Het internet is voor alle bedrijven, ZZP’ers en zelfstandigen een belangrijke plek. Je eigen website is dan ook een belangrijk uithangbord, waarmee je jezelf op de kaart zet. Toch is het niet voor iedereen even makkelijk om een eigen website te maken. Je kunt je eigen website maken met bijvoorbeeld WordPress, maar je kunt ook een website opbouwen vanaf de basis met HTML en CSS. Wil jij je eigen website maken? Dan is deze blog een uitstekend startpunt.
Wat is het doel van een website?
Er zijn verschillende mogelijkheden om snel je eigen website te maken. Afhankelijk van je doel van je website zijn er verschillende opties die het best bij het doel passen. Bedenk voordat je een website gaat bouwen dus goed wat het achterliggende gedachte over je website is. Eigenlijk zijn er op het internet vier hoofddoelen te onderscheiden van websites.
- Tonen van informatie (uithangbord van je bedrijf).
- Opbouwen van een community (met bijvoorbeeld je eigen blog).
- Custom applicatie of toepassing.
- Verkoopkanaal.
Voordat jij gaat beginnen met het maken van je eigen website is het belangrijk om te beseffen wat het doel gaat zijn van jouw website. Zorg dat de site hier op afgestemd is en kies een systeem dat hier goed bij past. Als jij bijvoorbeeld informatie wilt tonen of een community wilt opbouwen, is het vaak niet nodig om een volledig custom website te maken. Je kunt dan bijna altijd wel af met een standaard CMS systeem, zoals WordPress. Ook voor een verkoopkanaal of een custom applicatie kan WordPress geschikt zijn. Echter zijn hier vaak wel extra aanpassingen voor nodig.
Afhankelijk van het aantal bezoekers dat je verwacht kan WordPress een geschikte optie zijn. Verwacht je duizenden producten te verkopen met honderdduizenden bezoekers? Dan kun je ook eens kijken naar bijvoorbeeld Magento.
Je eigen website maken met WordPress
WordPress is een van de meest gebruikte CMS systemen om je eigen website te bouwen. Ongeveer 27% van de websites op het internet zijn gebouwd op basis van WordPress [ManageWP]. Dat is natuurlijk niet voor niets. WordPress is een uitgebreid en relatief begrijpbaar systeem. Je kunt zonder al te veel moeite al beginnen met het maken van je eigen website. Door gebruik te maken van bestaande thema’s kun je makkelijk het design aanpassen naar je eigen smaak. Als je zelf een site wilt maken en nog geen ervaring hebt hiermee, dan is het verstandig om te starten met WordPress. Je leert de basis en krijgt meer begrip voor de werking van websites.
Doordat er veel gebruikers zijn van WordPress zijn de meeste mogelijkheden al ontwikkeld. Je kunt door slim gebruik te maken van plugins snel je eigen website maken. Met behulp van een online cursus WordPress kun ook jij een eigen website bouwen op basis van WordPress. De belangrijkste stappen worden je uitgelegd, zodat je allereerst je eigen website kunt maken en vervolgens kunt onderhouden.
De vervolgstap: aanpassingen met HTML en CSS
Doordat er al veel gedaan is voor WordPress zijn hier ook veel tools en mogelijkheden om functionaliteiten in te bouwen. Echter loop je vaak ook tegen beperkingen van het systeem aan. In de meeste thema’s die beschikbaar zijn voor WordPress zijn er al veel dingen aan te passen. Maar als je je eigen website verder wilt aanpassen, zul je kennis van HTML en CSS nodig hebben. HTML wordt gebruikt om de structuur van een website op te bouwen. Met CSS kun je de opmaak van deze structuur beïnvloeden. Wil jij dus je website echt volledig naar je eigen wensen aanpassen, dan zul je daarvoor kennis van HTML en CSS nodig hebben. In de cursus HTML en CSS van Belinda Kampf wordt je de volledige basis uitgelegd. Hiermee kun je al snel de eerste wijzigingen aanbrengen in je eigen website.
Een volledig custom website
Als je echt alle touwtjes in handen wilt houden kun je ook een website volledig custom opbouwen. Echter kan dit heel veel tijd kosten en is het een lastig proces. Als je de website volledig vanaf de basis wilt opbouwen zul je veel kennis nodig hebben over verschillende onderdelen, zoals Databases, HTML/CSS, JavaScript en PHP. Daarnaast moet je begrijpen hoe je de code kunt optimaliseren en hoe je ervoor kunt zorgen dat je servers niet overbelast raken. Wil je vervolgens een nieuwe optie toevoegen kan dit veel gevolgen hebben voor de werking van de site. Ben je een beginner? Doe dit dan absoluut niet. Ook als je iemand anders gaat inschakelen voor het bouwen van een website, laat ze het dan bouwen in een bestaand CMS systeem (zoals WordPress, Magento of Shopify). Het onderhouden van een custom website kan veel geld kosten. Daarnaast is er vaak weinig flexibiliteit, bijvoorbeeld wanneer je een extra pagina wilt toevoegen, kan dit weer lang duren en moet dit via de ontwikkelaar.
Begin dus echt alleen aan een volledig custom website als je een groot budget beschikbaar hebt en echt niet voldoende hebt aan een van de bestaande systemen.
Help je zelf en volg een cursus online over WordPress, HTML en CSS
Een goed begin is vaak het halve werk. Voordat je zelf gaat proberen een website te bouwen is het verstandig om er eerst meer kennis over te krijgen. Na het lezen van bovenstaande informatie heb je hopelijk een beter idee waar je aan gaat beginnen. Je eigen website maken is een leuk, maar soms moeilijk proces. Ben dus niet bang om hulp in te schakelen, en zorg dat je goed voorbereid bent. Uiteindelijk is je website toch je uithangbord en vaak de eerste impressie die nieuwe klanten van je krijgen. Begin met een cursus WordPress zodat je zelf weet waar je aan begint. Zodra deze draait of als je klaar bent voor de vervolgstap doe je er goed aan om meer te leren over HTML en CSS.