Offline genieten – een 8-weekse cursus om van je smartphone verslaving af te komen

Peter · 21 Juli 2023
Deze cursus is gericht op het veranderen van je gedrag rondom je smartphone én hoe je de tijd die je hiermee overhoudt in gaat vullen.
 • Beginner
 • 20 Lessen
 • 3u 50min
 • Incl. Certificaat

Dit leer je in de cursus:

 • Afkicken van je smartphone verslaving en ervoor zorgen dat je niet langer in de macht van je telefoon bent.
 • Inzicht geven in hoe algoritmes en digitale manipulatie leiden tot negatieve emoties. Krijg de handvatten hoe je jezelf hiervan kunt bevrijden .
 • Hoe je je smartphone gebruik in kan richten in de toekomst waardoor het weer een toevoeging is aan je leven.
 • Ontdekken wat je wilt gaan doen met alle tijd die je overhoudt. Op een goede manier je tijd indelen kan in het begin even lastig zijn.

Zit je meer tijd op je smartphone dan je zou willen?

En heb je dagelijks gevoelens van stress, depressies en/of concentratieverlies? Dan is de kans groot dat je een (beginnende) smartphone verslaving hebt. Mensen met een smartphone verslaving hebben hun gebruik niet onder controle en besteden het grootste gedeelte van de dag aan hun telefoonscherm.

De gevolgen van een smartphone verslaving

 • Stress: Je hebt je smartphone altijd bij je en checkt continu voor nieuwe meldingen. Hierdoor wordt je aandacht altijd opgeëist en kom je totaal niet meer tot rust. Een gebrek aan rust en altijd maar ‘aan’ moeten staan leidt tot flinke gevoelens van stress.
 • Depressieve gevoelens: Door continu content te consumeren in plaats van zelf iets te ondernemen ontstaat er steeds minder controle over je eigen leven. Dit verlies van controle leidt vaak tot depressieve gevoelens.
 • Concentratieproblemen: De constante stroom van nieuwe ‘spannende’ content leidt tot een kortere spanningsboog. Je hersenen raken gewend aan al die flitsende input en vragen continu om nieuwe prikkels. Dit leidt tot concentratieproblemen.
 • Eenzaamheid: Sociale contacten krijgen minder aandacht. Je hebt weinig tijd over voor sociale contacten en op de momenten dat je sociaal contact hebt zit je vooral op je smartphone. Veel mensen met een smartphone verslaving hebben (ernstige) gevoelens van eenzaamheid.
 • Tijdverspilling: Een smartphone verslaving zorgt ervoor dat je het grootste gedeelte van je tijd op je scherm doorbrengt. Al deze uren die je besteed aan je smartphone komen nooit meer terug. Zodra je bent afgekickt, zal je merken hoeveel tijd je hebt weggegooid.

In deze cursus leer je om de controle terug te krijgen over je smartphone gebruik. Je leert om je weer vrij te voelen. Dit doe je door je app-gebruik analyseren, af te kicken van overmatig gebruik en te zorgen dat je smartphone een toevoeging wordt aan je leven. Aan het einde van de cursus ben je af van alle negatieve gevolgen van je smartphone verslaving.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Bewustwording van de hoeveelheid tijd die je op dit moment besteed aan je smartphone. Welke apps gebruik je en met welk doel? Wat doet dit gebruik met je?
 • Ontdekken wat je met je leven zou willen doen als je niet meer al je tijd aan je telefoon besteed;
 • Mentaal en praktisch voorbereiden op een leven wat zich grotendeels offline afspeelt;
 • Daadwerkelijk offline gaan en van je verslaving af komen;
 • Je leven zo inrichten dat alle online activiteiten het leven wat jij wilt gaan ondersteunen en jij de baas bent over je eigen tijd en online leven.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die minder tijd wil besteden aan zijn smartphone. Veel mensen hebben als doelstelling om hun smartphone gebruik te beperken, maar zonder goed plan blijkt dit een lastige opgave. Dit is ook niet gek als je realiseert dat er miljardenbedrijven (Facebook, Twitter, TikTok etc.) continu bezig zijn om je juist meer tijd op je smartphone door te laten brengen. Met deze cursus heb je een praktische handleiding die bewezen werkt en je helpt dit doel te bereiken.

Mensen die hun smartphone gebruik onder controle krijgen voelen zich een stuk vrijer dan daarvoor. Zonder stressgevoelens de hele dag genieten van gezelschap en je omgeving, is een verademing als je normaal gesproken elke 3 minuten je scherm checkte. Het gevoel van vrijheid wat je ervaart als je geen dwang voelt om continu te weten waar je telefoon is, en of er nog berichtjes zijn binnengekomen is onbeschrijflijk, terwijl dit eigenlijk normaal zou moeten zijn.

Krijg les van een psycholoog

Als afgestudeerd psycholoog was ik altijd al geïnteresseerd in het gedrag van mensen. Vanuit mijn vak liep ik vaak tegen de smartphone als onderdeel van het probleem aan. Voorbeelden hiervan zijn depressies waarbij een smartphone verslaving de oorzaak was of leerachterstanden bij kinderen met een smartphone verslaving. Hierdoor kreeg ik een steeds grotere afkeer tegen smartphones en merkte ik tegelijkertijd hoe moeilijk ermee stoppen was. Toen dit eenmaal gelukt was kreeg ik veel positieve feedback in mijn omgeving. Ik heb deze cursus ontwikkeld om anderen er ook vanaf te helpen en met zijn allen terug te gaan naar een wereld vol sociale en interactieve contacten.

Ben jij klaar om weer offline te gaan genieten van een vrij leven? Schrijf je dan nu in en begin aan dit 8-weekse avontuur!

Over de instructeur

Peter

1 Cursus

Ik ben Peter Vlam, 32 jaar en vader van 2 kinderen. In 2017 afgestudeerd aan de Radboud universiteit als psycholoog en vervolgens na een mooie wereldreis in het sociale domein aan de slag gegaan.

In mijn professionele én persoonlijke leven merkte ik dat mobiele telefoons steeds vaker een bron van negatieve gevoelens zijn. Hier wilde ik van af. Na een aantal afkick pogingen merkte ik dat dit moeilijker ging dan verwacht. Ik  besloot het grondiger aan te pakken en las veel over de invloed van (overmatig) smartphone gebruik. Vanuit mijn achtergrond als psycholoog had ik de kennis over verslavingen in het algemeen al. Door deze kennis te combineren zette ik de volgende stap.

Ik besloot een uitgebreid plan te maken hoe ik systematisch af kon kicken van mijn smartphone verslaving en hoe ik vervolgens mijn gebruik onder controle kon krijgen, en dit lukte! In mijn omgeving kreeg ik veel positieve reacties hierop en veel mensen die dit ook zouden willen, maar niet wisten hoe. Ik deelde mijn methode en merkte dat anderen hier enthousiast van werden en ook hun smartphone gebruik onder controle kregen.

Deze ervaringen gaven mij het idee om het plan nog verder uit te werken tot een volwaardige cursus. Eerst ben ik die cursus als onderdeel van een coaching traject gaan geven waarbij ik de deelnemers ook coaching gaf. Dit was heel leuk en de resultaten waren zeer positief, maar het koste me te veel tijd. Na wat aanpassingen is de cursus nu volledig zelfstandig te volgen. Voor vragen en/of opmerkingen blijf ik altijd bereikbaar. Enjoy!

Oorspronkelijke prijs was: €119.Huidige prijs is: €69.Levenslange toegang
Of
Krijg toegang tot deze en 500+ andere online cursussen voor maar €19 p/m
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 10 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.