Keynote of PowerPoint: welke presentatietool is beter?

‘Vroeger’ werkten we allemaal met PowerPoint. De creatieve overgangen, WordArt en andere designtools roepen bij velen nog veel pijnlijke herinneringen op. Maar de markt van presentatietools is stevig veranderd, en er zijn talloze nieuwe opties bij gekomen.

Uiteraard heeft ook Apple, een van de grote concurrenten van Microsoft, een presentatietool op de markt gebracht: Keynote. Keynote is dan wel alleen voor Apple-gebruikers toegankelijk, maar het heeft wel z’n voordelen.

Ook kunnen Apple-gebruikers nog steeds Powerpoint gebruiken, waardoor veel mensen zich afvragen: welke presentatietool is nou beter: Keynote of PowerPoint? Wij vergelijken ze voor je!

De voordelen van PowerPoint

 • PowerPoint bestaat al sinds 1987, en heeft daardoor de nodige ontwikkelingen en verbeteringen doorgemaakt. 
 • Gebruiksgemak: vrijwel iedereen heeft wel eens met PowerPoint gewerkt. Daardoor is het een eenvoudig te gebruiken tool. Je bent het simpelweg gewend. Ook is de learning curve vrij kort.
 • PowerPoint werkt samen met andere tools uit de Microsoft Office categorie. Zo zitten er handige integraties met Word en Excel in, waardoor het over en weer presenteren en verwerken van data makkelijker wordt. 
 • PowerPoint werkt vrijwel altijd, overal. Juist omdat het zo bekend is, zul je zelden iemand tegenkomen die zegt: “PowerPoint? Dat kunnen we hier niet gebruiken.” Powerpoint is diep verankerd in de meeste werkomgevingen en scholen. Dat maakt samenwerken ook makkelijker. 
 • Er zijn talloze templates beschikbaar om je presentatie niet alleen inhoud, maar ook vorm te geven. 

De nadelen van PowerPoint

 • Je voelt je misschien beperkt in wat je kunt, omdat het niet echt gebouwd is met design in het achterhoofd.
 • PowerPoint is niet gratis, en is onderdeel van de Microsoft Office pakketten. Die kosten ongeveer 50 euro per jaar.

Er zijn verschillende online cursussen over PowerPoint beschikbaar op Soofos, zodat je professioneel aan de slag kan met dit programma.

De voordelen van Keynote

 • Als je een fervent Apple gebruiker bent, is Keynote heerlijk om te gebruiken. Van je iPhone tot je iPad: overal ziet je presentatie er fantastisch uit
 • Keynote is gratis geïnstalleerd op alle Appletoestellen
 • Keynote is ietwat meer gericht op design dan PowerPoint. Als je een achtergrond hebt in apps zoals Adobe Photoshop of InDesign, kun je deze makkelijk in Keynote gebruiken. Verder werk je ook makkelijk met linialen en heb je veel controle over de typografie in je presentatie.
 • Animaties in Keynote gebruiken werkt over het algemeen iets soepeler dan in PowerPoint. 
 • Ook Keynote komt met een groot arsenaal aan templates. 

De nadelen van Keynote:

 • Echt alleen maar via Apple te gebruiken
 • Een iets steilere learning curve dan PowerPoint, simpelweg omdat je het misschien niet gewend bent

Keynote is een krachtig programma met veel mogelijkheden. Een goede online cursus over Keynote is dus heel nuttig om goed aan de slag te kunnen met dit programma.

Dit hebben ze alletwee:

Je kunt in beide programma’s offline werken, en ook online samenwerken is prima te doen. Ze werken allebei goed in de meeste standaard browsers. Heb je niet genoeg aan de beschikbare templates, dan kun je via websites als Envato extra templates aanschaffen.

Niet overtuigd door een van beiden?

Ze liggen ontzettend dicht bij elkaar, dus een makkelijke keuze is het niet – maar je kunt dus ook niet echt een foute keuze maken. 

Ben je op zoek naar heel iets anders? Check dan onderstaande online tools om presentaties in te bouwen:

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.