Zelf een logo maken met Adobe Illustrator

Ontwerp je eigen logo in een paar stappen met Adobe Illustrator

Hoewel het logo voor je bedrijf ontzettend belangrijk is – het moet immers herkenbaar en duidelijk zijn, en liefst ook blijven hangen – hoef je er niet per definitie een dure designer voor in te huren. Vooral niet als je zelf al een goed idee hebt van wat je wilt, waar een goed logo aan moet voldoen en als je beschikt over skills in Adobe Illustrator. Zo doe je dat!

Waar moet een goed logo aan voldoen?

  • Scherp! Ga voor een goede resolutie en een duidelijk leesbaar logo. Hoewel een logo misschien overal klein lijkt, moet je het zo ‘groot’ mogelijk kunnen maken zodat geen kwaliteit verloren gaat. In Adobe Illustrator maak je vectorafbeeldingen. Dat zijn afbeeldingen die oneindig schaalbaar zijn. Perfect voor een logo dus!
  • Een goed logo is flexibel en kan op verschillende plaatsen gebruikt worden en alsnog herkenbaar zijn. Hou hier bijvoorbeeld rekening mee voor het kleurgebruik: kan het eventueel zwart-wit gemaakt worden? Wat gebeurt er wanneer je de achtergrond verwijdert?
  • KISS. Keep it simple, stupid. Jij begrijpt misschien de complexiteit achter je logo, maar een potentiële klant vind het misschien verwarrend en begrijpt niet meteen waar ze naar kijken. Hou het dus simpel!
  • Het simpel houden geldt ook voor het aantal details: hoe mooi het ook is om helemaal los te gaan met kleine details, het komt de kwaliteit van je logo niet ten goede. Pas op dat het niet te onduidelijk wordt, bijvoorbeeld op afstand of wanneer je logo kleiner wordt gemaakt – of zwart-wit.
  • Een goed logo is tijdloos, oftewel: het is ook volgend jaar, of over vijf jaar, nog passend. Dat betekent niet dat je niet kunt of mag gaan redesignen wanneer je bedrijf zich verder ontwikkelt, maar ga voor iets dat niet elk seizoen aangepast hoeft te worden.
  • Je logo hoeft niet letterlijk te laten zien wat je doet. Wring jezelf dus niet in allerlei bochten om er iets van je werkzaamheden in te verwerken.

Stap voor stap je eigen logo maken in Adobe Illustrator

Stap 1: Bedenk wat voor soort logo je wilt maken

Brainstormen! Ga op zoek naar logo’s die je zelf mooi en goed vind en verzamel deze als het ware in een soort moodboard. Print ze uit of maak een bord op Pinterest aan. Welke elementen spreken je in deze logo’s aan? Wat kun je hiervan overnemen?

Ga dan nadenken over figuren of symbolen die passen bij jouw bedrijf. Zoals je ziet heeft het Soofos-logo een brilletje bij de twee o’s, iets wat we vonden passen bij educatie, leren en cursussen. Neem dus gerust ook je naam mee. Schets je logo eerst uit op papier, voor je je computer erbij pakt.

Stap 2: Start met spelen in Adobe Illustrator

Als je ongeveer weet hoe je logo eruit gaat zien, open je een nieuw document en zet je je werkblad op. Kies een goed formaat net iets groter dan dat je je logo wilt. Zoek afbeeldingen om te gebruiken als inspiratiebron, zodat je die een beetje kunt namaken. Om het overzichtelijk voor jezelf te houden, gebruik je layers om je logo makkelijk te ordenen laag voor laag. Benoem elke laag met het onderdeel. Zo kun je ze gemakkelijk terugvinden.

Stap 1 Illustrator logo designen

Stap 3: Gebruik basisvormen van Adobe Illustrator om je logo te creëren

Combineer driehoeken, cirkels, rechthoeken, vierkanten en vrije vormen om je logo te ontwerpen. Op deze manier kun je deze vormen later bij elkaar voegen, zodat dit uiteindelijk je logo wordt. Ook kun je zo net iets neer spelen met grootte en afstand bijvoorbeeld. Je kan Smart Guides gebruiken om de verschillende elementen uit te lijnen. Smart Guides zijn slimme hulplijnen die je kunt gebruiken, wanneer je objecten precies met elkaar wilt uitlijnen. Dit kan bijvoorbeeld ook met  tekstvakken.

