Beoordeeld met een 9,1 door onze klanten Al 80.000+ mensen leren op Soofos
Kies direct uit 500+ cursussen Wekelijks nieuwe cursussen
Praktische en duidelijke video's 24/7 beschikbaar op alle apparaten

Leer filosofie van…Cornelis Kramer!

Wil je je al langer onderdompelen in de wereld van filosofie? Maar weet je niet of je nou moet beginnen bij Kant, Aristoteles, Plato, of Nietzsche? Laten we het je makkelijk maken: begin bij Cornelis Kramer. 

Als filosofiedocent maakt hij het een stuk toegankelijker, dankzij een instapcursus én nu een vervolgcursus filosofie. Tijd om hem een aantal filosofische én praktische vragen te stellen. 

Wat doet een filosofiedocent zoal?

Het is blijkbaar echt niet de hele dag maar zitten peinzen in de houding van Le Penseur. Cornelis Kramer heeft het druk: hij is niet alleen filosofie docent, maar runt in het dagelijks leven ook zijn eigen bedrijf: Kramer Media en Educatie. Daarmee werkt hij op het gebied van filosofische educatie, mediation en het creëren van artistiek-filosofische video’s. 

“En daarnaast ben ik vader van drie jongens, met wie ik graag goede gesprekken voer tijdens het gamen, haha.” Het hoeft natuurlijk niet alleen maar filosofie te zijn!

Een online cursus filosofie: waar moeten we dan aan denken?

De cursussen van Cornelis zijn er voor iedereen die meer wilt weten over zichzelf en de wereld om hem of haar heen. Zijn tweede cursus is een fijne opstap naar meer kennis over de mens.

“Mijn cursus ‘Introductie in de Wijsgerige Antropologie’ is het vervolg op de instapcursus filosofie, waar de belangrijkste geschiedenis en vaardigheden zijn aangeleerd om echt te gaan filosoferen. In het vervolg staat de mens centraal: wat is dat eigenlijk voor wezen? Hoe werken de verschillende denksystemen? Wat is de essentie van de mens en – oh nee – wat als blijkt dat we helemaal geen essentie hebben?!”

Ja, wat dan? Daar moet je dus de cursus voor volgen!

Wanneer en waarom besloot je dit onderwerp in een online cursus te gieten?

“Ik heb vele jaren les gegeven over dezelfde onderwerpen en vragen: 

wat is de mens?

wat is ethiek?

wat is de ideale samenleving?

wat is wetenschap? wat is kennis?

..en wat is het universum eigenlijk? 

Ik begon mijzelf enerzijds te verdiepen – ik wist er steeds meer over – maar anderzijds ook te herhalen – ik gaf jaar in jaar uit dezelfde lessen.”

Toen had Cornelis een eureka-moment: hij kon dit slimmer aanpakken, en voor een breder publiek dan die jaarlijks herhalende havo en vwo-klassen.

“Wat nu als ik een heel repertoire aan filosofische lessen opneem, die rangschik op thema, en dat uitbreng als e-course?”

Een geweldige gedachte, en prachtig uitgevoerd: met zijn cursus kan Cornelis zijn missie om zoveel mogelijk filosofie onder zoveel mogelijk mensen te verspreiden makkelijk realiseren. 

“Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb nu twee van de ongeveer tien cursussen online staan, dus er komt nog veel meer moois aan! En tot nu toe zijn gelukkig de reviews ook goed, dat is wel een steuntje in de rug!”

Hoe word je eigenlijk filosoof?

“Ik ben al sinds jongs af aan geïnteresseerd in filosofie, tijdens mijn tienerjaren meer oosters geïnspireerd (mijn moeder was een trouwe volgster van Krishnamurti). En tijdens mijn jaren als twintiger heb ik mij meer op de westerse filosofie gericht. 

Tijdens mijn studies kwam ik met de grote mannen in aanraking, zoals Kant, Aristoteles, Plato, Nietzsche, Marx en Plessner, en later gelukkig ook met enkele grote vrouwen als Nussbaum, Irigaray, de Beauvoir en Butler.  

