Instructeur Interview: Gilles van der Meij

Op Soofos zijn meer dan 60 verschillende instructeurs actief, waaronder Gilles van der Meij. Dankzij een aantal vragen zijn we meer over Gilles en het doel van de cursus te weten gekomen. Gilles van der Meij geeft sinds januari 2016 de online cursus Cursus WordPress Website Maken – A tot Z. Met de online cursus zijn ondertussen meer dan honderd mensen geholpen. Die weten ondertussen hoe ze zelf een website kunnen bouwen met WordPress!

Maak kennis met Gilles

Gilles is een techneut die graag WordPress tot in de puntjes uitlegt. De cursus heet natuurlijk WordPress van A tot Z. De cursus is zeer uitgebreid, met meer dan 40 video’s en lessen. Hij gaat over het gebruik van WordPress en hoe je een website kunt maken. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen, en hij probeert de makkelijkste manier uit te leggen. Toch geeft hij je daarbij ook enige diepgang in de materie door hier en daar een stap verder te gaan met de materie.

De achtergrond van Gilles van der Meij

Gilles van der Meij heeft sinds 2009 ervaring in het bouwen van websites. Hij is begonnen met het bouwen van enkele websites voor zichzelf. De eerste websites die hij maakt bouwde hij volledig op vanaf de basis. Hierbij werd elk stukje code zelf gecodeerd. Tijdens het bouwen kwam hij er achter dat WordPress een veel makkelijker systeem is, vooral voor de onderhoud van de website. Je kunt veel makkelijker wijzigingen doorvoeren in bijvoorbeeld je menu. Ook is het veel makkelijker om de website uit te breiden en om er moeilijke functionaliteiten aan toe te voegen.

In 2013 ontdekte Gilles dat hij met z’n WordPress websites ook beter in Google scoorde. op het gebied van SEO en vindbaarheid was het dus ook beter om WordPress te gebruiken. Op dat moment heeft hij zijn eerste 5 websites, die volledig opgebouwd waren in HTML omgezet naar een WordPress website. Na het overzetten is hij ook voor anderen websites gaan maken. Uiteindelijk was hij continu bezig met WordPress, en heeft hij er zijn beroep van gemaakt.

Gilles van der Meij, docent van de online cursus WordPress websites maken van A tot Z

“Opgegroeid in Harderwijk was ik dol op zeilen, surfen en electronica. Na mijn VWO heb de HTS scheepswerktuigkundige gevolgd om vervolgens te gaan varen op containerschepen (dit was in 1987). In 2009 ben ik begonnen met een website oude stijl, dus hand-gecodeerd. Sinds 2013 ben ik fulltime bezig met websites en WordPress en ben ik eigenaar van Meij Design & Survey. Het gedeelte design slaat op WordPress websites en het gedeelte survey staat gedeeltelijk voor de SEO van een website en gedeeltelijk voor surveyor / auditor van zeeschepen. Zo probeer ik al mijn hobbies onder controle te houden.”

De keuze voor een online cursus WordPress

Gilles van der Meij heeft al meer ervaring met lesgeven. Vroeger gaf hij al privé les wiskunde op havo 5 niveau. Ook heeft hij lang korfbal trainingen gegeven. Op zeek was hij vaak mentor van 3e jaars studenten. Het leukst van lesgeven is dat je je kennis lekker kunt spuien. Alleen kan Gilles naar eigen zeggen nog wel eens door draven: “Laatst probeerde ik een vriendin iets uit te leggen via de chat. Uiteindelijk kreeg ik de tip dat ik toch nog eens moest werken aan mijn Jip en Janneke taal. Tjsa dat is wel een eye-opener. Hopelijk ben ik in de cursus wel te volgen“. Hier zit volgens Gilles ook een van de grootste uitdagingen voor instructeurs. Je wilt niet dat de student na 5 minuten de aandacht kwijt raakt.

