Vegan zwanger: Jantine maakte er een online cursus over 

Ben je vegan en zwanger of heb je een kinderwens? Je zwangerschap is sowieso al een tijd waarin je overspoeld kan worden met vragen en zorgen over je dieet en de gezondheid van je toekomstige kindje. Als je daarbovenop ook nog eens vegan bent, heb je vast nog meer vragen: hoe je een gezonde veganistische zwangerschap kunt navigeren, welke voedingsstoffen essentieel zijn, en hoe je ervoor kunt zorgen dat zowel jij als je baby alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. 

Er is veel informatie te vinden, maar vaak moet je daar op allerlei plekken naar zoeken. Daarom ontwikkelde ik de cursus Vegan Zwanger. Daarin krijg je praktische handvatten die je helpen om te begrijpen wat je nodig hebt, en hoe je dat ook werkelijkheid maakt.

In dit artikel beantwoord ik alvast een aantal veelgestelde vragen en leg ik uit wat je van de cursus kunt verwachten. 

Voordat we beginnen…even voorstellen

Ben je zwanger of heb je een zwangerschapswens, maar vind je het best spannend hoe je het kunt combineren met een vegan eetpatroon? Ben je onzeker over voedingsstoffen voor jou of je kindje?

Dat snap ik helemaal. Zelf eet ik ook vegan en mijn man en ik proberen zwanger te worden. Ik liep rond met vragen en onzekerheid rondom voedingsstoffen tijdens een zwangerschap. Gelukkig heb ik vorig jaar een opleiding gevolgd en weet ik nu waar ik op moet letten. Dat wil ik graag met jou delen. 

Ik ben Jantine, vegan voedingscoach en deskundige sinds 2021. Met mijn expertise in veganisme voor kinderen en tijdens de zwangerschap, begeleid ik jou naar een zorgeloze plantaardige levensstijl. Mijn toewijding ligt bij het creëren van een betere wereld, gezond voor zowel mens als dier. 

Na een decennium als vegetariër en vervolgens de overstap naar veganisme vanwege dierenwelzijn, combineer ik nu mijn passie en kennis om jou te ondersteunen. Met mijn online cursus ‘Vegan Zwanger’, en leerzame content op Instagram, sta ik klaar om jouw plantaardige reis tijdens je zwangerschap te verrijken. 

jantine vegan zwanger

De behoeftes van je lichaam tijdens je zwangerschap 

Laten we een aantal veelgestelde vragen beantwoorden en je twijfels wegnemen.

Hoe zorg je (als vegan) voor voldoende ijzer tijdens je zwangerschap?

Een van de beste voorbeelden van belangrijke kennis over je lichaam en behoeften tijdens je zwangerschap, is hoe essentieel je ijzerinname is.

Het is bekend dat tijdens de zwangerschap de behoefte aan ijzer verdubbelt van 15 mg naar 30 mg per dag. Dit is cruciaal voor de ontwikkeling van je placenta en kindje, en om je lichaam voor te bereiden op het bloedverlies tijdens de bevalling (Leitzmann et al., 2018). 

Ondanks natuurlijke aanpassingen van het lichaam, zoals de stop van menstruatie en een verhoogde ijzeropname, komt ijzertekort nog steeds vaak voor bij zwangere vrouwen. Daar kun je met voeding iets aan doen – maar wat dan?

  • Eet voeding die rijk is aan ijzer. Denk aan peulvruchten, zaden (zoals pompoenpitten, sesamzaad, lijnzaad), noten, volkoren granen of pseudogranen (bijvoorbeeld spelt, amarant) en groene bladgroenten (zoals boerenkool, postelein, veldsla).
  • Combineer deze voeding met producten die vitamine C bevatten, omdat dit de ijzeropname in de darm bevordert. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C-rijke voeding zoals peterselie (in kleine hoeveelheden), paprika en citrusvruchten.
  • Week noten voordat je ze eet, zodat het ijzer beter opgenomen kan worden.
  • Vermijd koffie, groene en zwarte thee tijdens een maaltijd, omdat die ingrediënten bevatten die een optimale ijzeropname juist verhinderen. (Ecodemy, 2023)

Merk je symptomen zoals vermoeidheid of duizeligheid? Neem dan contact op met je huisarts. Die kan je vertellen of je ijzersupplementen nodig hebt.

