Beoordeeld met een 9,1 door onze klanten Al 80.000+ mensen leren op Soofos
Kies direct uit 500+ cursussen Wekelijks nieuwe cursussen
Praktische en duidelijke video's 24/7 beschikbaar op alle apparaten

25 tips en trucs voor de allermooiste natuurfoto’s!

Omdat het bijna lente is, en de natuur eindelijk weer ontwaakt, beginnen we met natuurfoto’s.

Eindelijk, de lente komt er aan, de dagen worden weer langer en warmer. De lente is een mooie tijd voor buitenfotografie. Dus stof je camera af en stap naar buiten voor een fotowandeling door de tintelende lentelucht!

natuurfotografie: weide

De kwelders van Terschelling bloeien in alle kleuren. De vliegende muskuseenden zijn leuke accenten in deze foto.

Fotografie is mogelijk in alle weersomstandigheden

Omdat de zon in de lente nog steeds laag staat, heb je, als de zon schijnt, haast de hele dag mooi strijklicht met lange interessante schaduwen. Hoe meer we de zomer naderen, hoe hoger de zon komt te staan en dan kan je op een zonnige dag beter in het ochtend- en avondlicht fotograferen. Want als de zon zo hoog staat krijg je zware slagschaduwen en dat is vaak niet mooi. Ga je in de zomer op reis? Lees dan onze tips voor reisfotografie!

Ook als het bewolkt is, hoeft het licht voor natuurfotografie niet slecht te zijn. De wolken functioneren dan als een enorme diffuser voor de zon, dus krijg je mooie zachte schaduwen. En bij slecht weer maak je natuurlijk dramatische en spannende foto’s. Nog niet helemaal zeker of natuurfotografie wat voor jou is? Lees hier over andere vormen van fotografie!

Motieven in het voorjaar

De lente is rijk aan motieven, maar stiekem lijkt maart nog veel op de winter. Soms is er zelfs wat sneeuw. “maart roert zijn staart”. Toch zwellen in maart de eerste knoppen aan de bomen, krokussen en sneeuwklokjes bloeien al. De natuur ontwaakt met nieuw fris groen en zachte kleuren.

In april wordt de natuur groener, de kleuren sterker. Tulpen en narcissen bloeien en op warme dagen vliegen al insecten door de lucht. In mei gaan veel bomen, struiken en bloemen bloeien. Dan tonen de tuinen en parken hun volle kleurenpracht.

natuurfotografie: sneeuwklokje

De natuur ontwaakt. En laat zich in de lente in haar volle kracht en pracht zien.

Stap dus snel naar buiten

Lente betekent voor ons natuurfotografie! De vegetatie wordt wakker, de kleuren worden elke dag sterker! Ook krijgen in het voorjaar veel dieren hun jongen. In de wei vind je lammetjes, kalfjes en veulens. Weidevogels en rennende hazen. Leuke onderwerpen voor een fotoserie. Op de kinderboerderij en in dierentuinen vind je genoeg dieren. En als je er het geduld voor kan opbrengen kan je ook proberen in de natuur wilde dieren te fotograferen.

Met deze 11 fotografietips en trucs maak jij wonderschone foto’s van bloemen!

  • Zet je camera op een statief. Je moet om voldoende scherptediepte te krijgen met een klein diafragma werken en dan krijg je gauw wat langere sluitertijden.
  • Zorg dat je een reflectiescherm bij je hebt. Dat kan gewoon een stuk wit karton zijn. Met dat scherm licht je je onderwerp wat op uit de omgeving en maak je de schaduwen transparant. Met dat scherm kan je ook de wind van je onderwerp weghouden. Dat voorkomt bewegingsonscherpte.
Natuurfotografie: Vlinder

Je kan het niet in scène zetten, maar als zo’n prachtige vlinder op je bloem neerstrijkt, druk dan meteen af. Maak achter elkaar zoveel mogelijk opnames met verschillende standpunten, totdat de vlinder besluit je weer te verlaten.

  • Fotografeer met laag invallend strijklicht op je onderwerp. Dus als de zon laag staat. Dat geeft mooie schaduwen waardoor je meer diepte in je onderwerp krijgt.
  • Fotografeer vanuit verschillende hoeken en vermijd het vogelperspectief (hoog standpunt). Laag bij de grond, op de hoogte van je onderwerp, geeft de spannendste foto’s.
  • Kniel of ga liggen en fotografeer de bloemen vanaf de zijkant of van onderaf. Trek daarvoor oude kleren aan en neem een zeiltje mee. Handig als je camera een opklapbaar zoekscherm heeft.
  • Kom dichtbij je onderwerp, bloemen zijn geweldig voor close-ups en macro-opnames.
  • Zorg voor een onscherpe achtergrond zodat de scherpe bloemen beter tot hun recht komen (dit regel je met het diafragma).
  • Let op spannende details, zoals insecten of dauwdruppels op de bloemen. Profiteer van de gelegenheid als deze zich voordoet.
Natuurfotografie: Tulpenveld

Scherptediepte in een kleurrijk tulpenveld. Genomen vanuit een lage positie.

