Online Basiscursus CSS3 – Webdesign en Layout

Belinda Kampf · 22 Juli 2023
In de basiscursus CSS leer je hoe je webpagina’s vormgeeft met de juiste CSS-tags. Om HTML goed vorm te geven, gebruik je Cascading Style Sheets.
 • 69 Lessen
 • 3u 42min
 • Incl. Certificaat

Dit leer je in de cursus:

 • Starten met programmeren in CSS.
 • Werken met het boxmodel en grid.
 • Een responsieve webpagina te maken.
 • Verschillende elementen vormgeven.

Cursus inhoud

Vouw uit

Wat ga je leren in deze online basiscursus CSS?

In deze online basiscursus leer je de grondbeginselen van CSS (Cascading Style Sheets). Met deze programmeertaal bepaal je de layout en de vormgeving van een webpagina. CSS schrijf je in een apart bestand dat je koppelt aan de html-pagina’s. Hiermee koppel je de inhoud los van de vormgeving en dat biedt heel veel voordelen. Dankzij externe CSS-stijlbladen zorg je voor een consistente vormgeving en opmaak voor de gehele website. Leer op welke manier je CSS kan verbinden aan webpagina’s en gebruik te maken van de juiste CSS-selectors.

 

Wat is CSS?

CSS, oftewel Cascading Style Sheets, geeft je de mogelijkheid om de vormgeving van webpagina’s te programmeren. Deze stijlbladen maken het mogelijk om de vormgeving en styling vast te leggen in een apart document, zodat deze op een webpagina ingeladen kan worden. In principe wordt deze dus als een laag over een kale webpagina heen gelegd, zodat deze er mooi of beter uitziet.

 

In deze basiscursus behandelen we onder andere:

 Een introductie in het webdesign en CSS.

Starten van het schrijven van deze programmeertaal.

Werken met het boxmodel en haar eigenschappen.

Het maken van een responsive layout.

Het responsive maken met mediaquerie en de flexbox.

Werken met afbeeldingen en responsiviteit.

Fontgroottes, lettertypes en de vormgeving van tekst.

Kleuren en kleurschema’s uitkiezen.

Vormgeving van lijsten en de achtergrond.

Werken met Pseudo class en element.

 

Responsive design en layout

CSS biedt met grid en flexbox een waanzinnig snelle, efficiënte en makkelijke manier om snel een responsive design te maken die zich automatisch op elk formaat beeldscherm perfect aanpast. In deze cursus leer je direct hoe je jouw website responsive maakt met media-queries. Klinkt misschien ingewikkeld maar je zult merken dat dit reuze meevalt. En daarnaast is het vaardig worden van responsive design een ‘must’ voor webdesigners.

 

Tekst en afbeeldingen vormgeven

Cascading Style Sheets bieden een groot aantal CSS-stijlopdrachten waarmee je onder andere teksten en afbeeldingen perfect kunt vormgeven. Deze programmeertaal is continu in beweging omdat hier elke dag aan ontwikkeld wordt. Het is dus een taak om altijd op de hoogte te blijven van de nieuwe mogelijkheden en de veranderingen. Maar de basis is de basis, en die leer je in deze cursus. Vanuit dit startpunt kun je jezelf blijven ontwikkelen in deze krachtige manier van het consistent vormgeven van je HTML-pagina’s.

 

Welke voorkennis heb je nodig?

Om hiermee aan de slag te gaan is het aan te raden dat je verstand hebt van HTML. Wij bevelen je aan om de online basiscursus HTML5 te volgen, gegeven door de instructrice van deze cursus. Deze twee cursussen vullen elkaar perfect aan, dus het is zeker de moeite waard voor jou om beide te volgen!

 

Begin vandaag nog en leer programmeren in CSS!

Over de instructeur

Belinda Kampf

40 Cursussen

Mijn naam is Belinda Kampf. Ik ben al jaren actief in de grafische sector en weet alles van de programma’s waarmee jij grafisch kunt ontwerpen. Na lang zelf actief te zijn geweest als grafisch ontwerper geef ik nu voornamelijk les over alles wat met design te maken heeft. Na veel offline les gegeven te hebben, heb ik nu van de belangrijkste kennis gebundeld in online cursussen. Met deze kennis kun je zelf snel aan de slag. Met behulp van video's en oefenbestanden kun je op je eigen tempo leren door te doen. Ik hoop ook jou enthousiast te krijgen en help je met veel plezier op weg in de grafische sector.

