E-mail marketing is voor veel bedrijven een belangrijk onderdeel van de marketingmix. Om jouw marketing via e-mail goed te laten verlopen zijn er verschillende programma’s die je daar bij helpen. MailChimp is misschien wel de grootste en meest gebruikte ESP (Email Service Provider) bij kleine en middelgrote bedrijven. ActiveCampaign heeft een minder groot bereik, maar is een zeer interessante speler op de markt.

 

Wat is e-mail marketing en waar moet je op letten

E-mail is een goede manier om je huidige klanten en relaties op de hoogte te houden van ontwikkelingen. Ook zijn mailings een belangrijke manier om consumenten nieuwe producten aan te bevelen en daarmee je omzet te verhogen. Ook bij Soofos maken we gebruik van e-mail marketing om bijvoorbeeld nieuwe cursussen bekend te maken. Natuurlijk mag je niet zomaar iedereen een mail sturen. Er is verschillende regelgeving waar je op moet letten. Zo moet elke mail bijvoorbeeld een uitschrijf link bevatten, moet iemand zich hebben aangemeld voor jouw lijst of het moet een klant zijn geweest.

Klik hier en krijg 7 dagen gratis toegang tot 150+ cursussen

De opbouw van een marketing e-mail

Voordat je een mail gaat sturen moet je goed weten wat je doel van de email is. Zo kan het je doel zijn om informatie te geven, of om iemand door te laten klikken naar jouw website of product. Afhankelijk van je doel vul je de inhoud van de mail. Je kunt een mail sturen met alleen tekst, maar als je professioneel wil overkomen zul je ook je logo, afbeeldingen en knoppen toe moeten voegen. Je kunt de mail opmaken met relevante afbeeldingen, teksten of tegenwoordig zelfs filmpjes zijn. Deze email kun je bijvoorbeeld in HTML opbouwen, of via sommige programma’s met drag-and-drop interfaces. Een belangrijk onderdeel van je e-mail is de onderwerpsregel. Ongeveer 64% van de mensen opent een mail op basis van de onderwerpregel (https://www.salesforce.com/blog/2013/07/email-marketing-stats.html).

 

De voordelen van het gebruik maken van een ESP

Er zijn verschillende voordelen die je hebt door gebruik te maken van een Email Service Provider. Allereerst zorgen zij er voor dat je je aan alle geldende regelgeving houdt. Daarnaast hebben ze vaak makkelijke interfaces waarmee je je eigen emails kunt bouwen. Maar misschien nog wel belangrijker: ze maken het mogelijk om te gaan testen met je inhoud, onderwerpregels, verzendtijden etc. Niet elke mail heeft dezelfde aantrekkingskracht om te openen. En dat is nou precies wel wat je wilt! Je kunt wel de mail maken en sturen, maar als hij niet geopend en gelezen wordt bereik je er niets mee. Met MailChimp en ActiveCampaign kun je makkelijk testen op verschillende variabelen. Hierdoor kun jij er voor zorgen dat jouw mails ook écht gelezen worden.

Naast dat het een stuk makkelijker maakt om je mails op te maken, en door te testen, is er nog een ander belangrijk voordeel. Als je zelf e-mails gaat versturen vanuit bijvoorbeeld je normale e-mail, loop je een groot risico dat de e-mails in de spam terecht komen. E-mail providers zoals Gmail en Hotmail beoordelen e-mails op bijvoorbeeld hoeveel er tegelijk verzonden worden, vanaf welk IP-adres dit gebeurt, en hoe mensen er op reageren. Als je zelf dit gaat doen zonder ervaring is er een grote kans dat jouw domein in de spam boxen terecht gaat komen. Zodra dat gebeurd is het heel lastig om daar weer uit te komen. MailChimp en ActiveCampaign houden dit standaard voor je in de gaten, en zorgen dat jouw e-mails ook daadwerkelijk in de inbox terecht komen.

 

Welke verschillen zijn er tussen MailChimp en ActiveCampaign

Met zowel MailChimp als met ActiveCampaign kun je marketing e-mails versturen. MailChimp is daarbij de grootste en heeft een heel simpele interface waarmee je zelf mails kan opmaken. Je hebt de basis van MailChimp zo onder de knie. Toch als je er wat meer mee wilt heb je even nodig om het allemaal te begrijpen. De mogelijkheden zijn vaak voldoende voor de meeste mensen. De kosten van MailChimp en ActiveCampaign liggen op een vergelijkbaar niveau. Bij beide programma’s kun je ook gebruik maken van een eerste gratis versie. Toch heeft ActiveCampaign een aantal mogelijkheden die MailChimp niet heeft.

Zo kun je bij ActiveCampaign ook gebruik maken van SMS marketing. Daarnaast is de mogelijkheid waarmee je workflows kan maken veel uitgebreider. Je kan verder door segmenteren op bepaalde gebruikersgroepen, en je kunt daarmee gerichtere campagnes opstellen. Toch zit daar ook gelijk het nadeel, doordat er meer mogelijkheden zijn duurt het ook langer om alles te leren. Het is iets minder intuïtief om mee te werken ten opzichte van MailChimp.

 

Leer de programma’s goed begrijpen dankzij de online cursus MailChimp en de online cursus ActiveCampaign

Uiteindelijk kun je met zowel MailChimp als met ActiveCampaign een goede start maken. De basis van MailChimp leer je wat sneller dan bij ActiveCampaign. Wil je meer functies gebruiken, en écht goed MailChimp leren gebruiken? Je doet er dan verstandig aan om de online cursus MailChimp op Soofos te volgen. Je leert hier ook de extra functies die relevant zijn om goede e-mail campagnes op te zetten.

Om ActiveCampaign te gebruiken zul je ook wat uitleg nodig hebben. Als je wil starten er mee kun je beginnen met de gratis Introductiecursus voor ActiveCampaign. Als je besluit om ActiveCampaign in te gaan zetten voor jouw e-mail marketing doe je er verstandig aan om ook de betaalde variant van de cursus te volgen. Hier wordt een stuk dieper ingegaan op de mogelijkheden die het programma biedt.

In deze online seo cursus leer je hoe je hoger komt in google en meer bezoekers naar jouw site trekt

Cursus Scoren met SEO

Leer alles over e-mailmarketing met MailChimp

E-mailmarketing met MailChimp

Bekijk de marketingcategorie en laat je verassen door de verschillende cursussen op Soofos.

17 januari 2019

0 Reacties op "Wat is het verschil tussen MailChimp en ActiveCampaign?"

Geef een reactie op dit artikel

  © 2019 Soofos B.V.