Er worden zo’n 7000 talen gesproken wereldwijd. Allemaal met andere geluiden – een harde of zachte G, bijvoorbeeld – vocabulaires, en structuren.
Hoe het ooit zo ver is gekomen, is een fantastisch verhaal om in te duiken. Maar dat gaan we vandaag niet doen. We gaan het in deze blog hebben over waarom het ontzettend waardevol is om 1 of 2, of zoveel als je wilt, van die 7000 talen te leren bovenop je moedertaal.
“De schoonheid van verschillen in taal is dat het laat zien hoe slim en flexibel het menselijk brein is. Mensen hebben niet een cognitief universum bedacht, maar 7000.”
Reden 1: Het staat goed op je cv
Maak het solliciteren makkelijker voor jezelf. Meerdere (vreemde) talen op je eigen CV hebben, geeft je vrijwel altijd een extra voorsprong op de concurrentie, die voor dezelfde functie solliciteert.
Zeker nu locatieonafhankelijk werk makkelijk wordt, is het waardevol om een extra taal te leren. Je zou zomaar eens aangenomen kunnen worden door een bedrijf in Spanje, London of Dubai.
Daarnaast moeten we niet vergeten dat Nederland een handelsland is, en dat de kans groot is dat je in je baan Engels, Duits of zelfs Frans nodig gaat hebben. Al is het om iemand op een leuke manier te groeten!
Reden 2: Het houdt je jong
Schuif die botox maar op zij: een taalcursus is veel leuker en waarschijnlijk ook goedkoper.
Miljoenen mensen over de hele wereld zijn al jarenlang op zoek naar verschillende manieren om het ouderdom zo veel mogelijk te vertragen. Is een online taalcursus dè oplossing?
Het is klaarblijkelijk aangetoond in een onderzoek van de Huffington Post: mensen die in de loop van hun leven een tweede taal hebben geleerd, scoorden gemiddeld hoger dan de leeftijdsgenoten die niet meertalig waren. Het brein van de meertalige personen was dus in theorie jonger dan dat van de overige kandidaten.
Reden 3: Je wordt er creatiever van
Andere structuren en woorden vragen om creatief daarmee omgaan. Soms als je net begint met een taal leren, bouw je een nieuwe zin nog op op de kennis die je hebt. Maar omdat je weet dat de opbouw anders moet zijn, moet je er zelf creatief mee worden.
Die creatieve prikkelingen neem je ook mee naar andere aspecten van je even. Je probleemoplossend vermogen wordt zo een stuk groter, zonder dat je daar specifiek aan hoeft te werken.
Reden 4: Je begrijpt andere culturen beter
Wanneer je een andere cultuur probeert te begrijpen, helpt het enorm als je ook hun woorden kent en begrijpt, volgens . En daar zit wat in: een siësta is namelijk niet zomaar een dutje. En hoe zouden we aan iemand de ‘’gezelligheid’ van een ‘’kringverjaardag’’ kunnen uitleggen, in bijvoorbeeld het Engels of Duits? Dan is het het altijd nét niet.
Reden 5: Je kunt met meer mensen vrienden zijn
Simpel en cheesy, maar wel waar. Wat als je soulmate, je one and only, geen Nederlands spreekt? Hoe meer talen je spreekt, hoe meer bijzondere vriendschappen en connecties je kunt aangaan.
Reden 6: Taal vormt hoe we denken
Wil je je brein een echte boost geven? Leer dan een nieuwe taal.
Je breidt er je woordenschat mee uit, natuurlijk, maar wat nog belangrijker en interessanter is: je leert andere structuren. Karel de Grote zei ooit “to have a second language is to have a second soul”, en mooier kunnen we het zelf niet zeggen.
Je spreekt namelijk niet alleen anders, je denkt ook anders. Even een voorbeeld:
In het Engels: He broke the vase → Hij brak de vaas
In het Spaans: El jarrón se rompió → De vaas brak (zichzelf)
Natuurlijk kun je in het Spaans ook zeggen dat iemand expliciet de vaas van oma heeft omgegooid, maar dat is niet de standaard manier om een ongelukje als dit te omschrijven.
Dit heeft bijvoorbeeld invloed op hoe men denkt over schuld of hoe men zich bepaalde gebeurtenissen herinnert. Een Engelsman zal vooral terugdenken aan wie de vaas heeft omgegooid, een Spanjaard vooral aan het feit dat de vaas in 1000 stukken brak.
Wat heb jij hieraan? Allereerst: dit begrijpen kan heel wat situaties duidelijker maken. En als je zelf een nieuwe taal leert en die nieuwe manier van denken adopteert, gaat er een hele nieuwe wereld voor je open.
Met welke online taalcursus kan je bij Soofos aan de slag?
Leer de Engelse taal: Altijd is Engels een van de populairste talen geweest om te leren. Misschien heb je het de laatste paar jaren niet gebruikt en lijkt het je leuk het weer op te pakken. In dat geval raden we je zeker aan de online beginnerscursus Engels te bekijken!
Frans leren spreken: Frankrijk is misschien wel een van de favoriete vakantielanden voor Nederlanders, maar toch is de Franse taal soms een stap te ver. Dat is jammer, want gesprekken voeren bij de bakker of op de markt levert je veel vriendelijke gezichten op. Hoog tijd dus voor jou om Frans te leren met deze cursus.
De Spaanse taal leren: Aan de Costa del Sol moet je natuurlijk wel uit je woorden kunnen komen. Spaans is trouwens ook een van de meest gesproken talen ter wereld, dus dat maakt het een leuke toevoeging aan jouw vaardigheden. Lees meer over het leren van Spaans of bekijk onze online cursus Spaans.
Spreken zonder woorden: Het zal niet het eerste zijn waar je aan denkt bij het leren van een nieuwe taal, maar gebarentaal is natuurlijk ook een taal. Wij hebben twee cursussen, waarmee je de taal van de doven leert spreken. De cursus Nederlandse Gebarentaal en het Nederlands met Gebaren.
Laat je inspireren door de online taalcursussen op Soofos!