Wat kan je met Adobe After Effects?

Wil je je video’s uitdagender of spannender maken dan ze zijn, dan kom je al snel uit bij animaties of effecten.

Daar zijn verschillende tools voor. De meestgebruikte tool hiervoor? Dat is Adobe After Effects.

Je kan veel met After Effects en in deze blog gaan we je precies uitleggen wat je er mee kan, want dat is meer dan je denkt. Maar eerst, waar heeft Adobe dit programma voor gemaakt?

Wat is Adobe After Effects?

After Effects is een videobewerkingsprogramma van Adobe dat voornamelijk gebruikt wordt in de video, film en televisiebranche. Tot een zekere hoogte kan je er montages mee maken, maar het programma blinkt uit in het toevoegen en bewerken van animaties en special effects. Als onderdeel van de Creative Cloud kent het een goede samenwerking met onder andere Premiere Pro en Animate (beide van Adobe).

Waarom zou je After Effects moeten leren gebruiken?

Voor de een kan dit programma natuurlijk interessanter zijn dan voor de ander. Maar vooral voor mensen die veel met media bezig zijn of graag met video werken is dit programma van Adobe super interessant.

Heb je altijd naar intro’s of outro’s van films gekeken en gedacht: “Wow, ik wou dat ik dat ook kon maken.” Nou daar gebruik je dit programma dus voor. Die droom kan je gewoon achterna jagen door een proefversie van de After Effects te downloaden bij Adobe.

Wat kan je precies maken met deze tool?

Stel je voor dat je een eigen filmpje hebt (of gemaakt heb met bijvoorbeeld Premiere Pro). Dan wil je hier misschien nog iets speciaal mee doen, bijvoorbeeld een intro toevoegen of een special effect.

Met After Effects kan je zulke dingen doen. De belangrijkste dingen die je kan maken met deze tool zijn:

  • Filmtitels.
  • Overgangen.
  • Intro’s en outro’s.
  • Effecten zoals weer, elementen en meer.

Titels maken voor je film

Met een simpele titelshot voor je film of video kan je al een leuk effect toevoegen. Het is alsof je mensen kort nog even laat zien wat ze nu eigenlijk kijken.

Het kan zo simpel én zo ingewikkeld als je maar zelf wilt met After Effects. Je kan bijvoorbeeld alleen met tekst werken, maar ook met verschillende lagen, bewegingen en concepten.

After Effects helpt je hier zelfs bij met verschillende presets die je kan gebruiken en verplaatsten. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is het aanpassen van tekst, locatie en bijvoorbeeld de kleur van de animatie.

Overgangen tussen scenes

Dan hebben we het natuurlijk niet over de overgangen die je normaal met PowerPoint maakt.

Dit zijn overgangen waarmee je van scene naar scene gaat en daar hoort dus een bepaalde sfeer en souplesse bij. Het moet vloeien en met After Effects kan je zulke overgangen maken.

Intro’s en outro’s voor je video’s

Je ziet ze eigen vooral voor instructievideo’s en leuke content voor bijvoorbeeld YouTube en sociale media.

Mocht je bijvoorbeeld je eigen instructievideo’s voor een cursus maken, dan gebruik je hoogstwaarschijnlijk een introductie om de les in te leiden.

Effecten zoals weer en elementen toevoegen aan video

Natuurlijk is het niet even realistisch als het weer in de “echte wereld”, maar het kan als een goede vervanger dienen.

Ook kan je er bijvoorbeeld vuur of rook effecten mee toevoegen, wat bijvoorbeeld in een donkere video tot mooie effecten kan leiden.

Je kan te gekke effecten toevoegen aan je video, dankzij de vele presets van After Effects. Misschien wel iets té gek?

Alle voordelen van de Creative Cloud in AE

After Effects is natuurlijk onderdeel van het grote design pakket genaamd de Creative Cloud. Daardoor is de samenwerking met andere tools zoals Premiere Pro, Photoshop en Animate bijvoorbeeld heel makkelijk.

Door in het ene programma je dingen op te slaan kan je ze gebruiken in de andere. Dat is wel zo handig, omdat je om het ene te creëren misschien een andere tool nodig hebt.

Leer alles over After Effects

After Effect is een tool waarmee je al werkend kan leren, toch kan het je dan veel tijd gaan kosten om de perfecte video te creëren.

Je kan beter leren met bijvoorbeeld uitleg en oefenprojecten, voordat je begint met je eigen projecten! Het is natuurlijk leuk om stuntelend een pro te worden, maar ja, het kost je ook tijd.

Wil je binnen een week je vakantievideo af hebben? Dan kan je beter meteen starten met leren.

Een cursus After Effects kan dan enorm geschikt voor je zijn!

Start vandaag nog met leren over dit te gekke programma!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.