Veel werkzame mensen zullen wel een keer overwogen hebben om een eigen bedrijf te starten. Dat is niet gek, omdat we waarschijnlijk met eigen ogen ervaren wat er beter kan en waar vraag naar is. Toch doen weinig mensen het, maar waarom is dat eigenlijk? Wij denken dat het veelal te maken heeft met het feit dat het starten van een eigen bedrijf altijd veel energie kost. Wij willen je vandaag wat tips geven, waardoor het je hopelijk iets minder energie kost, zodat je het makkelijker aankan. Welke weg raden wij aan? De online weg.
Waarom online gaan ondernemen?
Het internet biedt tegenwoordig zoveel kansen, dat het steeds makkelijker geworden is om er iets te bereiken. Wij zien het zelf hier bij Soofos, aangezien steeds meer mensen de kans aangrijpen om een online cursus te maken. Maar ook kunnen mensen zelf veel bereiken, bijvoorbeeld met een eigen website of webshop. Het is meer een kwestie van wilskracht dan van kennis, aangezien de mogelijkheden je overal worden aangereikt. Beginnen met online ondernemen, hoe doe je dat eigenlijk?
Hoe kun je het beste online ondernemen?
Als het aankomt op online ondernemen, dan zijn er verschillende plekken waar je kan starten. Jij als ondernemer weet waarschijnlijk wel wat jouw doelen en wat jouw visie voor het bedrijf is. Online zijn er verschillende ondernemingen te vinden. Elke blog waar reclame op staat, elke webshop met veel of weinig producten en elke website waarop je je inschrijft voor een nieuwsbrief is een onderneming. Iemand heeft namelijk kapitaal, arbeid en kennis gebruikt om die online onderneming op te zetten. Hoe kan jij dus het beste ondernemen? Dat ligt er aan welke kennis, arbeid en kapitaal je beschikbaar hebt. Maar de opties zijn in principe eindeloos.
7 tips om zelf aan de slag te gaan
We willen natuurlijk ook dat jij succes gaat boeken op het internet. Maar om jouw online onderneming succesvol te maken, heb je enkele basiskennis nodig. Die basiskennis is voor vrijwel elke online onderneming hetzelfde. Succesvol online ondernemen? Begin dan met deze zeven tips!
1. Werk vanuit jouw idee en visie
Er zullen veel mensen zijn die je gaan vertellen wat je moet doen, zelfs wij doen het op dit moment al namelijk. Toch moet je al het advies met een korreltje zout nemen. Blijf werken vanuit jouw eigen ideeën en vanuit jouw visie. Als je andere ondernemers, vrienden of familie laat bepalen hoe je het bedrijf moet runnen, dan gaat je eigen visie verloren. Natuurlijk kan je af en toe advies gebruiken, maar hou rekening met het feit dat iedereen een eigen roze bril op heeft.
2. Denk vanuit de klant
Wanneer we denken aan online ondernemen, denken we vaak eerder aan de ondernemer dan aan de klant. De klant is dé persoon die je voor je moet winnen en hoe je de klant helpt, moet dus altijd top-of-mind zijn. Bedenk dus bij een nieuwe online dienst of een nieuw product dus eerst: “hoe gaat dit de klant helpen?”
3. Wees op de plekken waar jouw klant is
Het heeft geen zin om zonnebrand te verkopen bij een binnenzwembad. Toch gebeurt dit veel online. We zien vaak dat mensen een product of dienst proberen te verkopen, waarvan het moment of de plek nét niet klopt. Je wilt mensen niet wijzen op je product, wanneer ze daar niet op zitten te wachten. Op die manier worden ze namelijk geen fan, maar een tegenstander van je product. Probeer dus te achterhalen waar én wanneer mensen opzoek zijn naar jouw product. Wil je weten hoe je hier achterkomt? Vraag het aan je bestaande klanten. Het liefst aan klanten die meer dan één aankoop gedaan hebben, aangezien die je al langer kennen.
4. Maak gebruik van de mensen die je kent
Het belang van netwerken wordt vooral in de zakelijke markten en op de banenmarkt als cruciaal beschouwen. Ben je niet actief in die markt? Dan heb je altijd nog beschikking over sociale netwerken. Vraag gerust aan je familie of vrienden of ze fan willen worden van je Facebookpagina, je posts willen delen of recensies willen achterlaten. Social proof is nog steeds enorm belangrijk en dit is de makkelijkste manier om dit te krijgen.
5. Denk niet alleen aan winst in euro’s
Ondernemen gaat verder dan het zorgen voor omzet. Bij elke actie die je bedenkt en elk product dat je verstuurd, komen veel processen kijken. Het is zeker de moeite waard om na te denken over duurzaamheid en het milieu. Zeker als je op grote schaal kan laten zien dat je het milieu en de natuur respecteert, zullen veel klanten dit waarderen. Het helpt dus niet alleen op gebied van duurzaamheid, maar ook op het gebied van imago. Probeer je processen dus zo in te richten, dat er weinig verloren gaat.
6. Vergeet je marketing niet
Je kan een jaar lang een website hebben en er elke dag naar kijken. Grote kans dat als dit het enige is, dat jouw website niet heel veel bekijks trekt. Ga aan de slag met de marketing en werk aan de achterkant van de website aan optimalisaties. Online ondernemen betekent dat je online je arbeid, kapitaal en tijd stopt in het creëren van iets waardevols. Zo zijn sociale mediamarketing, zoekmachineoptimalisatie én advertentiecampagnes voor elke onderneming belangrijke én, niet geheel onbelangrijk, winstgevende marketingkanalen. Begin hier dus mee.
7. Wees origineel in jouw diensten en producten
Als voorbeeld, gaan we hier onszelf even aanhalen. In onze markt lijkt het op het eerste oog erg druk. Grote partijen, scholen en beroepsopleidingen zijn allemaal opzoek naar studenten. Hoe is het ons dan gelukt om zo ver te komen? Dat komt, doordat onze dienst nét even anders is dan de anderen. Wij zien dat er veel vraag is naar kennis die verstopt zit bij beroepsprofessionals. Scholen lopen vaak achter, omdat er curriculum ontwikkelt moet worden. Wij kunnen de relevante kennis die professionals hebben, daardoor veel eerder beschikbaar maken voor de consument. Zo lukt het ons dus een origineel product aan te bieden, op het moment dat mensen het nodig hebben én op de plek waar ze het zoeken.
Conclusie
We hebben je verteld dat je niet al het advies dat mensen je geven serieus moet nemen. Je kan dus doen en laten met deze tips wat jij wil. Wij hopen dat we je misschien geholpen hebben met een zetje in de juiste richting. Heb jij nog andere tips voor mensen die willen beginnen met online ondernemen? Laat het dan weten in de comments hieronder!