  • Fotografeer niet alleen normale bloemen, maar een echte blikvanger zijn bloeiende bomen. Overal zie je tussen eind maart en half mei bloeiende bomen.
  • Respecteer de natuur en verniel niets om een foto te maken. Pas je aan de omstandigheden aan.
  • Bloemen en planten in huis zijn ook boeiende onderwerpen. Je kunt daar goed op oefenen en zo alle technieken leren over verlichting, perspectief en scherptediepte. Binnen is er is ook geen wind, geen regen en het is er zo warm als je zelf wilt.

14 tips en fotografietrucs om indrukwekkende foto’s van dieren te maken

  • Werk met een camera met een zoomobjectief met redelijk grote telestand. Dat hebben bijna alle moderne camera’s wel. Dan hoef je niet te dicht bij het dier te komen.
  • Zet je camera niet op automatisch, maar stel een zo kort mogelijke sluitertijd in. Daarmee voorkom je bewegingsonscherpte. Kies voor de juiste combinatie sluitertijd-diafragma. Zodat je de bewegingsonscherpte en de scherptediepte optimaal hebt. Je kan daarvoor ook de ISO-waarde (lichtgevoeligheid) op een hogere stand zetten.
  • Fotografeer in de vroege ochtend of avond, dan krijg je de mooiste lichtinval en zijn veel dieren op pad.
  • Begin eenvoudig. Ga naar de dierentuin, daar zijn genoeg dieren waarvan je boeiende foto’s kunt maken. Ze zijn gewend aan mensen en lopen niet weg.
Natuurfotografie: Herten

Als je een goede achtergrond zoekt kan je ook in een hertenkamp heel natuurlijke foto’s maken. Deze foto is extra boeiend door het tegenlicht en de lange schaduwen van de laagstaande zon.

  • En op kinderboerderijen en in de wei lopen ook genoeg dieren rond.
  • Tralies worden onzichtbaar als je je camera op telestand heel dicht tegen het gaas of tralies houdt. Gebruik daarbij je verstand, want sommige dieren kunnen lelijk bijten.
  • Thuis of in het park kan je je bekwamen met foto’s van je huisdier. Je zult ervaren hoe moeilijk het is een mooie foto van je kat of hond te maken. En dan kan je daarna ook nog verder oefenen op de beweeglijke hamster van de buren.
  • In je tuin leven ook veel wilde dieren: vogels! Zoek een plek waar je jezelf verdekt kan opstellen. Met je lens op telestand, hoge sluitertijd en wat voer op de juiste plek kom je een heel eind. Het vergt veel oefening goede foto’s van die kleine en razendsnelle vogels te maken.
  • Bereid je natuurfotografie goed voor. Kies een juiste plek met goed licht en een mooie rustige achtergrond. Blijf op een afstand en probeer jezelf en je camera zo goed mogelijk te camoufleren. Wat vogelvoer op de juiste plaats helpt je verder.
  • Insecten zijn ook wilde dieren. Stel je strategisch op in de tuin met je camera in macrostand, met klein diafragma en hoge sluitertijd. Op statief werkt niet want je moet vlug reageren. En dan maar wachten totdat zo’n beestje het belangrijk vindt voor je te poseren.
  • Het geduld dat je leert hebben bij het fotograferen van vogels en insecten kan je goed gebruiken als je de echte wilde natuur in gaat. Want probeer daar maar eens een dier te vinden dat lang genoeg blijft zitten om een goede foto van te maken. Licht goed? Achtergrond goed? Dier staat in een leuke houding? Camera goed ingesteld? Ach, het dier is al verdwenen.
Natuurfotografie: Uilen

Beide foto’s van deze sneeuwuil werden vanuit hetzelfde standpunt gemaakt. Rechts met een teleobjectief en grote diafragma-opening waardoor het gaas op de voorgrond niet zichtbaar is.

  • Tip: onze “wilde” herten zijn ook te fotograferen in hertenkampen. Met het juiste standpunt maak je daar de mooiste foto’s.
  • De meeste dieren zijn kleiner dan een mens en zeker niet zo hoog. Pas je standpunt daarop aan en fotografeer niet alles staand. Dan krijg je een saai perspectief. Een dier van boven af gezien is niet erg boeiend. Ga dus door de knieën of fotografeer zelfs liggend. Let op want een dier blijft onberekenbaar en ook het hondje van je buren heeft scherpe tanden.
  • Respecteer de natuur. En verstoor geen dieren voor jouw foto. Kom niet te dicht bij jonge dieren of vogelnesten. Laat dieren niet schrikken zodat ze wegvluchten. Dat kost veel energie en maakt dieren nog schuwer dan ze van nature zijn. Geniet van de natuur, en pas als het kan, maak er dan mooie foto’s van.

Ga aan de slag met fotografie!

We hebben nog véél meer tips en trucs voor jou. Over allerlei vormen van fotografie. Portretten, mode, sport, stillevens, kinderen, architectuur, noem maar op. Leer stap voor stap in tekst, beeld én video hoe je de mooiste digitale foto’s kunt maken en met de computer bewerken. Van vakantie- tot portretfoto’s, van stillevens tot complete fotopresentaties. Je leert je camera perfect bedienen, alles over compositie, licht en (on)scherpte. Ideaal voor zowel serieuze hobbyfotografen als voor mensen die van fotografie hun beroep willen maken. Vind de volledige cursus fotografie hier.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.