Stap 2 Illustrator logo designen

Stap 4: Voeg kleuren toe aan de afbeelding

Selecteer nu de kleur die je wilt gebruiken voor je logo en voeg deze toe. Zorg ervoor dat wanneer je meerdere kleuren wilt gebruiken, je een paar kleuren verzameld en deze toevoegt in Swatch Libraries zodat je de kleuren die je gebruikt handig kan terug vinden. Je kunt op deze manier iedere keer dezelfde kleur gebruiken voor een ander onderdeel in je logo.

Welke kleuren passen bij jouw logo?

Ah, kleur bekennen! Dacht jij dat Coca-Cola rood en wit koos omdat het toevallig zo uitkwam, of ze het gewoon mooi vinden? Think again! Kleuren zijn ontzettend belangrijk in de psychologie en dus in marketing.

Rood

KFC, Coca-Cola, Burger King en McDonalds: wat hebben hun logo’s gemeen? De kleur rood! Het is een emotionele kleur die een hongergevoel oproept. Maar ook kracht en passie. Daarom zie je het ook terugkomen in heel wat logo’s van politieke partijen.

Groen

Heel wat bedrijven gerelateerd aan duurzaamheid en natuur kiezen natuurlijk voor groen. De kleur wordt geassocieerd met gezondheid, rust en harmonie.

Blauw

Ons logo is blauw, maar dat van de overheid ook. Wat zegt dat nou eigenlijk? Blauw staat voor loyaliteit, succes, en kalmte. Iets wat je zoekt in zowel educatie als je overheid, toch?

Paars

Net even wat anders! Paars wordt gebruikt om een gevoel van luxe en rijkdom over te brengen. Daarnaast wordt het ook geassocieerd met spiritualiteit.

Grijs

De kleur grijs in je logo hoeft niet te betekenen dat je saai bent, of absoluut niet creatief. Kijk maar eens naar Apple. Met een goed logo, is grijs juist een krachtige kleur: het staat voor intelligentie en heeft een praktische en solide uitstraling.

Stap 3 Illustrator logo designen

Stap 5: Maak je logo op de juiste afmetingen

Pas nu de schaal van je vormen die je gemaakt hebt aan om deze op je logo te monteren. Voeg alle vormen bij elkaar zodat het een geheel word. Verwijder nu ook het voorbeeld, zodat je je logo op de juiste grootte kunt maken.

Stap 4 Illustrator logo designen

Stap 6: Voeg tekst toe aan het logo

Rond je logo af door de bedrijfsnaam of een naam toe te voegen met behulp van de vele lettertypes in Illustrator. Creative Cloud-leden kunnen kiezen uit de grote bibliotheek van vele verschillende lettertypes van Adobe Type-kit. Je hoeft niet per se een tekst bij te voegen als de inhoud al duidelijk is.

Stap 5 Illustrator logo designen

Stap 7: Bekijk en sla je logo op

Bekijk of je logo lijkt op je voorbeeld en of je tevreden bent met het resultaat. Zo niet? Pas hem dan nu nog aan, totdat je er tevreden mee bent. Probeer hem eventueel uit in verschillende plekken waar je hem wilt gebruiken: had je het je zo voorgesteld? Je kunt ook verschillende versies maken en vrienden, familie en zelfs klanten hierop laten stemmen. Dan heb je meteen mooie promotie te pakken.

Stap 6 Illustrator logo designen

Wil je zelf meer doen met Adobe Illustrator?

Je kunt natuurlijk veel meer dan alleen logo’s ontwerpen in Adobe Illustrator. Benieuwd naar wat? Neem dan een kijkje bij onze cursus Illustrator om meer te leren. Hierin word je aan de hand van videofragmenten en oefenopdrachten alles duidelijk uitgelegd.

Lees hier over andere tools voor logo’s.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.