waarmee je boompjes plant hoe langer je niet op je telefoon zit. Een simpel concept, maar het kan net genoeg zijn om je van je smartphone weg te houden.

Tip 7: Maak er een gewoonte van om je telefoon weg te leggen

Ga wandelen zonder telefoon. Leg hem weg wanneer je op je werkt bent. Geef hem thuis een vast plekje, en hou hem niet altijd in je broekzak. Je telefoon fysiek minder bij je hebben, scheelt enorm. 

Tip 8: Doe een dopamine detox

Weet je wat wij mensen zo leuk vinden aan die smartphones? We krijgen er dopamine van. Al die kleurtjes, video’s en andere stimuli: het werkt verslavend.

Probeer eens een dag per week een dopamine detox te doen. Voor je telefoon betekent dat dat je hem op zwart-wit kunt zetten – zo wordt Instagram al een stuk minder aantrekkelijk, en vallen notificaties minder op. Vervang gewoontes zoals Netflix en je telefoon dan ook met iets anders, zoals mediteren, sporten of lezen. Zo zie je dat verveling echt niet het enige alternatief is.

Wil jij echt van jouw smartphone verslaving afkomen? Peter heeft een 8-weekse cursus gelanceerd om je hierbij te helpen! Check de cursus hier en start vandaag nog.

Hoeveel uur per dag kijk jij naar je telefoon?

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.