Voor zijn dagelijkse bezigheden is Gilles veel met WordPress bezig. Hij kreeg dan ook veel van dezelfde basis vragen over de WordPress sites. Om zijn klanten zoveel mogelijk te helpen leek het hem logisch om deze niet alleen op een FAQ lijstje te zetten,  maar om ze ook op een video te zetten. Eerst had hij ze op zijn website staan, maar na contact met Soofos heeft hij besloten om de basis cursus WordPress uit te breiden met meer onderwerpen. Hierdoor is het gelijk mogelijk om voor meer mensen hun vragen beantwoord te krijgen met deze handige online cursus.

Over het maken van WordPress websites en het doel van de cursus

Volgens Gilles zou eigenlijk iedereen een WordPress website moeten kunnen maken. Misschien geven ze het tegenwoordig zelfs op school. Het wordt dus als een noodzakelijkheid gezien om overweg te kunnen met creaties op het web. Met deze cursus leer je meer dan alleen de basisbeginselen zoals een pagina maken. Je krijgt ook te zien hoe je met een plugin heel simpel en zonder zelf code te schrijven een mooie pagina maakt. Als je meer wilt kunnen laat hij je ook zien hoe je met HTML en CSS hetzelfde kunt bereiken. Ook laat hij je zien hoe je van een WordPress winkel je eigen Webshop kunt creëren. Vervolgens leert hij je ook nog hoe je de site moet onderhouden. Eigenlijk alles wat de gemiddelde gebruiker zou moeten weten, en een klein beetje meer!

Met de cursus wil hij bereiken dat je niet meer vreemd tegen een website aan kijkt. Je moet gewoon weten hoe je zelf een kleurtje kunt veranderen, of hoe je zelf een klein stukje tekst kan toevoegen. Ook wil hij dat je een website kunt terugzetten in het geval dat er iets mis is gegaan. Als een update bijvoorbeeld niet goed ging, moet je met een Back-up weer de site kunnen gebruiken. Gilles: “De tik dat ik altijd een backup wil hebben komt misschien wel door mijn zeemansleven. Op zee wil je in ieder geval dat er een oplossing is, ook nadat er iets kapot is gegaan wil je verder. In de wereld van website betekent dit vaak dat je een backup terugzet of een plugin uitzet”.

De cursus zelf

De cursus is bedoeld voor een ieder die zelf een website wil opzetten en onderhouden. Deze begint namelijk met alles wat je moet weten om je eigen pagina op te zetten en waar je op moet letten bij het uitkiezen van een gratis thema. Ik zie dat veel mensen geld uitgeven aan een professioneel thema en vervolgens toch terecht komen bij mij om wijzigingen aan te brengen. Als je een professionele website wilt kun je met het 2e gedeelte goed uit de voeten. Met de basis kennis van CSS en een beetje HTML die ik je er bij geef kun je de wijzigingen zelf aanbrengen.

Zelf is Gilles een beetje een CSS freak (het ontwerpen van de pagina’s). Alles wat daar mee te maken heeft in de cursus vindt hij eigenlijk het meest leuk om te behandelen. Zo is hij het afgelopen jaar een aantal keer gevraagd om een website responsive te maken. Dit houdt in dat de website op elk apparaat goed getoond wordt. Tegenwoordig is bijna elk WordPress thema responsive, maar gelukkig voor hem zijn er nog genoeg mensen die met verouderde thema’s en websites werken!

Wat vind je van het maken en geven van een online cursus?

De keuze om een online cursus te maken kwam eigenlijk heel natuurlijk. In januari 2016 werd ik door Soofos gebeld omdat ik een aantal video’s op mijn website had staan. Deze video’s waren voor mijn klanten bedoeld. Wel vond ik dat ik iets meer moest bieden als mensen dan toch besloten om geld uit te geven aan een WordPress cursus. Ik heb de video’s die ik eerst had gedeeltelijk nog een keer gemaakt. Daarnaast heb ik er nog veel meer video’s aan toegevoegd.

