Welke vaardigheden moet een VA hebben? Deze cursussen helpen je op weg.

Tijd voor een carrièreswitch? Er is ontzettend veel vraag naar virtual assistants. En dat is een mooie vraag om op in te spelen. Want: je kunt werken van waar je maar wilt, er is veel flexibiliteit, en je werk is ook nog eens super divers! 

Laat de naam je niet misleiden: je hoeft absoluut geen digitaal expert te zijn om als virtual assistant aan de slag te kunnen.

In dit artikel leggen we uit wat het inhoudt om als VA te werken, welke vaardigheden je echt nodig hebt en welke cursussen je daarvoor kunt volgen.

Wat is een virtual assistant?

Een virtuele assistent (VA) is een persoon die op afstand administratieve, creatieve of technische ondersteuning biedt aan klanten. Met andere woorden, het zijn online assistenten die helpen met taken die normaal gesproken door een kantoorassistent zouden worden gedaan, zoals het plannen van afspraken, het verzenden van e-mails of het ordenen van bestanden. 

Maar, de hedendaagse VA doet veel meer. Ze ondersteunen ook in marketing, creatieve processen en het opbouwen van betere klantrelaties. Maar daarover later meer!

VA’s zijn meestal zelfstandigen en werken vanuit huis, hoewel sommigen mogelijk voor een VA-bedrijf werken. Je schrijft je doorgaans gewoon in als zelfstandige bij de KvK en werkt op freelance basis.

Waarom is er zoveel vraag naar VA’s?

De voordelen van het inhuren van een VA zijn onder meer lagere overheadkosten en de mogelijkheid om het aantal uren ondersteuning naar behoefte op of af te schalen. 

Virtuele assistenten worden meestal per taak ingehuurd of op basis van pakketten, dus je betaalt alleen voor het werk dat gedaan moet hebben. Dit maakt Va’s een goede optie voor bedrijven of drukke ondernemers die hulp nodig hebben, maar geen fulltime assistent willen aannemen. En omdat ze online werken, kun je overal ter wereld virtuele assistenten inhuren. Er zijn dan ook heel wat VA’s die vanuit tropische bestemmingen zoals Bali werken!

Voor wie werkt een VA?

Er zijn een paar verschillende soorten mensen die meestal virtuele assistenten (VA’s) inhuren. Het eerste type zijn drukke freelancers. Dit zijn mensen die vaak meer werk hebben dan ze alleen aankunnen. Ze willen zich focussen op hun core business, en een VA helpt daarbij.

Het tweede type zijn online bedrijven die ondersteuning nodig hebben. Deze bedrijven hebben misschien niet de tijd of middelen om alles zelf te doen, en een VA kan helpen met taken zoals klantenservice, sociale media of boekhouding. 

Het derde type zijn ondernemers die geen tijd hebben om alles zelf te doen. Dit zijn mensen die over het algemeen veel verschillende taken op zich nemen en misschien niet de tijd hebben om zaken als marketing of boekhouding te doen. Een VA kan helpen om een deel van de last te dragen, zodat ze zich op andere dingen kunnen concentreren.

Wat moet je als VA goed kunnen?

Vroeger was een virtuele assistent gewoon iemand die e-mails kon beantwoorden en afspraken kon inplannen. Naarmate de rol van de virtuele assistent is geëvolueerd, is er een waslijst aan nieuwe vaardigheden bij gekomen die veelgevraagd zijn.

Tegenwoordig moet een goede virtuele assistent veel meer zijn dan alleen georganiseerd en gedetailleerd. Ze moeten ook kunnen helpen met marketingtaken, creatieve projecten ondersteunen en fungeren als aanspreekpunt voor klanten. 

Marketingvaardigheden zijn een must, omdat ze vaak verantwoordelijk zijn voor het online promoten van het bedrijf en het bijhouden van de nieuwste trends. Ze moeten ook creatief zijn, aangezien er een beroep op hen kan worden gedaan om te helpen met grafisch ontwerp of sociale media-inhoud. En last but not least, ze moeten in staat zijn om vragen van klanten te behandelen en een uitstekende klantenservice te bieden. 

Kortom, virtuele assistenten moeten van alle markten thuis zijn.

Zo’n Zwitsers zakmes word je niet zomaar. Plus, je moet er ook voor openstaan om veel verschillende dingen te doen, en veel verschillende dingen te leren.

En hoewel dit misschien een hele opgave lijkt, zijn er tal van online cursussen en bronnen die virtuele assistenten kunnen helpen de nodige vaardigheden te leren. Met een beetje moeite kan iedereen een echte aanwinst worden voor elk bedrijf.

Naast het goed kunnen ondersteunen van je klanten, moet je deze skills ook hebben om jezelf te promoten als VA. Als VA ben je namelijk ook zelf een ondernemer, en dat betekent dat je ook je eigen administratie en marketing moet kunnen doen.

Vooral die promotie is belangrijk: waarom kiest een klant voor jou als VA, en niet voor een ander? Het helpt als je een duidelijke doelgroep hebt, goed kunt communiceren waar je kracht ligt en hoe dat je klant helpt, en als je een sterk personal brand hebt.

Welke cursussen op Soofos helpen je om VA te worden

Canva Training – Ontwerpen kan iedereen!

In de Canva cursus van Celina leer je hoe je deze ontwerptool makkelijk inzet voor vrijwel elk grafisch ontwerp dat je nodig hebt – zonder een expert te zijn in moeilijke design principes of Adobe! Met Canva kun je bijvoorbeeld instagram posts voor je klanten ontwerpen, maar ook prachtige PDF’s samenstellen. 

Cursus Waanzinnige Pinterest Strategie

Er zijn duizend-en-een VA’s die hun social media marketing skills aanbieden, maar als je er echt uit wilt springen, zorg dan dat je niche kanalen zoals Pinterest ook beheerst. Met deze cursus leer je hoe je de business van je klanten met Pinterest in de spotlight zet.

Content Marketing • Content Creatie voor ZZP’ers

Als VA ga je een heleboel content creeeren. Voor ieder stuk content meteen een aparte cursus volgen, kan wat overweldigend zijn. In deze cursus komt alles aan bod: loggen, videomarketing, visuals en podcasts.

Online Cursus Social Media Marketing met Instagram

Facebook en Instagram beheren voor je klanten is vrij standaard voor VAs. Het is daarom goed om je kennis van deze platforms up-to-date te houden. Volg daarom regelmatig een opfriscursus, zoals deze online cursus voor Instagram marketing.

Online Cursus MailChimp

Ga je de mail en nieuwsbrieven van klanten bijhouden? Dan is de kans ontzettend groot dat je met een programma als MailChimp aan de slag gaat. Deze cursus loopt je door alle ins en outs heen. 

Basiscursus Webwinkel Marketing

Ga je je focussen op ondernemers die een drukke e-commerce business runnen? Dan is deze basiscursus webwinkel marketing ideaal. Lekker specifiek en praktisch toepasbaar!

Starten met Moneybird inrichten

Je hoeft geen held in economie en wiskunde te zijn om de administratie van een ondernemer te kunnen doen. Gelukkig zijn er tools and Moneybird die dat makkelijk en overzichtelijk maken. En met deze cursus help je ook jezelf.

IMAGOALS – Word Een Ster In Personal Branding

En last maar zeker not least: een cursus over personal branding! Deze is super handig voor jezelf, maar je gaat er vast ook bruikbare tips uit halen om je klanten te helpen. 

Heb jij er al eens over nagedacht om als VA aan de slag te gaan?

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.