Beste tools om zelf een website mee te maken

Joris van den Berg
  | 
24 december 2019

Wanneer je tegenwoordig gevonden wil worden of een digitaal uithangbord wil hebben, dan moet je een website hebben. Het maken van een website is gelukkig voor iedereen weggelegd, zolang je weet wat je nodig hebt. We leggen je vandaag precies uit wat je nodig hebt om een eigen website te maken. Hierin behandelen we vooral verschillende tools die je kan gebruiken.

 

Deze dingen heb je nodig

Er zijn bepaalde onderdelen die je in ieder geval moet hebben. Namelijk:

 • Een CMS, om pagina’s, berichten en media in te plaatsen.
 • Extra opties en functionaliteiten voor je marketing en data.

 

Een CMS om content online te plaatsen

Als je je afvraagt wat een CMS is, dan is dit onze uitleg: “een CMS is een systeem, waarin je media, pagina’s en berichten plaatst, zodat deze op het internet kunnen worden weergegeven.” Er zijn verschillende CMS’en die je kan gebruiken om je eigen website te maken. Wij hebben er een paar uitgekozen voor je en zullen per CMS een paar voordelen noemen!

 

WordPress

Wist je dat een groot gedeelte van alle websites op het internet gebouwd is op basis van WordPress? WordPress zelf zegt dat 34% van het internet er gebruik van maakt. Dat spreekt boekdelen over de kwaliteit ervan en geeft het vertrouwen dat het wordt doorontwikkeld. Ondertussen beschikt deze software over enorm veel toepassingen en kan je het zover aanpassen als je zelf wilt.

Voordelen van WordPress

Doordat WordPress zo veel gebruikt wordt, moet de software bijna dagelijks bijgehouden worden. Het beschikt daarom vrijwel altijd over de laatste nodige technieken en heeft een enorme community, waarmee je kan discussiëren. Ook is er een oneindige bron van plug-ins te vinden, waarmee je de website volledig kan bewerken en functionaliteiten kan toevoegen! Wil je leren over WordPress? Bekijk dan deze cursus over websites bouwen met WordPress!

 

Joomla

Een ander populair CMS is Joomla. Net als WordPress kan je er gemakkelijk pagina’s, berichten en media in plaatsen die vervolgens online te vinden zijn. De software wordt up-to-date gehouden door ontwikkelaars die de nadruk leggen op factoren die enorm belangrijk zijn als je een website wilt maken. Dit zijn factoren, zoals zoekmachinevriendelijkheid, mobielvriendelijkheid en design.

Voordelen van Joomla

Het programma is volledig gratis te gebruiken. Op de basiskosten na, zal je dus geen geld hoeven uit te geven om je website te bouwen. Toch gaat er wel veel tijd in zitten, als je veel dingen in je eigen stijl wilt gaan maken. Wil je ver gaan en gaan programmeren, dan is Joomla een goede basis om op door te bouwen. Leren hoe je hiermee een website maakt? Lees over de cursus Joomla!

 

Drupal

Het derde CMS in deze lijst is Drupal. Net als WordPress en Joomla is dit CMS open-source, oftewel: het kan door iedereen ontwikkeld en gebruikt worden. Dit CMS is geschikt voor ontwikkelaars en marketeers die verder willen gaan dan de gebruikelijke internetervaring. Er zijn enkele grote websites gebouwd op basis van het systeem.

Voordelen van Drupal

Naast het feit dat je er enorm complexe ervaringen mee kan maken, kan je Drupal ook gewoon gebruiken voor datgene waarvoor het gemaakt is, namelijk als content management systeem. Uiteindelijk zijn de standaardfunctionaliteiten het meest geschikt voor jou. Dit zijn vooral de mogelijkheid om content te plaatsen, goede performance en degelijke beveiliging. Maar als je dus een custom ervaring op het internet creëren, dan kan dat met Drupal.

 

Shopify

Veel mensen willen een website om uiteindelijk spullen te gaan verkopen. Wil je dit, dan kan je er beter meteen voor kiezen om een CMS te kiezen dat gericht is op online verkopen. Shopify is zo’n platform. Het platform is ontstaan omdat er grote vraag was naar een systeem zonder al teveel poespas. Je hebt dus alles wat je nodig hebt om jouw spullen te verkopen online, zonder al teveel onnodige functies eromheen.

Voordelen van Shopify

Het voordeel van Shopify is dat de ervaring volledig gericht is op het verkopen van spullen. Wil je dus een website maken, waarop je jouw spullen kan slijten, dan heb je waarschijnlijk de beste ervaring op Shopify. Het platform houdt rekening met alle moderne manieren om je goederen aan de man te brengen. Hierbij kan je denken aan sociale media, pop-up stores en andere online marktplaatsen.

 

Squarespace

Waar de eerste drie CMS’en zich vooral richten op mensen die zelf pagina’s, berichten en plug-ins willen maken en uitkiezen, heb je bij Squarespace een makkelijkere oplossing. Voor het hebben van een online winkel of een landingspagina voor je business is Squarespace geschikt. Het platform maakt gebruikt van templates, oftewel simpele invuloefeningen, waardoor je snel een website hebt!

Voordelen van Squarespace

De service is volledig online, waardoor je er altijd toegang toe hebt en je je pc of laptop niet hoeft te vullen met applicaties en onnodige bestanden. Je hebt toegang tot nuttige functies die het makkelijk maken voor je om blogs te schrijven en pagina’s te maken voor je website.

 

Wix

In het kader van ready-to-use kom je ook snel uit bij Wix. Ook dit platform maakt gebruik van templates en dus kan je snel aan de slag met je eigen website. Vergeleken met Squarespace kan je er echter veel meer custom dingen mee gaan bouwen/programmeren. Het bouwen van je volledig eigen website is dus in grotere mate mogelijk met Wix, zeker als je eerst wil starten met een goedwerkende basis.

Voordelen Wix

Ook Wix heeft de mogelijkheid om met veel verschillende tools en applicaties te werken. Zo kan je dus makkelijk gebruikmaken van verschillende sociale media en kan je zonder al teveel problemen werken aan je SEO-positie.

 

Welke andere mogelijkheden heb je nodig?

Marketing

Om ervoor te zorgen dat jouw website, webshop of blog gevonden wordt. Moet je ervoor zorgen dat je marketing doet. Het is leuk om een website te maken, maar je wilt natuurlijk wel dat er bezoekers op komen! Daarom is het nodig om aan marketing te denken en de tools die je voor marketing gebruikt. Vooral onderwerpen zoals SEO, adverteren en e-mail zijn enorm belangrijk voor je blog!

 

Analytics

Hou in de gaten hoe je website presteert. Het analyseren van pagina’s die het goed doen en vooral de pagina’s die beter kunnen is erg belangrijk. Je wilt natuurlijk dat je gebruikers de beste ervaring hebben en dus moet je kijken waar je je website beter kan maken. Hiervoor kan je bijvoorbeeld Google Analytics gebruiken!

 

Hosting

Om ervoor te zorgen dat je website ook daadwerkelijk online staat moet je ervoor zorgen dat je hosting hebt. Sommige van de CMS’en en oplossingen die we hierboven genoemd hebben, bieden ook hosting aan. Maar je kan natuurlijk ook altijd zelf even kijken of je ergens een aanbieder kan vinden, waaraan je zelf de voorkeur geeft.

 

Ga aan de slag met het maken van je eigen website!

Artikel uit de categorie:
Programmeren

0 Reacties op "Beste tools om zelf een website mee te maken"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot 200+ Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer 7 dagen gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  © 2020 - Soofos B.V.