Design je eigen logo met Adobe Illustrator

Nina Westland
  | 
16 maart 2020

Leer hoe je zelf een logo kan ontwerpen met Adobe Illustrator

Adobe Illustrator word vaak gebruikt door grafisch ontwerpers, DTP’ers, illustratoren en technische tekenaars.

Ze gebruiken het voor het maken van vectorafbeeldingen. Vectorafbeeldingen zijn afbeeldingen die oneindig schaalbaar zijn, en dus ideaal voor bijvoorbeeld logo’s.

Het programma van Adobe bestaat al erg lang en word steeds populairder. Illustrator heeft vele gereedschappen en daarom kun je de meest mooie ontwerpen maken.

Veel illustraties die je op het internet of in tijdschriften ziet zijn gemaakt in Adobe Illustrator. Je herkent deze aan de strakke vormen en vloeiende lijnen.

De meeste logo’s worden ontworpen in Illustrator. Lijkt het jou leuk om je eigen logo te ontwerpen? In dit artikel kun je stap voor stap lezen hoe je je eigen logo kunt ontwerpen met Illustrator.

Stap 1: Bedenk wat voor soort logo je wilt maken

Open een nieuw document en zet je werkblad op. Kies een goed formaat net iets groter dan dat je je logo wilt. Bedenk wat voor soort logo je wilt maken. Zoek op basis daarvan een afbeelding om te gebruiken als inspiratiebron, zodat je die een beetje kunt namaken. Om het overzichtelijk voor jezelf te houden ga gebruik de layers om je logo makkelijk te ordenen laag voor laag. Benoem elke laag met het onderdeel. Zo kun je ze gemakkelijk terugvinden.

Stap 1 Illustrator logo designen

Stap 2: Gebruik basisvormen van Adobe Illustrator om je logo te creëren

Combineer driehoeken, cirkels, rechthoeken, vierkanten en vrije vormen om je logo te ontwerpen. Op deze manier kun je deze vormen later bij elkaar voegen, zodat dit uiteindelijk je logo wordt. Je kun Smart Guides gebruiken om de verschillende elementen uit te lijnen. Smart Guides zijn slimme hulplijnen die je kunt gebruiken, wanneer je objecten precies met elkaar wilt uitlijnen. Dit kan bijvoorbeeld ook met  tekstvakken.

Stap 2 Illustrator logo designen

Stap 3: Voeg kleuren toe aan de afbeelding

Selecteer nu de kleur die je wilt gebruiken voor je logo en voeg deze toe. Zorg ervoor dat wanneer je meerdere kleuren wilt gebruiken, je een paar kleuren verzameld en deze toevoegt in Swatch Libraries zodat je de kleuren die je gebruikt handig kan terug vinden. Je kunt op deze manier iedere keer dezelfde kleur gebruiken voor een ander onderdeel in je logo.

Stap 3 Illustrator logo designen

Stap 4: Maak je logo op de juiste afmetingen

Pas nu de schaal van je vormen die je gemaakt hebt aan om deze op je logo te monteren. Voeg alle vormen bij elkaar zodat het een geheel word. Verwijder nu ook het voorbeeld, zodat je je logo op de juiste grootte kunt maken, is je logo nu het juiste formaat? Dan kun je verder naar de volgende stap.

Stap 4 Illustrator logo designen

Stap 5: Voeg tekst toe aan het logo

Rond je logo af door de bedrijfsnaam of een naam toe te voegen met behulp van de vele lettertypes in Illustrator. Creative Cloud-leden kunnen kiezen uit de grote bibliotheek van vele verschillende lettertypes van Adobe Type-kit. Je hoeft niet perse een tekst bij te voegen als de inhoud al duidelijk is.

Stap 5 Illustrator logo designen

Stap 6: Bekijk en sla je logo op

Bekijk of je logo lijkt op je voorbeeld en of je tevreden bent met het resultaat. Zo niet? Pas hem dan nu nog aan, totdat je er tevreden mee bent. Bedenk ook of het eventueel op t-shirts, visitekaartjes of dagelijkse artikelen past. Als je tevreden bent sla je het nieuwe bestand op en kun je hem eventueel laten afdrukken of op een visitekaartje laten plaatsen.

Stap 6 Illustrator logo designen

Wil je zelf meer doen met Adobe Illustrator?

Je hebt nu inspiratie om je eigen logo te ontwerpen.

Zoals je ziet kun je veel leuke dingen met Adobe Illustrator. Ben je benieuwd wat je nog meer kunt maken met Adobe Illustrator? Neem dan een kijkje bij onze cursus Illustrator 2018 om meer te leren. Hierin word je aan de hand van videofragmenten en oefenopdrachten alles duidelijk uitgelegd.

Lees hier over andere tools voor logo’s.

Artikel uit de categorie:
Design

0 Reacties op "Design je eigen logo met Adobe Illustrator"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2020 - Soofos B.V.