Gilles heeft al een tijdje ervaring met het maken van video’s. In 2013 is hij begonnen met 8 video’s maken voor zijn maritieme website. Op dat moment woonde hij nog in de tropen en was zelfs zijn garage omgebouwd naar een kleine studio. Zelfs de muren waren volledig groen geverfd. Hij wilde zichzelf kunnen projecteren op een schip of in de haven, zodat zijn video’s levendiger werden. Daar heeft hij een hoop geleerd over het maken van de instructievideo’s. Met het enthousiasme voor het maken van video’s waren de eerste instructiefilmpjes snel gemaakt. Toch moest hij wel over een hobbeltje heen, want 40 filmpjes voor een cursus is toch wel heel wat anders dan een enkele video opnemen.

Het proces om de online cursus te maken

Iedereen heeft zijn eigen manier met het maken van een online cursus. Gilles vindt het opnemen van de instructievideo’s en de cursus het leukst om te doen. Het bewerken van de video’s vindt hij toch een minder leuke bezigheid. Gilles is nu weer bezig met het maken van een nieuwe cursus, maar wacht nog even met het bewerken van de filmpjes. Gilles: “Zodra ik voldoende video’s heb, ga ik er maar eens een weekje goed voor zitten. Het opnemen is dus wel het aspect dat ik als hobby beschouw. Het polijsten van de video zie ik toch meer als werk”. Het werk gedeelte wordt dus nog even uitgesteld, en wordt in 1 keer gedaan. Of dit echt gaat werken weet hij nog niet, maar op dit moment kan hij zich nog focussen op het leuke gedeelte.

Het maken van een cursus kost Gilles redelijk veel tijd. Een video maken is altijd drie keer proberen, daarna wegknippen en het inzoomen instellen. Door het knippen moet de audio vaak nog een keer of 3 over. Dus voor de 10 minuten video ben ik gauw 5 to 6 uur bezig. En dan een keer of 40. Omdat hij niet elke dag de tijd had, is hij er uiteindelijk 3 maanden mee bezig geweest.

Het verkopen van de cursus

Op zijn eigen website heeft Gilles een eigen pagina gespendeerd aan de WordPress cursus. Hij heeft ook met AdWords gewerkt, maar dat werkte helaas toch niet helemaal. Op dit moment schijnen de speciale acties van Soofos toch het best te werken. Tegenwoordig is Soofos lekker aan het groeien en ben ik dus blij dat ik uiteindelijk voor hen gekozen heb.

Laatste adviezen voor toekomstige instructeurs en cursisten

Gilles gelooft dat e-learning uiteindelijk de toekomst heeft. Hij kan het dan ook zeer aanraden om zelf een cursus te geven. Aan toekomstige instructeurs op Soofos wil hij graag het advies geven om een onderwerp te kiezen dat je leuk vindt. Je kunt dan bijna niet de fout in gaan. Je houdt je dan elke keer bezig met je passie, en het voelt niet als werk.

Ook voor zijn cursisten heeft hij een advies.De cursus is opgedeeld in verschillende hoofdstukken en onderwerpen. Het lijkt misschien logisch om bij les 1 te beginnen, maar hij raad je aan om alleen de video te bekijken die direct je vraag beantwoord. Breng dan meteen de les in de praktijk en oefen er mee. Uiteindelijk leer je op deze manier het snelst zonder dat je overtollige lessen volgt. De cursus van Gilles is online te volgen op Soofos. Klik hieronder om naar de cursus te gaan. Wil je meer weten over Gilles, of wil je een eigen website laten designen door hem? Kijk dan op zijn website en neem gerust contact met hem op.

Wil jij zelf een cursus geven op Soofos? Neem gerust contact met ons op en kijk eens bij onze hoe maak ik een cursus.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.