Op het moment dat je carrière moet starten, staan er soms nog wel een obstakels in de weg. Wij zien het zelf vaak genoeg en horen dat ook wel eens van starters dat ze niet makkelijk worden aangenomen. Vaak horen we twee dingen. De eerste is dat de starters niet genoeg ervaring hebben, wat begrijpelijk is, maar waar je helaas even niks aan kan veranderen. Het tweede is dat de juiste skills tijdens de opleiding nog niet goed genoeg zijn aangeleerd. Dit is natuurlijk wel te verhelpen, omdat je tegenwoordig relatief gemakkelijk kennis kan vergaren.
Als Young Professional moet je…
Altijd blijven leren. Vanaf de eerste dag dat je aan de slag gaat en zélfs daarvoor al. Vanaf het moment dat je iets kan ligt de volgende ontwikkeling al weer op de loer. Gelukkig ben je als jongeling nog enthousiast en nieuwsgierig, dat helpt je óf om bij te blijven of om de concurrentie voor te blijven. Nieuwe ontwikkelingen betekenen ook dat er nieuwe vaardigheden nodig zijn. Stel je bijvoorbeeld voor dat op korte termijn jouw volledige werk geautomatiseerd wordt, dan moet je een andere rol gaan vervullen. Om dat succesvol te doen zijn weer andere vaardigheden nodig dan eerst.
Hoe zie je welke skills je moet gaan trainen?
Grote kans dat de nieuwste technologische ontwikkelingen nog niet meteen worden geïmplementeerd worden binnen het bedrijf waar je werkt. Dat kan komen doordat de ontwikkelingen exclusief zijn of gewoon duur. Het geeft je in ieder geval de kans te handelen en misschien een eerste stap te zetten. Mocht het bedrijf dan de ontwikkeling dan toch omarmen, dan zit jij er in ieder geval klaar voor en dat geeft je een voordeel ten opzichte van de rest.
Wat zijn tegenwoordig belangrijke vaardigheden?
De tijd dat iedereen moest kunnen werken met Word, Excel en PowerPoint is wel voorbij. In dit digitale tijdperk zijn ze nog wel relevant, maar niet cruciaal. We leven in een tijdperk van automatisering, dus de meeste dingen worden vóór ons gedaan en niet door ons. Wanneer je bedenkt welke dingen er wél door ons gedaan worden krijg je een lijstje met vaardigheden die nog steeds belangrijk zijn.
Leidinggeven en communicatie
Zonder communicatie gebeurt er in de meeste bedrijven niet veel. Daarom is het belangrijk dat je er sterk in bent. Je hoeft echt geen prater te zijn om goed te communiceren, maar het is wel nuttig om te kunnen plannen met anderen wat je wilt of gaat doen en nuttig mee te kunnen doen aan werkoverleg. Zelfs voor mensen die zich niet in een leidinggevende rol bevinden, zijn enkele vaardigheden van het leiderschap nuttig. Wanneer je snel of secuur iets gedaan wilt hebben, is het belangrijk dat je weet hoe je je boodschap duidelijk en krachtig overbrengt, zonder dat je de relatie daarmee onder druk zet.
Digitale vaardigheden
Iets dat steeds belangrijker word, is het overweg kunnen met specialistische digitale programma’s. Denk bijvoorbeeld aan de opmars van grafisch ontwerp, informatietechnieken en 3D. Hierin is veel te winnen, zeker voor de generatie waartoe de Young Professional behoort. De meesten hebben weleens iets met programmeren, websites of design gedaan en dat geeft je een voorsprong. Mocht je je bezighouden met marketing, dan zijn bijvoorbeeld het programmeren van websites en het uitvoeren van zoekmachineoptimalisatie relevante vaardigheden. Ben je druk bezig in de HR, dan wil je vast weleens zelf een vacature willen ontwerpen voor bijvoorbeeld LinkedIn of een advertentie. Door vaardigheden aan te leren die gerelateerd zijn aan jouw werkveld, kan jezelf niet alleen meer kans geven, maar je ontdekt misschien ook nieuwe kansen.
Hoe kan je aan de slag met deze informatie?
Het is natuurlijk leuk dat wij dit zeggen, maar daarmee kan je natuurlijk nog niet zo veel. Met de volgende stappen kan je kansen ontdekken om nieuwe skills te leren:
1. Ga zelf aan de slag door te kijken welke vaardigheden directe collega’s hebben die jij nog niet hebt;
2. Maak een overzicht van jouw bezigheden en verzin aanverwante activiteiten die je nog niet doet of kan;
3. Bekijk LinkedIn-profielen van mensen uit jouw werkveld. Zie je bepaalde skills vaak terugkomen?
Ga aan de slag en train nieuwe vaardigheden.