Beoordelingen

4.6 Gemiddelde beoordeling

14 Beoordelingen

 • 5
  10
 • 4
  3
 • 3
  1
 • 2
  0
 • 1
  0
 1. Wederom een hele fijne en duidelijk uitgelegde cursus van Belinda. Binnen no time wist ik mijn html op te leuken met een strak design en ken ik de basis van de interactie tussen de twee.
  Ik heb weer genoten en kijk met smart naar een verdiepingscursus

 2. Ik heb in mijn huidige functie niet te maken met CSS, maar leek mij handig om in ieder geval mijn basiskennis op te krikken over het onderwerp.

 3. Een zeer duidelijke cursus. Zeer heldere en rustige uitleg waarbij telkens ‘oorzaak en gevolg’ wordt weergegeven. Dat vind ik een heel fijne manier van leren. Daarbij zijn de voorbeeldbestanden erg bruikbaar.
  Zeer geschikte cursus voor de beginner, maar ook als opfriscursus van CSS3.

 4. Je krijgt stap voor stap te zien wat er allemaal mogelijk is met css.

 5. Dit is de tweede cursus waar Belinda Kampf de instructeur is.
  Belinda geeft deze cursus erg duidelijk en met goede voorbeelden. Erg fijn dat je gelijk kunt oefen in de bijgeleverde werkbestanden. Ik kijk uit naar de volgende training Webdesign met HTML en CSS.👍

 6. Dit is de derde poging, als je iets typt en je klikt per abuis op een verkeerde link is je tekst verdwenen, jammer. Feedback: plezierige cursus, items helder uitgelegd door Belinda Kampf. Heb in het verre verleden al met Dreamweaver gewerkt, stopte daarmee toen Adobe Muse uitbracht. Helaas is dat programma gestopt. De cursus heeft me goed op weg geholpen, ik heb inmiddels een site die ik eerder in Muse maakte, opnieuw gemaakt in Dreamweaver. Minpuntje is dat je als je later iets terug wilt zien van de omdat je vastloopt er geen duidelijk overzicht van de inhoud beschikbaar is. Dat zou op te lossen zijn met een pdf met een uitgebreide hoofdstukindeling. Ander minpuntje maar dat heeft feitelijk niet met de cursus te maken is dat je in het grote scherm niet door kunt klikken naar de volgende les.Ik volgde de cursus op mijn iPad en probeerde het geleerde uit op de website waar ik eerder over sprak. Dan Is het lekker als je gewoon door kunt klikken. Misschien zie ik iets over het hoofd. Tot slot vind ik de koppelverkoop schrijf een review dan krijge je een certificaat een beetje vreemd.

 7. Beste,

  Zeer goede cursus zeker voor mensen die geen bachelor achtergrond hebben. Ik heb een bachelor Elektronica ICT gedaan en heb toen het volledige begin gezien van webdesign en alles was met de hand coderen zowel de CSS3, Javascript en HTML5 code. Voor mij was de cursus te gemakkelijk maar ik kon er wel bepaalde tips gebruiken vooral voor de CSS Grid en Flexbox Layout.
  Do zo verder met je cursussen want ze zijn goed opgebouwd.

 8. Als ‘starter’ had ik weinig weet van design of programmeren. Voor mijn gevoel heb ik nu een mooie eerste stap gezet. Deze cursus neemt je stap voor stap, compleet en zeer goed navolgbaar mee in de ‘wereld’ van CSS. Ik heb deze cursus gevolgd na het afronden van de basiscursus HTML / CSS. Persoonlijk vond ik deze volgorde erg prettig. De basiscursus HTML / CSS nam me nog net wat meer mee vanaf te start. Ik vond deze cursus CSS een mooi vervolg daarop. Zowiezo vind ik de cursussen van Belinda Kamph een aanrader bij Soofos.

75Levenslange toegang
Of
Krijg toegang tot deze en 500+ andere online cursussen voor maar €19 p/m
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 105 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.