🧭 Soofos of Maatos: welk LMS past het best bij jou? 🤔

Wanneer je twijfelt tussen Soofos en Maatos, kunnen we je een ding op het hart drukken: een verkeerde keuze, zit er niet tussen. Maar, we willen wel dat jij en je cursisten optimaal gebruikmaken van alle mogelijkheden, en dan is het wel zo handig dat je het juiste LMS kiest. In dit artikel zetten we de verschillen en overeenkomsten op een rijtje, met een aantal voorbeeldscenarios om je keuze makkelijker te maken!

🎓 Wat is een LMS?

Stel je een digitaal klaslokaal voor waar je altijd en overal toegang toe hebt, compleet met info, cursusmateriaal en een plek om opdrachten in te leveren. Dat is het principe van een Learning Management System (LMS).

Een LMS is een softwaretoepassing waarin je cursussen of trainingsprogramma’s managet, maar ook dus aan je cursisten levert.

Het biedt instructeurs een gemakkelijke manier om content te ontwerpen en te leveren, de deelname van cursisten te volgen en hun prestaties bij te houden.

🎁 De voordelen van een LMS zoals Soofos en Maatos

🕒 24/7 leren 

Ten eerste maakt een LMS leren op elk moment mogelijk. Je cursisten hebben altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal.

📍 Centralisatie 

Met een LMS staat al je lesmateriaal op één plek. Je hoeft cursisten geen bestanden te sturen, een apart programma te hebben om hun voortgang bij te houden en eentje om betalingen te regelen – jij en je cursisten hoeven alleen dat ene platform te gebruiken.

👤 Personalisatie 

Een LMS stelt studenten in staat om in hun eigen tempo door cursussen te gaan. Ze kunnen terug naar oudere content, cursusmateriaal skippen of herhalen zo vaak ze willen.

💰 Kostenbesparing 

Het gebruik van een LMS kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren: je hoeft (met het juiste LMS) geen aparte tools aan te schaffen om je cursus te kunnen verkopen en managen.

📈 Schaalbaarheid 

Met een LMS kun je een onbeperkt aantal cursisten inschrijven voor je cursussen. Het blijft makkelijk te managen, of je nou 10 of 100 cursisten hebt.

📊 Analytics 

Een LMS biedt vaak analytische tools waarmee je de voortgang van je cursisten kunt bijhouden en inzicht kunt krijgen in welke delen van de cursus effectief zijn en welke verbeterd moeten worden.

🤖 Automatisering 

Veel taken, zoals inschrijvingen, beoordelingen en het vrijgeven van cursusmateriaal, kunnen worden geautomatiseerd met behulp van een LMS.

🔍 Soofos vs Maatos: een vergelijkend overzicht

Als je al een tijdje zoekende bent naar een passende oplossing om je cursus te verkopen, dan ben je vast al op Soofos en Maatos gestuit. Als je twijfelt over welke het beste past bij jouw doelen en cursus, laat ons die twijfels dan wegnemen!

Soofos

Soofos is een LMS dat bekend staat om zijn gebruiksvriendelijke interface voor zowel cursisten als cursusmakers.

Als instructeur bij Soofos:

  • Krijg je toegang tot een eenvoudig te gebruiken systeem. Het enige dat jij hoeft te doen, is jouw lesmateriaal erin plaatsen.
  • Soofos regelt alle technische zaken, zoals beveiliging en betaling. Hierdoor kun jij je concentreren op je cursus.
  • Je cursus wordt automatisch geplaatst in de juiste categorie op het platform, waardoor deze gemakkelijk te vinden is. Het is dus niet nodig om zelf een aparte website te bouwen.

Vanuit je dashboard kun je zien hoeveel losse cursussen er zijn verkocht. De opbrengsten worden als volgt verdeeld:

  • Als iemand jouw cursus vindt via de marketingkanalen van Soofos, dan is de 50-50% regeling van toepassing. Je ontvangt dan 50% van de opbrengsten, na aftrek van de btw.
  • Als iemand jouw cursus vindt via jouw eigen marketingkanalen, dan is de 96-4% regeling van toepassing. Je ontvangt dan 96% van de opbrengsten, na aftrek van de btw.

Belangrijk om te weten:

  • Door je cursus op Soofos te plaatsen, geef je Soofos het recht om deze door te verkopen en te tonen aan hun cursisten. Je blijft altijd eigenaar van je materialen en je kunt jouw cursus ook elders aanbieden.

Maatos

Aan de andere kant hebben we Maatos. Dit is een LMS dat je in staat stelt om je cursussen in eigen beheer te houden en te verkopen via je eigen gepersonaliseerde website.

Kenmerken van Maatos:

  • Staat bekend om zijn flexibiliteit en uitgebreide aanpassingsmogelijkheden.
  • Ontworpen als een alomvattende one-size-fits-all oplossing.
  • Met Maatos kun je het systeem aanpassen aan elk onderwijsscenario, of je nu een groot bedrijfstrainingsprogramma beheert of een kleine online cursus wilt opzetten.

