Beste gratis screencasting tools

Aan de slag gaan met gratis screencasting

Als je net begint met het maken van online cursussen kun je je afvragen wat “screencasting” is. Screencasting is het opnemen van een video van je scherm en het omzetten naar een videoformaat.

We hebben hier een lijstje met de beste gratis screen casting tools die je zullen helpen bij het maken van een goede instructievideo.

Als je van plan bent om meerdere video’s te maken, dan is de overweging om één van de betaalde programma’s (zoals Camtasia) te nemen het waard. We bespreken zowel het opnemen van je scherm op de laptop/dekstop (Windows) en op Mac’s.

De beste gratis screencasting tools zijn:

  1. Quicktime Player (Mac)
  2. Ezvid (Windows)
  3. CamStudio (Windows)
  4. Screen-O-Matic (Mac & Windows)
  5. Rylstim (Windows)
  6. FlashBack Express van Blueberry (Windows)
  7. Loom (Mac & Windows)
  8. Jing (Mac & Windows)

Meer over deze screencasting tools

1. Quicktime Player (Mac)

Niet veel mensen weten het, maar QuickTime Player heeft standaard een screencasting tool beschikbaar. QuickTime Player is gratis op elke Mac en is makkelijk in gebruik. Je kunt kiezen om een gedeelte van een scherm of het gehele scherm op te nemen. Ook kan je bijvoorbeeld het beeld van de webcam opnemen.

2. Ezvid (Windows)

Ezvid is een 100% gratis videocreatietool die het mogelijk maakt om alles op je scherm op te nemen. Het programma staat het ook toe om om je opgenomen video’s te splitsen, tekst en audio toe te voegen en de snelheid van de video in te stellen. Je kunt de video’s opslaan voor later gebruik of je kunt ze direct uploaden naar YouTube. Nadeel is dat het alleen geschikt is voor Windows (XP, Vista, 7, 7, 8.1) en niet voor MAC.

Gebruik Ezvid voor je online cursus

3. CamStudio (Windows)

CamStudio is een duidelijk programma dat je scherm en audio laat opnemen in AVI of SWF formaat. Je hebt enkele opties met betrekking tot bijvoorbeeld de kwaliteit en frameratio. Je kan verder niet heel veel doen met de video, omdat CamStudio geen bewerkingsmogelijkheden heeft.

Gebruik CamStudio voor screencasting

4. Screen-O-Matic (Mac & Windows)

Screencast-O-Matic is een tool dat zowel een web-based applicatie heeft als versies die je kunt downloaden. Het is gemakkelijk in gebruik als je Java op je computer hebt. Je kan ook met deze tool je scherm en webcam tegelijk opnemen. De gratis versie heeft gelimiteerde functies. Zo kun je bijvoorbeeld maximaal vijftien minuten opnemen en zit er een logo van Screencast-O-Matic in het filmpje. Je kan ook niet inzoomen en je kan je webcam ook niet opnemen met de gratis versie.

5. Rylstim (Windows)

Rylstim is een simpele, makkelijk te gebruiken Screen Recorder. Deze maakt het niet alleen mogelijk het scherm op te nemen. Dit programma maakt het ook makkelijk om gebeurtenissen op te nemen dankzij de linker- en rechtermuisknop. Het heeft een minimalistische en makkelijke interface. Je kunt ook de video frame rate aanpassen. Rylstim werkt op Windows XP, Vista, 7 en 8.

Gebruik Rylstim voor screencasting

6. FlashBack Express van Blueberry (Windows)

FlashBack Express maakt het mogelijk om je scherm op te nemen, terwijl je ook jezelf opneemt op de webcam. Het heeft een grote hoeveelheid met opties, waardoor je de video kan bewerken als een professional. Het heeft ook een gemakkelijke interface, waarmee je kan bepalen welk gedeelte van het scherm moet worden opgenomen en bijvoorbeeld of er geluid moet opgenomen. Daarnaast heeft het programma ook een speler die werkt als een videorecorder, waardoor je per frame je opname kan gebruiken. Deze tool is alleen voor Windows.

Gebruik FlashBack voor je video's

7. Loom (Mac & Windows)

Loom is een gratis tool, waarmee je screencasts kan maken. Het werkt enorm intuïtief en is met verschillende integraties enorm makkelijk te gebruiken. De focus ligt op het opnemen en delen van je video’s, alsmede het samenwerken met anderen. Dat maakt het zowel voor Mac en Windows een enorm nuttige tool!

8. Jing (Mac & Windows)

Jing kende je misschien nog niet. Je kan selecteren welk gedeelte van je scherm wilt screencasten. Wel zo handig! Je kan dus buiten je kader allerlei dingen doen, welke je vervolgens in het kader kan slepen. Met de gratis versie kan je vijf minuten achter elkaar opnemen, wil je meer dan dat opnemen, dan heb je de premium versie. Voor mensen met beknopte video’s dus een goede oplossing.

Conclusie: welke tool voor screencasting heb jij nodig?

Er zijn verschillende gratis tools voor screencasting die je kunt inzetten bij het maken van schermopnames. Deze zou je kunnen gebruiken voor instructievideo’s en online cursussen.

Ook kan je bijvoorbeeld nog beelden van jezelf opnemen met een camera en een aparte microfoon gebruiken voor betere audio.

Benieuwd hoe het hebben van een online cursus op Soofos in zijn werk gaat? Lees dan verder over het maken van een cursus!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.