Ooit bedacht hoe je favoriete games tot stand zijn gekomen? Of nog beter: ooit zelf zo’n game willen creëren? Aan de slag dan! Hans Wichman geeft je met zijn cursus Starten met Unity een solide basis voor game development, zodat je jouw creativiteit op los kunt laten. Wie is Hans, en wat houdt die cursus in? We stellen ze aan je voor!
Leer de basis van game development
Hans maakte een online cursus voor iedereen die interesse heeft om meer te leren over games maken in Unity, een programma om games mee te maken.
Hij neemt je mee in wat Unity is, hoe je het gebruikt en wat je ermee kunt. Met de cursussen en kennisclips wil Hans de drempel om te starten met Unity verlagen en tegelijkertijd een solide basis leggen voor verdere ontwikkeling. Want met een goede start kun je vervolgens eindeloos creëren: “Hoe bijzonder het is dat je in deze tijd, op wat voor leeftijd dan ook, zonder kosten – want Unity is gratis voor persoonlijk gebruik – aan de slag kunt in een uitgebreide 3D game engine om te leren maken wat je maar wilt?” Heel bijzonder! En met Hans zijn hulp, kun jij het ook. Hij geeft toe: Unity is niet per se een makkelijk pakket. Hij wil daarom niet snel wat tricks laten zien, maar je echt de basis geven, zodat je snapt wat je doet en wat je kunt.
Creatiever dan je denkt
In Unity komen verschillende creatieve gebieden samen: tekenen, 3D modelleren, ontwerpen, wiskunde, programmeren, audio, en meer. Hans wil mensen helpen hun creatieve vlammetje aan te wakkeren tot een vuur. Daarmee wil hij een mooi tegengewicht bieden aan het negatieve beeld van gamen en het vaak daarmee gepaard gaande bankhangen. Wat overigens heerlijk is ter afwisseling, geeft hij ook eerlijk toe.
Hans wil dat zijn cursisten dan ook zoveel mogelijk oefenen en experimenteren. Door een eigen draai te geven aan wat hij doet en niet zomaar zo snel mogelijk door alle video’s heen te sprinten, leer je het meest. Met andere woorden: de theorie blijft het beste hangen, als je het in de praktijk toepast. Daarvoor geeft hij aan het eind van vrijwel iedere video waardevolle opdrachten mee.
Ervaringsexpert
En Hans weet waar hij het over heeft: hij programmeert al sinds zijn 8ste. Dat begon op een Spectrum 48, toen een Commodore 64 en daarna een PC. Hij werkt specifiek met Unity sinds 2011. Dat begon mondjesmaat als eventueel alternatief naast Flash, maar de laatste jaren gebruikte hij het meer en meer. Nu kan hij er geen genoeg van krijgen.
Levenlang leren
En als we zeggen geen genoeg, bedoelen we dat ook. Hans is namelijk niet zomaar een hobbyist, en ook onderwijs geen onbekend terrein. “In mijn eerste baan als software engineer, vond ik het al leuk om kennis te delen en te proberen mijn omgeving en mezelf naar een hoger niveau te tillen. In 2013 ben ik na 2 jaar fulltime freelancen toevallig in het HBO terecht gekomen, waar ze op zoek waren naar iemand met een master, ervaring in het bedrijfsleven en het maken van games, en de bereidheid de vereiste didactische opleidingen te volgen. Dat was de beste keuze ooit, mijn collega’s en studenten zijn awesome en het is een fantastisch en bijzonder vakgebied.”
Zo geeft hij dus ook les in allerlei game-gerelateerde vakken: basis programmeervaardigheden, physics, networking, algoritmes, 3d rendering, C++ en OpenGL. Hij doet dat in het Engels voor de klas, en dankzij Soofos kan het op deze manier ook online en in het Nederlands.
Als echte expert draagt hij niet alleen kennis over, maar leert ook elke dag zelf bij. Hans houdt van dingen bijleren en experimenteren over Unity en aanverwante pakketten. “Hoe meer ik bijleer, hoe meer ik zie wat er allemaal nog te leren is. Misschien is dat het wel, een innerlijke drive om leren, leren, leren, graven, graven, graven en ondertussen nog een beetje proberen een gebalanceerd gezinsleven overeind te houden.”
De keuze voor Soofos
Waarom koos Hans voor Soofos? “Omdat ik me graag wil focussen op de dingen waar ik goed in ben en niet op alles eromheen.” Dat is duidelijk. Hans moest even wennen aan het platform, maar de cursus voor instructeurs hielp hem op weg. “Met behulp van de duidelijke Soofos cursus voor instructeurs en de supersnelle respons van de support desk, was het in elkaar zetten van de cursus eigenlijk heel snel voor elkaar. Daarnaast is de backend ook erg overzichtelijk. Alles bij elkaar geeft dat veel vertrouwen, ook door de regelmatige check-ups en emails met tips en om te kijken of alles duidelijk is.”
Het maken van de video’s
Ook hier heeft hij weer wat nieuws van geleerd: “Het was een hele leerschool. En dan heb ik het over het maken van de video’s zelf. Dat is toch weer heel anders dan klassikaal lesgeven. In het begin heb ik sommige video’s wel 40 keer opnieuw opgenomen. Gelukkig ging dat na verloop van tijd meestal in één of twee keer, anders schreef ik dit nu niet.”
Hans wilde het juiste verhaal neerzetten in de juiste volgorde, op een praktisch toepasbare manier, zonder er een saaie knoppencursus van te maken. We mogen verklappen: dat is gelukt. Daar heeft hij dan ook de nodige tijd in gestoken: “Met de hele cursus maken qua concept, scripts schrijven, recorden, editten, captionen, wel een maand of negen. Maar dat kwam ook, omdat het mijn eerste online cursus is en ik dit naast een fulltime baan doe. Uploaden bij Soofos kan ik in een avondje, denk ik.”
Level up: een nieuwe cursus komt eraan
Hans gaat nog wel even door. Hij deelt kennis via Soofos, maar ook via face-to-face-workshops op scholen (wanneer dat weer zover is), door het produceren van (gratis) kennisclips op zijn YouTube channel.