5 Handige hacks voor Photoshop

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Ga aan de slag met deze 5 nuttige tips voor Photoshop!

Dat de mogelijkheden in Photoshop eindeloos zijn en tegelijkertijd nog steeds groeien, wist je misschien al. Maar terwijl het programma steeds slimmer wordt, kun jij dat ook worden!

Er zijn een aantal shortcuts en trucjes die het leven van een fotobewerker makkelijker maken. Wil jij sneller en efficiënter leren werken met misschien wel het meest populaire programma van Adobe? Check dan hier onze vijf favoriete Photoshop hacks.

#1 Scheve foto? Zo herstel je het perspectief

Denk je een kaarsrechte foto te hebben geschoten, wordt hij alsnog schever hoe langer je ernaar kijkt. In afbeeldingen met een horizon en veel rechte lijnen is perspectief ontzettend belangrijk. Soms is de afbeelding simpelweg een beetje draaien niet genoeg, maar wil je als het ware het perspectief veranderen. Goed nieuws: dat kan! Zo doe je dat. 

  1. Open de afbeelding in Photoshop en:
  2. Ga naar Bewerken -> Perspectief verdraaien (Engelse versie? Edit –> Perspective Warp)
  3. Teken langs het gebouw vierhoekige elementen, die gelijk lopen aan de rechte lijnen van het gebouw.
  4. Ga vervolgens naar het menu en klik op de Verdraaien (Warp) knop. Je hebt dan een groot vlak waarmee je de punten kunt wijzigen. Je kunt nu de lijnen zo aanpassen, zodat het perspectief weer klopt.

#2 Je kunt een effect op meerdere bestanden tegelijk toepassen

Bewerk je foto’s in bulk, en krijgen ze allemaal hetzelfde effect? Dan kan het ontzettend frustrerend zijn om telkens een nieuw document te openen en dezelfde handelingen uit te voeren. Dat moet toch sneller kunnen?

Ja, dat kan het ook! Als je bijvoorbeeld al jouw foto’s zwart-wit wilt maken, kun je dit in één keer doen! Dit kun je doen als volgt:

  1. Ga naar: Bestand –> Scripts –> Afbeeldingsprocessor.
  2. Selecteer de map met afbeeldingen die je wilt omzetten naar zwart/wit.
  3. Kies de nieuwe locatie waar je de bestanden wilt opslaan (eventueel), in welke kwaliteit en dat je ze als JPEG wilt opslaan.
  4. Selecteer bij voorkeuren “Handeling uitvoeren”. Selecteer vervolgens “Aangepast RGB naar grijswaarden”.
  5. Klik vervolgens op uitvoeren

En in één keer heb je heel veel afbeeldingen tegelijk kunnen omzetten naar zwart/wit!

Je kunt ook meerdere bestanden tegelijk in een specifiek formaat converteren. Als je afbeeldingen op je website gebruikt wil je niet dat deze te groot zijn en daardoor traag laden. 

Het kan dan ook handig zijn om meerdere afbeeldingen in één keer om te zetten naar bepaalde afmetingen. Dit gaat op dezelfde manier als de foto’s zwart-wit maken. Het enige verschil is dat je hier niet de foto’s omzet naar zwart-wit. Vul de gewenste afmetingen in en voer het script uit. Zo heb je in één keer alle afbeeldingen op het formaat dat je wilt

#3 Je kunt een CSS van een Photoshop Mockup genereren

Ben je een webdesigner (in wording)? Dan is deze Photoshop hack voor jou. Het is namelijk mogelijk om van jouw Photoshop CC project een CSS-bestand te maken. Je hebt hier ook Edge Reflow CC voor nodig, zodat je gebruik kunt maken van de generator plug-in. De CSS en afbeeldingen kunnen vervolgens verder aangepast worden in Edge Reflow CC. Dit zal je een hoop tijd besparen als webdesigner.

#4 Je kunt een map aanmaken met afbeeldingselementen

Naast dat je vanaf Photoshop makkelijk je lay-out in Edge Reflow kunt zetten, is er ook een extra mogelijkheid. Als je gebruikt maakt van afbeeldingselementen bij het maken van je lay-out, kun je een map aanmaken speciaal voor die elementen. Je kunt ze dan snel gebruiken in je lay-outs. Om dit te doen, klik je op Bestand –> Genereer –> Afbeeldingselementen.

#5 Zo vergroot je bitmaps zonder vervaging

Het is in Photoshop CC mogelijk om jouw bitmaps te vergroten zonder verlies van kwaliteit. Om dit te doen ga je naar Afbeelding -> Afbeeldingsgrootte. Hier kun je verschillende dingen selecteren, waarmee je de afbeelding verder kunt vergroten. Hij berekent vervolgens automatisch de pixels en zorgt ervoor dat zo min mogelijk kwaliteit verloren gaat.

Wil jij een pro worden in Photoshop?

Of Soofos vind je Photoshop cursussen voor alle levels. Ben je een beginner die nog wegwijs wil worden in het programma, of een gevorderde grafisch vormgever die op zoek is naar specifieke kennis? Check hier al onze Photoshop cursussen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Artikel uit de categorie:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

🚀Maak jouw gratis Soofos account aan

Ontdek Soofos met 30 gratis cursussen en kickstart jouw ontwikkeling.

Vul je gegevens in en ga direct aan de slag


Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

👋Welkom terug

Ga verder waar je gebleven was.

Login op jouw account


Heb je nog geen account?

👨‍🏫Word instructeur

Geef online les  in een handomdraai, vind direct cursisten en verdien geld met jouw kennis

Vul je gegevens in en start met online lesgeven

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden, de instructeur policy en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.