Als je net begint met het maken van online cursussen kun je je afvragen wat “screencasting” is. Screencasting is het opnemen van een video van je scherm en het omzetten naar een videoformaat. We hebben hier een lijstje met de beste gratis schermopname tools die je zullen helpen bij het maken van een goede instructievideo. Als je van plan bent om meerdere video’s te maken, dan is de overweging om één van de betaalde programma’s (zoals Camtasia) te nemen het waard.

 

1. Quicktime Player (Mac)

Niet veel mensen weten het, maar QuickTime Player heeft standaard een screencasting tool beschikbaar. QuickTime Player is gratis op elke Mac en is makkelijk in gebruik. Je kunt kiezen om een gedeelte van een scherm of het gehele scherm op te nemen. Ook kan je bijvoorbeeld het beeld van de webcam opnemen.

Klik hier en krijg 7 dagen gratis toegang tot 150+ cursussen

Krijg 7 dagen gratis toegang tot 150+ cursussen. Klik hier.

2. Ezvid (Windows)

Ezvid is een 100% gratis videocreatietool die het mogelijk maakt om alles op je scherm op te nemen. Het programma staat het ook toe om om je opgenomen video’s te splitsen, tekst en audio toe te voegen en de snelheid van de video in te stellen. Je kunt de video’s opslaan voor later gebruik of je kunt ze direct uploaden naar YouTube. Nadeel is dat het alleen geschikt is voor Windows (XP, Vista, 7, 7, 8.1) en niet voor MAC.

Gratis schermopnames maken met Ezvid

 

3. Camstudio (Windows)

CamStudio is een duidelijk programma dat je scherm en audio laat opnemen in AVI of SWF formaat. Je hebt enkele opties met betrekking tot bijvoorbeeld de kwaliteit en frameratio. Je kan verder niet heel veel doen met de video, omdat CamStudio geen bewerkingsmogelijkheden heeft.

Gratis schermopnames maken met CamStudio

 

4. Screen-O-Matic (Mac & Windows)

Screencast-O-Matic is een tool dat zowel een web-based applicatie heeft als versies die je kunt downloaden. Het is gemakkelijk in gebruik als je Java op je computer hebt. Je kan ook met deze tool je scherm en webcam tegelijk opnemen. De gratis versie heeft gelimiteerde functies. Zo kun je bijvoorbeeld maximaal vijftien minuten opnemen en zit er een logo van Screencast-O-Matic in het filmpje. Je kan ook niet inzoomen en je kan je webcam ook niet opnemen met de gratis versie.

Gratis schermopnames maken met Screencast-O-Matic

 

5. Rylstim (Windows)

Rylstim is een simpele, makkelijk te gebruiken Screen Recorder. Deze maakt het niet alleen mogelijk het scherm op te nemen. Dit programma maakt het ook makkelijk om gebeurtenissen op te nemen dankzij de linker- en rechtermuisknop. Het heeft een minimalistische en makkelijke interface. Je kunt ook de video frame rate aanpassen. Rylstim werkt op Windows XP, Vista, 7 en 8.

Gratis schermopnames maken met Rylstim

 

6. FlashBack Express van Blueberry (Windows)

FlashBack Express maakt het mogelijk om je scherm op te nemen, terwijl je ook jezelf opneemt op de webcam. Het heeft een grote hoeveelheid met opties, waardoor je de video kan bewerken als een professional. Het heeft ook een gemakkelijke interface, waarmee je kan bepalen welk gedeelte van het scherm moet worden opgenomen en bijvoorbeeld of er geluid moet opgenomen. Daarnaast heeft het programma ook een speler die werkt als een videorecorder, waardoor je per frame je opname kan gebruiken. Deze tool is alleen voor Windows.

Gratis schermopnames maken met FlashBack

 

Conclusie: welke tool voor screencasting heb jij nodig?

Er zijn verschillende gratis tools voor screencasting die je kunt inzetten bij het maken van schermopnames. Deze zou je kunnen gebruiken voor instructievideo’s en online cursussen. Ook kan je bijvoorbeeld nog beelden van jezelf opnemen met een camera en een aparte microfoon gebruiken voor betere audio. Benieuwd hoe het hebben van een online cursus op Soofos in zijn werk gaat? Lees dan verder over het maken van een cursus!

Liever alles in eigen beheer? 

Met Maatos maak je eenvoudig je eigen cursus site. In jouw eigen stijl en in eigen beheer.

21 mei 2019

0 Reacties op "De beste gratis screencasting tools voor instructeurs"

    Geef een reactie op dit artikel

    © 2019 - Soofos B.V.