Kiezen tussen Adobe Lightroom en Adobe Photoshop Elements

Een keuze maken tussen fotobewerkingsprogramma’s

Om het meeste uit je foto’s te halen, is nabewerking vaak (dus niet altijd) nodig. Om dit te doen gebruik je een fotobewerkingsprogramma, want deze zijn specifiek gebouwd, zodat jij het meeste uit je foto’s en afbeeldingen kan halen. Op de computer, laptop én zelfs je telefoon kan je nu aan de slag gaan met het nabewerken van je foto’s. Hier hebben we het overigens niet over het bewerken van foto’s, oftewel het “Photoshoppen” van je foto, want dat is totaal iets anders. Om je foto’s mooi na te bewerken kan je kiezen uit meerdere tools, waarvan Adobe Lightroom en Elements voor fotografen de meest logische keuzes lijken. Maar hoe kies je hier tussen?

Adobe Lightroom

Wat is Adobe Lightroom?

Lightroom is een programma van Adobe dat bedoeld is voor fotografen en mensen die meer uit hun foto’s willen halen. Het programma zelf is geschikt voor Mac en Windows, en heeft zelfs een mobiele app voor op je telefoon. Deze tool van Adobe is ook in de CC, oftewel de Creative Cloud, te verkrijgen en daardoor heb je mooie integraties en bruggetjes naar de andere programma’s van Adobe.

Waarvoor gebruik je Adobe Lightroom?

Lightroom is bedoeld voor fotografen om meer uit foto’s te halen. Je bewerkt foto’s, zodat kleuren beter naar voren komen of dat belangrijke onderdelen scherper worden. Het is dus niet zozeer het manipuleren van wat je ziet, maar het versterken of optimaliseren van de afbeelding. Zelf zegt Adobe dat Lightroom bedoeld is voor iedereen die van fotografie houdt. Het programma geeft je de mogelijkheid om je foto’s te bewerken, te organiseren, op te slaan en te delen, waardoor het één compleet pakket is. Ook kan je in Lightroom gebruikmaken van vele presets en plug-ins, om het nabewerken van foto’s makkelijker te maken.

Hoeveel kost Lightroom?

Natuurlijk heeft Lightroom een gratis trial, maar zoals met de meeste trials is deze maar tijdelijk gratis te gebruiken. Daarna zal je toch over moeten op een betaalde variant, als je van alle functies gebruik wil blijven maken. Je hebt in principe twee opties. Je kan kiezen voor Adobe Lightroom als onderdeel van het Fotografiepakket of als onderdeel van de volledige Creative Cloud. Respectievelijk kosten deze opties €12,09 per maand en €60,49 per maand. Wil je beschikken over alles dat Adobe heeft? Dan is het volledige CC pakket de moeite misschien waard, anders kan je beter voor het Fotografiepakket kiezen.

Meer lezen of leren over Lightroom

Het is zeker de moeite waard om meer te lezen over Lightroom, als je geïnteresseerd bent in fotobewerking. Lees daarom hier verder over de redenen om Lightroom te leren. Wil je je kennis echt verbreden over dit toffe programma? Bekijk dan de online cursus Lightroom, waarin je alles leert over fotobewerking met Lightroom CC.

Voorbeelden van resultaten die je kan bereiken met Lightroom!

Adobe Photoshop Elements

Wat is Adobe Photoshop Elements

Ook deze tool is dus van Adobe. Zowel Lightroom als Elements zijn kleinere zusjes van de grote zus: “Photoshop”. Waar Lightroom zich richt op de mensen die fanatiek fotograferen, richt Photoshop Elements zich meer op de casual gebruiker. Het programma maakt gebruik van de functionaliteiten van Photoshop CC, maar dan op een geautomatiseerde manier, waardoor de gebruiker minder hoeft te doen om mooie resultaten te behalen.

Waarvoor gebruik je Photoshop Elements

Ook Adobe Photoshop Elements gebruik je om foto’s na te bewerken. Waarom zou je dan kiezen voor Elements? Omdat het programma gebruikmaakt van automatisering, kan het de gebruiker op makkelijke manier helpen foto’s te bewerken. Het is een laagdrempelige manier om op een leuke manier afbeeldingen te creëren, te ordenen, te bewerken en te delen. Er gaat weinig denkwerk aan vooraf omdat het programma zelf suggesties maakt voor leuke collages, bewerkingen en uitleg.

Hoeveel kost Photoshop Elements

Net als alle andere Adobe programma’s heeft ook Elements een gratis proefversie, waarna je door kan gaan met een volledige licentie. Bij Lightroom betaal je per maand, maar dan heb je een versie die blijft doorontwikkelen. Bij Photoshop Elements koop je eenmaal een licentie, maar er komt wel elk jaar een nieuwe versie uit. Heb je al Elements, dan kan je je licentie (betaald) upgraden naar de nieuwste versie. Een nieuwe licentie kost €100,43 en een upgrade kost €82,28. Dit is een eenmalig bedrag (voor deze versie), daardoor heb je dus geen maandelijkse kosten achteraf.

Meer lezen of leren over Elements

Wil je snel meer doen met je foto’s? Dan is het de moeite waard om te leren over Photoshop Elements. Ben je benieuwd naar de grote verschillen tussen Photoshop CC en Elements? Lees dan gerust verder. Alles leren over de nieuwste versie van Elements (2021)? Bekijk dan de online cursus Photoshop Elements!

Andere fotobewerkingsprogramma’s om te overwegen

Adobe Photoshop CC

Lightroom en Elements zijn beide variaties van Adobe Photoshop. De volledige versie van Adobe Photoshop is dus completer, maar ook direct stukken complexer. Je kan er vrijwel alles mee! Denk aan het bewerken van beelden, grafisch ontwerpen, illustreren, video’s bewerken, websites ontwerpen en noem maar op. Wanneer je dus enkel aan de slag wilt met het bewerken van foto’s, dan is het misschien overdreven om met Photoshop te werken. Echter kan je er dus veel mee en als je next-level creatief aan de slag wilt kan het dus wel met Adobe Photoshop! Leer er meer over in de cursus Photoshop – Het complete plaatje.

GIMP

GIMP is vergelijkbaar met Photoshop, alleen dan gratis en minder bekend. Het programma is opensource, waardoor er enorm veel mogelijkheden voor gemaakt worden, zowel door de ontwikkelaars als de grote achterban. Je kan er op Soofos ook over leren in de cursus GIMP!

Skylum Luminar

Luminar is een minder bekende fotobewerkingstool. Het is een handige tool die je kan vergelijken met Adobe Lightroom. Het is zelfs te gebruiken als plug-in voor Lightroom, maar is ook alleenstaand prima te gebruiken. Meer leren? Bekijk dan de cursus Luminar van beroepsfotograaf Peter van Veen.

Voor welke tool moet je kiezen?

Dat wat je nodig hebt om je foto’s te bewerken kan natuurlijk enorm verschillen. Ook kan het zijn dat je helemaal niet zo bedreven bent in het bewerken van foto’s. In dat geval kan je misschien beter kiezen voor Elements. Wil je wél zelf aan de slag met instellingen, sliders en optimalisaties? Dan is Lightroom de betere keuze. In ieder geval is er voor iedereen een waardevolle oplossing die goed past bij wat je wil doen!

Ga vandaag nog aan de slag met Lightroom of Elements!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.