Video’s bewerken: Premiere Pro vs After Effects

Nina Westland
  | 
10 december 2020

Het belang van videobewerking in dit multimedialandschap

Video’s spreken boekdelen, niet vreemd dat er dus veel tijd in gaat zitten om ze te maken. In het huidige medialandschap heeft video een grotere rol gekregen en krijgt het vaak de voorkeur boven afbeeldingen en tekst. Om een video van hoge kwaliteit neer te zetten is het belangrijk dat je tools gebruikt die instaat zijn goede resultaten neer te zetten. Deze tools zijn in onze ogen Adobe Premiere Pro en Adobe After Effects. Deze twee tools verschillen echter wel van elkaar, maar wat zijn eigenlijk de belangrijkste verschillen? Wist je trouwens dat je beide tools goed tegelijk kan gebruiken?

Wat is Adobe Premiere Pro?

Premiere Pro is een tool die gericht is op het monteren en bewerken van video. Het belangrijkste dat je met dit programma van Adobe kan doen is het maken van een video door clips achter elkaar te monteren. Dit kan voor veel doeleinden gebruikt worden, bijvoorbeeld voor films en muziekvideo, maar ook voor YouTube-video’s en in ons geval ook cursusvideo’s.

Ook kan je in Premiere Pro tot een bepaald niveau effecten toevoegen, maar ook tekst en overgangen behoren tot de mogelijkheden. In Premiere is het ook mogelijk om aanpassingen te maken in de kleuren en audio van een clip of film.

Adobe Premiere Pro kopen?

Premiere Pro is natuurlijk te verkrijgen op de website van Adobe. Hier kan je overigens nog verder lezen over het programma en de functionaliteiten waarover je komt te beschikken, wanneer je dit videobewerkingsprogramma koopt. Wat is de beste manier om dit programma aan te schaffen? Je kan er voor kiezen om enkel dit programma te nemen, dan betaal je €24,19 per maand. Of je kan het als onderdeel van het complete Creative Cloud abonnement nemen, dan betaal je €60,49 per maand. Het voordeel hiervan is wel dat je komt te beschikken over alle programma’s uit de CC, dus ook Photoshop, InDesign en Illustrator, maar ook After Effects!

Volg een cursus over Premiere Pro

Wil je meer leren over Premiere Pro? Lees dan meer over de cursus Premiere Pro.

Wat is Adobe After Effects?

After Effects is een tool gefocust op het aanbrengen van effecten. Deze effecten kunnen zo uitgebreid zijn als je zelf voor kan stellen.Waar Premiere meer gericht is op de timeline van de video, is After Effects beter in het maken van effecten, overgangen en meer. Met After Effects is het makkelijker om mooiere effecten te creëren dan met Premiere Pro.

Adobe After Effects kopen?

After Effects is natuurlijk te verkrijgen op de website van Adobe. Hier kan je overigens nog verder lezen over het programma en de functionaliteiten waarover je komt te beschikken, wanneer je deze videobewerkingssoftware koopt. Wat is de beste manier om dit programma aan te schaffen? Je kan er voor kiezen om enkel dit programma te nemen, dan betaal je €24,19 per maand. Of je kan het als onderdeel van het complete Creative Cloud abonnement nemen, dan betaal je €60,49 per maand. Het voordeel hiervan is wel dat je komt te beschikken over alle programma’s uit de CC, dus ook Photoshop, InDesign en Illustrator, maar ook Premiere Pro!

Volg een cursus over After Effects

Wil je meer leren over After Effects? Lees dan meer over de cursus After Effects.

Welke tool gebruik je waar voor?

Met Premiere Pro kan je al veel. Je kan er videomontages mee maken, hele films maken,  aanpassingen maken en effecten toevoegen. Deze aanpassingen en effecten zijn echter lastiger om met Premiere Pro toe te voegen dan met After Effects. Als het dus gaat om pure mediaproducties, kan je beter Premiere Pro gebruiken. Als de nadruk in de video’s of film op de effecten, overgangen en tekst ligt, kan je beter Adobe After Effects gebruiken. Omdat je hier de video meer bewerkt.

Beide tools in combinatie gebruiken

De meeste videoproducties kunnen beide tools goed gebruiken. De ruwe aanpassingen maak je dan in Adobe Premiere Pro. Dit zijn bijvoorbeeld aanpassingen in de montage, audio en snelheid. De afwerking verzorg je in After Effects. Deze afwerking bestaat dan bijvoorbeeld uit effecten, titels, kleuraanpassingen en animaties. Zo gebruik je beide tools voor datgene waar ze goed in zijn. Zo maak je het jezelf ook stukken makkelijker!

Met de recente toevoegingen van Adobe kan je beide tools zelfs tegelijk gebruiken. Zo kan je direct aanpassingen maken in After Effects als je bezig bent in Premiere Pro en andersom!

Ga dus snel aan de slag met Adobe Premiere Pro en Adobe After Effects!

Artikel uit de categorie:
Design

0 Reacties op "Video's bewerken: Premiere Pro vs After Effects"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.