Is het veilig om veganistisch te eten tijdens de zwangerschap?

Ja, een goed gepland veganistisch dieet kan alle voedingsstoffen leveren die nodig zijn voor een gezonde zwangerschap. Het is belangrijk om te focussen op voedingsrijke voedingsmiddelen en eventueel supplementen te gebruiken op aanraden van je arts.

Hoe zorg ik ervoor dat ik genoeg eiwitten binnenkrijg?

Eiwitten zijn essentieel en kunnen makkelijk verkregen worden uit bronnen zoals bonen, linzen, tofu, tempeh, en veganistische ‘vleesvervangers’. Het is ook nuttig om een verscheidenheid aan voedsel te eten om een compleet aminozuurprofiel te krijgen.

Heb ik extra supplementen nodig als ik veganistisch eet tijdens mijn zwangerschap?

Veganisten wordt vaak geadviseerd om supplementen te nemen voor vitamine B12, vitamine D, ijzer, en DHA, een omega-3 vetzuur. Je zorgverlener kan bloedonderzoek doen om te bepalen welke supplementen nodig zijn.

Kan mijn baby alle benodigde voedingsstoffen krijgen als ik veganistisch eet?

Met zorgvuldige planning kan een veganistisch dieet voorzien in de nodige voedingsstoffen voor de ontwikkeling van de baby. Het is wel belangrijk om regelmatig je voedingsinname en de groei van de baby te laten controleren door een professional.

Wat als ik cravings heb naar niet-veganistisch eten tijdens mijn zwangerschap?

Cravings kunnen een teken zijn van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Het is belangrijk om de onderliggende behoeften te begrijpen en deze te vervullen met veganistische opties. Er zijn vele veganistische alternatieven voor gemeenschappelijke cravings beschikbaar.

Natuurlijk zijn er nog meer vragen en praktische overwegingen. Daar leer je in mijn cursus alles over.

Wat ga je leren in de cursus ‘Vegan Zwanger’?

In de cursus “Vegan Zwanger” ontdek je de sleutels tot een gezonde veganistische zwangerschap. Je leert hoe je een voedingsrijk dieet samenstelt dat alle essentiële vitamines en mineralen bevat voor zowel jou als je groeiende baby. De cursus behandelt onderwerpen zoals:

  • Het plannen van een gebalanceerd veganistisch dieet: de bouwstenen van voeding die je nodig hebt tijdens je zwangerschap, met aandacht voor eiwitten, koolhydraten en vetten.
  • Vitamines en supplementen: alles over de belangrijkste vitamines en supplementen zoals foliumzuur, vitamine B12, DHA en ijzer; hoeveel je nodig hebt en de beste veganistische bronnen.
  • Maaltijdplanning en recepten: makkelijk te volgen maaltijdplannen en heerlijke recepten die zijn afgestemd op de behoeften van zwangere vrouwen.
  • Navigeren door uitdagingen: hoe om te gaan met cravings, ochtendziekte en andere veelvoorkomende zwangerschapskwalen met een veganistisch dieet.
  • Beweging en levensstijl: richtlijnen voor veilige lichaamsbeweging en aanpassingen in de levensstijl die bijdragen aan een gezonde zwangerschap.

Met de online cursus ‘Vegan Zwanger’ bied ik je alle tools om een ijzertekort te voorkomen en te genieten van een gezonde vegan zwangerschap. Ben je klaar om met vertrouwen je zwangerschap tegemoet te gaan? Schrijf je nu in voor de cursus ‘Vegan Zwanger’ en zorg voor de beste start voor jou en je kindje.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.