Belangrijk om te weten:

  • Hosting is inbegrepen en supersnel. Je kunt onbeperkt materialen uploaden en toevoegen. Tot 5.000 actieve maandelijkse gebruikers (gebruikers die ingelogd zijn) valt alle hosting binnen jouw abonnement.
  • Maatos biedt ook een schat aan analytische gegevens, wat enorm gunstig is voor het volgen van de voortgang en het identificeren van verbeterpunten.
  • Maatos is rijk aan integraties, zoals Mailchimp, waardoor je je marketing gemakkelijk kunt stroomlijnen.
  • Maatos werkt op basis van een abonnement, variërend van €49 tot €199 per maand (excl. btw), afhankelijk van de functionaliteiten die je nodig hebt.
  • Extra kosten kunnen ontstaan door het gebruik van externe diensten zoals Mollie voor betalingen, of optionele diensten zoals de opstartservice. Kosten van externe platforms en services waar je mee koppelt zijn niet inbegrepen.

📋 Dus: wat zijn de grootste verschillen tussen Soofos en Maatos?

Soofos

Soofos is een gebruiksvriendelijk LMS dat vooral bedoeld is voor instructeurs die op zoek zijn naar een eenvoudige en rechttoe rechtaan manier om hun cursussen te hosten en te verkopen.

  • Dit platform is ideaal voor cursusmakers die hun focus willen houden op het maken van kwalitatieve cursusinhoud, zonder zich zorgen te hoeven maken over technische aspecten zoals beveiliging en betaling.
  • Soofos regelt de techniek en zorgt voor een platform waar de cursus gemakkelijk kan worden gevonden.
  • Verder hanteert Soofos een verdeelsleutel voor de opbrengsten, afhankelijk van hoe de cursus is gevonden. Dit model is handig voor mensen die willen profiteren van de marketingkanalen van Soofos, maar biedt ook een aantrekkelijk tarief voor degenen die zelf hun marketing doen.

Maatos

Maatos is daarentegen een flexibel LMS dat is ontworpen voor cursusmakers die meer controle en aanpassingsmogelijkheden willen over hun cursussen en de manier waarop deze worden gepresenteerd.

  • Maatos is uitermate geschikt voor mensen die een meer op maat gemaakte leerervaring willen bieden en bereid zijn om tijd en moeite te investeren in het instellen en aanpassen van hun platform.
  • Het biedt onbeperkte hosting en uitgebreide analytische gegevens, wat het een goede keuze maakt voor degenen die grote hoeveelheden materiaal willen uploaden en gedetailleerde inzichten willen hebben over de prestaties van hun cursussen.
  • Daarnaast werkt Maatos op basis van een abonnementsmodel, waarbij de prijs afhangt van het aantal functies dat je nodig hebt.

In een notendop, Soofos is geweldig voor cursusmakers die een eenvoudige, zorgeloze oplossing willen, terwijl Maatos een goede keuze is voor degenen die meer flexibiliteit en controle willen over hun cursuspresentatie en -beheer.

👀 Voorbeeldscenario’s: Soofos vs Maatos

Laten we een paar scenario’s bekijken om verder te verduidelijken wie het meeste baat heeft bij elk systeem:

Scenario 1: Solo cursusmaker zonder technische achtergrond

Stel je voor, je bent een cursusmaker die gespecialiseerd is in het maken van fotografiecursussen. Je hebt weinig technische kennis en je wilt je tijd besteden aan het maken van geweldige cursussen in plaats van het beheren van een website. 

In dit geval zou Soofos waarschijnlijk het beste voor je zijn. Soofos biedt een gebruiksvriendelijk platform waar je jouw cursussen direct kunt uploaden en verkopen, zonder dat je zelf met technische aspecten zoals hosting en betaling hoeft om te gaan.

Scenario 2: Kleine tot middelgrote onderneming met marketingcapaciteit

Stel je bent een kleine tot middelgrote onderneming met een marketingteam. Je wilt een reeks cursussen aanbieden om je klanten beter te ondersteunen. In dit geval kan Maatos een goede keuze zijn. De flexibiliteit van Maatos betekent dat je je cursussen kunt aanpassen aan je merk en bedrijfsbehoeften. 

Daarnaast kun je met de uitgebreide analytische functies van Maatos de voortgang van je cursisten volgen en je cursussen verbeteren. Bovendien biedt Maatos integraties met marketingtools zoals Mailchimp, waardoor je je marketinginspanningen kunt stroomlijnen.

Scenario 3: Educatieve instelling of groot bedrijf

Als je een grote onderwijsinstelling of een groot bedrijf bent dat uitgebreide trainingsprogramma’s moet beheren, kan Maatos ook een goede optie zijn. Dankzij het flexibele en schaalbare model kun je het platform aanpassen aan je specifieke behoeften, of het nu gaat om het beheren van grote aantallen cursisten of het aanbieden van uiteenlopende cursussen. 

Scenario 4: Freelance cursusmaker met eigen marketingkanalen

Je bent een freelance cursusmaker die al een gevestigd publiek heeft via je eigen blog of sociale media kanalen. In dit geval zou Soofos een goede optie kunnen zijn. Soofos heeft een aantrekkelijke 96-4% regeling voor cursussen die worden verkocht via je eigen marketingkanalen. Daarom zou Soofos een goede keuze zijn als je al een sterk merk en een trouw publiek hebt en je je inkomsten wilt maximaliseren, maar geen aparte website wilt opzetten.

☎️ Twijfel je? Laten we een keertje bellen!

De keuze voor een LMS is een belangrijke. We willen je daarom ook graag helpen om een langetermijnoplossing te vinden die past bij jouw doelen en behoeftes. Daar gaan we graag het gesprek over aan. Plan daarom een call in, via Soofos of Maatos!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.