Ontmoet onze online instructeurs: Tom Uittenbogert leert je gebarentaal!

Vicky Frissen
  | 
2 juni 2021

Op 13 maart 2021 werd gebarentaal pas als officiële taal erkend in de Tweede Kamer. Het duurde even, maar de aandacht voor de taal groeit- en het aantal mensen dat gebarentaal beheerst ook! En dat is mooi, want daarmee wordt alles net even wat toegankelijker, voor iedereen.

Onze instructeur Tom Uittenbogert geeft de passie voor zijn moedertaal, Nederlandse Gebarentaal, graag door. Wil je meer weten over hem en zijn cursus? Lees dan snel verder.

Een uiterst ervaren docent

Tom ziet hoe belangrijk het is dat de maatschappij toegankelijk is voor doven en slechthorenden en dat NGT zichtbaar is voor horende mensen die niet vaardig in gebarentaal zijn. Hij geeft niet alleen online, maar ook offline les in gebarentaal. En daar is ‘ie zeer ervaren in.

Voordat hij begon met 1.2.Communicate was hij eerst docent Nederlands Gebarentaal op de Nederlandse stichting voor Dove en Slechthorende kind (NSDSK). Hij heeft de docentenopleiding Nederlandse Gebarentaal op het Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies in Utrecht gedaan en daarna gewerkt op het Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies.

Nu werkt hij als onderzoeksassistent/docent Nederlandse Gebarentaal aan de Radboud Universiteit & Multimodel Language and Cognition, commissielid van het team Kletskoppen en als Dove tolk Gebarentaal.

Lesgeven aan horende studenten

Gebarentaal is natuurlijk niet alleen voor doven en slechthorenden – ook onder horende mensen moet er meer aandacht voor komen. 

Lesgeven aan horende studenten vond hij heel leuk en uitdagend, maar hij wilde eigenlijk meer dan alleen maar Nederlandse Gebarentaal lesgeven. Daarom verzorgt hij nu ook trainingen, webinars en workshops voor dove, slechthorende en horende volwassenen, waarbij hij voornamelijk put uit zijn eigen ervaringen en zelfstudie.

“Het is echt geweldig om te zien hoeveel klanten voor mijn online lessen in de laatste tijd hebben ingeschreven. Echt geweldig en dankbaar!”

Tom

Zijn tips voor de toekomst?

“Mijn tip voor mijn (toekomstige) cursisten om naast de online cursus NGT of NmG ook een privé – of groepscoaching NGT of NmG te kunnen opgeven.”

En nog een laatste belangrijke tip: “Ik wil de andere of toekomstige instructeurs meegeven dat ze de door hen gemaakte films a.u.b. met ondertiteling gaan maken, i.v.m. toegankelijkheid voor doven en slechthorenden. Als ze de films met ondertiteling hebben voorzien, dan bereiken ze meer klanten, denk ik.”

Wil je zelf gebarentaal leren? Ontdek de cursus gebarentaal van Tom! 

Artikel uit de categorie:
Instructeurs

0 Reacties op "Ontmoet onze online instructeurs: Tom Uittenbogert leert je gebarentaal!"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.