Ik heb mij altijd geïnteresseerd in de mens en ben ook uiteindelijk afgestudeerd bij de EUR op het domein van de Wijsgerige Antropologie. Mijn thesis ging over (nano)technologie en de invloed daarvan op ons toekomstig mensbeeld. In de sociologie ben ik afgestudeerd op een onderzoek naar het allochtone raadslid, dus diversiteit als onderwerp dat me eveneens na aan het hart ligt. 

Uiteindelijk ben ik gegrepen door de eerste natuurfilosofen die de wereld verklaren aan de hand van een oerstof. In de eerste cursus ga ik al voorzichtig in op mijn poging de wereld te verklaren vanaf de oerknal. Stiekem ben ik overtuigd dat ik inmiddels begrijp hoe het zit…” 

Wat is je ervaring met lesgeven?

“Ik sta vanaf 2006 voor de klas, met name op het VAVO Rijnmond College te Rotterdam. Daar heb ik alle niveaus les mogen geven, zowel eindexamengericht als voorexamenklassen. In de laatste kun je lekker spelend filosoferen met jonge mensen, dat is echt geweldig leuk. In de examenklassen kan dat ook nog wel, maar moet je de adolescenten ook klaarstomen om het eindexamen te halen. Dat is bij mij altijd erg goed gegaan, en dat geeft veel voldoening.”

“Ik heb de video’s met veel plezier opgenomen en ik zie dat zelf wel terug in kleine grapjes die het zwaardere filosofische verhaal wat verlichten.” 

Cornelis

To Soofos or not to Soofos: waarom koos je voor ons platform?

“Ik vind Soofos een prachtig platform, omdat het denk ik de toekomst van e-courses begrijpt. Wanneer geïnteresseerde mensen zich op basis van een klein bedrag per maand bijscholen (al dan niet betaald door de baas) op zoveel verschillende gebieden als dat Soofos rijk is, en in het bijzonder natuurlijk de filosofie, dan is het wat Spotify voor muziek heeft gedaan, of Netflix voor films en series.” 

Goh Cornelis, we gaan er bijna van blozen! Maar ga gerust door …

“Dit staat of valt met het aanbod, maar de professionele controle door Soofos zelf zorgt voor een kwalitatief hoogwaardig aanbod. Daar wilde ik graag bij zijn!”

En wij zijn blij dat je erbij bent!

Wat vond je de grootste uitdaging in het maken van de cursus?

“Enerzijds is filosofie een vak waarbij veel gelezen en gepraat dient te worden, veel woorden en dan nog meer woorden. Tegelijkertijd wilde ik niet alleen als talking head een saai verhaal afsteken, dus er moest ook afwisseling in komen door aansprekende voorbeelden. De balans vinden in entertainment en informeren over filosofie is de grootste uitdaging, waar ik – zoals hopelijk nog meer mensen zullen ervaren – in de tweede cursus al nog wat beter in geslaagd denk te zijn.”

(Wij vinden van wel 😉 )

Welke wijze woorden wil je andere of toekomstige instructeurs meegeven?

“Besteed bijna even veel aandacht aan het inrichten van je profiel en cursusbeschrijving als aan de cursus zelf. Je product kan nog zo mooi zijn, als mensen dat niet weten moeten ze in eerste instantie afkomen op de cover van het boek. Een leeg restaurant zonder recensies is niet zo aantrekkelijk: werk aan een oprechte beschrijving van je e-course en leg uit waarom het volgens jou zo lekker is en goed voor de gezondheid of je persoonlijke ontwikkeling.”

Coming soon: nog meer cursussen van Cornelis!

Hij zit niet stil: er is nog meer in de maak. Wat dacht je van een vervolgcursus ethiek, sociale en politieke filosofie, wetenschapsfilosofie, en specials over emoties, de vrije wil en mondiale rechtvaardigheid? Een investering in de basiscursus filosofie is zo de opmaat naar nog veel meer moois in de toekomst!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.