Mag je zomaar een certificaat uitreiken voor je cursus?

Tegenwoordig kan iedereen een cursus maken en geven. En heel vaak zie je dat na het volgen van een cursus een certificaat wordt uitgereikt. Sterker nog, veel cursisten waarderen het wanneer ze een certificaat krijgen na het succesvol afronden van een cursus. Ook bij Soofos heb je de mogelijkheid om een certificaat uit te reiken aan je cursisten. Maar wat is eigenlijk de waarde van je certificaat en mag je er zomaar een in het leven roepen?

Mag je zomaar een certificaat uitdelen?

Het antwoord is: “ja”. In principe mag iedereen een certificaat uitreiken aan de deelnemers van een cursus. Dit betekent echter niet dat elk certificaat dezelfde waarde of erkenning heeft. De waarde van een certificaat hangt sterk af van de reputatie en erkenning van de opleider of het instituut dat het certificaat verstrekt. Een certificaat uitgegeven door een niet-geaccrediteerde instelling of individu wordt niet landelijk erkend als een formele kwalificatie. Desondanks kan zo’n certificaat nog steeds van grote persoonlijke waarde zijn voor de ontvanger.

Wat is de waarde van je certificaat?

Iedereen kan een certificaat in het leven roepen. Het enige wat je hoeft te doen is er een te ontwerpen en de naam van de cursist in te vullen. Maar het hebben van een certificaat geeft dit niet per se waarde. In principe is een certificaat voor een cursus van een niet-geregistreerde onderwijsinstelling, zoals iemand die vanuit zijn garage werkt, niet landelijk erkend. Hoewel een certificaat van een niet-erkende opleider niet dezelfde formele waarde heeft als dat van een erkende instelling, kan het nog steeds relevant zijn voor persoonlijke ontwikkeling, zelfbevestiging, of als aanvulling op een professioneel portfolio.

Waarom zou je dan een certificaat in het leven roepen?

Een certificaat levert je veel voordelen op als instructeur, zelfs wanneer deze niet landelijk erkend is. De voordelen voor een instructeur:

  1. Afsluiting en tevredenheid: Het uitreiken van een certificaat vormt een officiële afsluiting van de cursus, wat bijdraagt aan de tevredenheid en het gevoel van voltooiing bij de cursist.
  2. Promotie: Een certificaat dient ook als een marketinginstrument. Tevreden cursisten die hun certificaat delen met anderen kunnen nieuwe deelnemers aantrekken door mond-tot-mondreclame.
  3. Professionele erkenning: Voor instructeurs die zich willen profileren binnen een bepaalde sector, kunnen certificaten helpen bij het opbouwen van een professioneel imago en geloofwaardigheid.

Ook voor de cursist is er een voordeel aan het hebben van een certificaat:

Cursist sluit de cursus af

Een cursist wilt natuurlijk het gevoel hebben dat de aankoop van de cursus een goede geweest is. Door een certificaat voor de cursus uit te reiken, krijgt de cursist het gevoel dat de cursus succesvol is afgerond. Het certificaat helpt bij het creëren van een gevoel van trots, maar ook van afsluiting. Heb je nog een tweede of derde cursus? Dan is dat ook het beste moment om te kijken of de vervolgcursus een optie is voor de cursist.

Een certificaat is deelbaar

Wanneer een cursist de cursus afrond, dan zal deze daar trots op zijn. Een goede manier om deze trots te tonen is door middel van een certificaat. Deze kunnen ze vervolgens laten zien aan familie, vrienden of collega’s. Het is dus een goede manier om je naam als instructeur ook door middel van mond-tot-mondreclame te vermelden, mits je cursus goed is natuurlijk.

Gebruik voor zakelijke doeleinden

Wil je je als instructeur of opleider in de kijker spelen bij andere bedrijven of organisaties? Dan is het uitdelen van certificaten een goede manier om dat te bewerkstelligen. Jouw certificaten komen namelijk terecht bij mensen die solliciteren of worden getraind voor hun huidige of nieuwe functie. Jouw certificaat laten ze zien als bewijs van afronding, waarschijnlijk in combinatie met oefenopdrachten of hun portfolio.

Benieuwd naar het ontwerpen van een certificaat?

Het ontwerpen van een certificaat kan je doen in Adobe InDesign of bijvoorbeeld met Canva. Hierover kan je overigens gemakkelijk een cursus volgen hier op Soofos. De Nederlandstalige cursus InDesign is alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met het programma van Adobe.

Mag je zomaar een cursus geven

Heel simpel, ja, iedereen mag een cursus geven. Als jij een expertise hebt, kun je die delen. Er zijn bepaalde onderwerpen waar je erkenningen voor nodig hebt, of waar merknamen zijn over het onderwerp. Daarvoor zul je dus eerst een diploma moeten behalen voordat je er een cursus over mag geven.

Ga aan de slag

Ben je benieuwd hoe je zelf een cursus kan maken? Lees dan hier hoe je een online cursus kan maken.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.