Mag je zomaar een certificaat uitreiken voor je cursus?

Tegenwoordig kan iedereen een cursus maken en geven. Veel cursisten waarderen het wanneer ze een certificaat krijgen na het succesvol afronden van een cursus. Ook bij Soofos heb je de mogelijkheid om een certificaat uit te reiken aan je cursisten. Maar wat is eigenlijk de waarde van je certificaat en mag je er zomaar een in het leven roepen?

Mag je zomaar een certificaat uitdelen?

Het antwoord is: “ja”. Maar dat betekent niet meteen dat je certificaat daadwerkelijk wordt erkent. Hiervoor is meer nodig dan alleen het creëren van een certificaat. Mits je een erkent opleider bent, is het certificaat niks waard. Het is dan enkel een bewijs van afronding van de cursus en ook hiervan is de waarde minimaal. In principe is het certificaat niks waard, maar het is niet waardeloos voor de ontvanger.

Wat is de waarde van je certificaat?

Iedereen kan een certificaat in het leven roepen. Het enige wat je hoeft te doen is er een te ontwerpen en de naam van de cursist in te vullen. Maar het hebben van een certificaat geeft dit niet per se waarde. In principe is een certificaat voor een cursus van een niet-geregistreerde onderwijsinstelling, zoals iemand die vanuit zijn garage werkt, niet landelijk erkend.

Waarom zou je dan een certificaat in het leven roepen?

Een certificaat levert je veel voordelen op als instructeur, zelfs wanneer deze niet landelijk erkend is. Een certificaat is namelijk:

  • Het is een afsluitend punt.
  • Een deelbaar bestand, waardoor je cursus of naam gedeeld wordt.
  • Cursisten kunnen deze gebruiken voor zichzelf, hun CV of LinkedIn.

Cursist sluit de cursus af

Een cursist wilt natuurlijk het gevoel hebben dat de aankoop van de cursus een goede geweest is. Door een certificaat voor de cursus uit te reiken, krijgt de cursist het gevoel dat de cursus succesvol is afgerond. Het certificaat helpt bij het creëren van een gevoel van trots, maar ook van afsluiting. Heb je nog een tweede of derde cursus? Dan is dat ook het beste moment om te kijken of de vervolgcursus een optie is voor de cursist.

Een certificaat is deelbaar

Wanneer een cursist de cursus afrond, dan zal deze daar trots op zijn. Een goede manier om deze trots te tonen is door middel van een certificaat. Deze kunnen ze vervolgens laten zien aan familie, vrienden of collega’s. Het is dus een goede manier om je naam als instructeur ook door middel van mond-tot-mondreclame te vermelden, mits je cursus goed is natuurlijk.

Gebruik voor zakelijke doeleinden

Wil je je als instructeur of opleider in de kijker spelen bij andere bedrijven of organisaties? Dan is het uitdelen van certificaten een goede manier om dat te bewerkstelligen. Jouw certificaten komen namelijk terecht bij mensen die solliciteren of worden getraind voor hun huidige of nieuwe functie. Jouw certificaat laten ze zien als bewijs van afronding, waarschijnlijk in combinatie met oefenopdrachten of hun portfolio.

Benieuwd naar het ontwerpen van een certificaat?

Het ontwerpen van een certificaat kan je het beste doen in Adobe InDesign. Hierover kan je overigens gemakkelijk een cursus volgen hier op Soofos. De Nederlandstalige cursus InDesign is alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met het programma van Adobe.

Ga aan de slag

Ben je benieuwd hoe je zelf een cursus kan maken? Lees dan hier hoe je een online cursus kan maken. Je mag gewoon zelf aan de slag met een eigen cursus. Lees verder in deze blog die behandelt of je zomaar een cursus mag geven.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.