5 Tips voor wie start met een thuisstudie

Rick de Bie
  | 
6 augustus 2021

En plots was daar 2020, en was thuisstudie de norm, niet langer de uitzondering. Vanuit je keuken, woonkamer of zelfs bed een studie volgen was al langer mogelijk en populair. Daar deed de pandemie nog een schepje bovenop.

Hoewel het concept van een thuisstudie volgen niet nieuw is, is het niet voor iedereen even makkelijk. Hoe weet je of je de stof echt onder de knie hebt, als je jezelf niet kunt vergelijken met de studiegenoot naast je? Hoe ga je om met vragen of twijfels? En hoe motiveer je jezelf om die laptop open te klappen en aan de slag te gaan, als een nieuw seizoen van Casa de Papel op Netflix staat?

In deze blog loodsen we je door de moeilijkheden van thuisstudies heen – want leren op afstand, daar weten wij alles van. We geven je praktische tips om valkuilen te vermijden en alles uit je thuisstudie te halen!

Waarom zou je eigenlijk een thuisstudie volgen?

Pandemie of niet, een thuisstudie heeft ontzettend veel voordelen.

Op de eerste plaats wordt een groot aantal studies toegankelijker voor een grotere groep mensen. Je hoeft niet langer naar Amsterdam af te reizen voor een cursus of training als je in Maastricht woont. Heb je een baan tijdens normale lesuren? Geen probleem voor thuisstudies: je bepaalt zelf je uren.

Daarnaast leert iedereen op een ander tempo, en op een andere manier. Bij een thuisstudie krijgt iedereen dezelfde lesstof en uitleg, maar kun je er op je eigen manier mee omgaan. Je kunt een les zo vaak terugkijken als je zelf wilt. Je kunt aantekeningen maken, of juist luisteren naar een les tijdens het strijken. Net wat jou helpt concentreren.

Daardoor is het een stuk makkelijker om gemotiveerd te blijven. Plus, hoe lekker voelt het om zo’n cursus zelfstandig af te ronden?

Zo haal je het meeste uit je thuisstudie

We schreven eerder al een artikel vol nuttige tips over effectief studeren. Hier gaan we nu verder op in!

1. Bepaal op welke momenten je het best kunt studeren

Sommige mensen staan vroeg op om met hun thuisstudie te beginnen. Anderen doe het in de avond. Denk goed na op welk moment het voor jou het beste uitkomt, en maak een planning. Op welke momenten heb je de minste afleiding en de nodige rust? Wanneer heb je energie en het gevoel dat je je kunt concentreren? Probeer niks te forceren: als je geen ochtendmens bent, gaat dat uurtje eerder opstaan om te studeren averechts werken.

2. Bepaal waar je gaat studeren

Het kan helpen om ”in the zone” te komen, als je daadwerkelijk een zone hebt waarin je gaat zitten om te studeren. Dat kan gewoon aan de keukentafel zijn, maar probeer er in ieder geval consequent in te zijn. Leer niet in bed of vanaf de bank: in een actieve houding concentreer je je beter. Plus, je rug zal je dankbaar zijn.

3. Maak een planning

Hoe snel wil je door deze studie heengaan? Is dat realistisch met de tijd die je hebt? Schrijf je doelen op en maak een tijdsplanning. Hou die wel flexibel – dat is juist het fijne van thuisstudies – maar check hem wel regelmatig. Zo’n visuele reminder van wat je te doen staat kan lekker motiverend werken.

Plan daarnaast ook bewust momenten in waarin je niet studeert of werkt. Dat is net zo belangrijk – misschien zelfs belangrijker.

4. Vind jouw leerstijl

Werk jij het best wanneer je leert in blokken van 25 minuten? Ben je een fan van het maken van aantekeningen? Vind je het fijn jezelf regelmatig te overhoren? Ga op onderzoek uit naar verschillende leertechnieken en kies er bewust eentje die bij jou past. Wat voor de een werkt, hoeft echt niet voor de ander te werken.

5. Dompel je in in de lesstof – buiten het studiemateriaal

Wil je een nieuwe skill leren beheersen, dan zul je echt meer nodig hebben dan alleen het lesmateriaal. Bekijk filmpjes op YouTube, lees boeken of blogs en word lid van online community’s om meer over je onderwerp te leren. Zo merk je ook sneller of je de lesstof begrijpt in een andere context: een teken dat je goed op weg bent!

Wat is jouw ultieme thuisstudie tip?

Artikel uit de categorie:
Tips

0 Reacties op "5 Tips voor wie start met een thuisstudie"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.