Beoordeeld met een 9,1 door onze klanten Al 80.000+ mensen leren op Soofos
Kies direct uit 500+ cursussen Wekelijks nieuwe cursussen
Praktische en duidelijke video's 24/7 beschikbaar op alle apparaten

Online leren met ADHD: strategieën voor succes

Online cursussen openen een heleboel deuren, waar heel veel kennis achter zit. Top voor persoonlijke en professionele groei, maar voor degenen die met ADHD leven, kunnen ze ook nieuwe uitdagingen met zich meebrengen. Daarom onderzoeken we in deze blog hoe je alles uit een online cursus kunt halen, als je ADHD hebt.

Je hebt de standaardtips waarschijnlijk al duizend keer gehoord: verdeel taken in kleinere delen, probeer je te concentreren, bla, bla, bla. 

Ja, er zit wat waarheid in. Maar sluit het echt aan op jouw problemen, en hoe je oplossingen wil implementeren? Waarschijnlijk niet. 

Tijd voor een nieuw perspectief. Wie worstelt met ADHD, gaat in dit artikel tips vinden en een heleboel begrip voor je situatie – maar ook motivatie. Want met online leren, kun je ook met ADHD grote stappen zetten.

Maak je zelf cursussen? Dan is dit artikel ook handig om te lezen: je leert waarschijnlijk hoe je je cursussen toegankelijk kunt maken voor mensen met ADHD.

Hoe beïnvloedt ADHD je focus en leervaardigheid?

ADHD is meer dan moeite hebben met focus. Het is een samenspel van hersenfuncties die onze aandacht, geheugen, emoties en meer kunnen beïnvloeden. Hoe beter je het begrijpt, hoe beter je ermee om kunt gaan.

De neurologie van ADHD

Simpel gezegd: mensen met ADHD hebben (vaak) minder activiteit in de hersengebieden die de aandacht en uitvoerende functies regelen. Dit neurologische verschil kan leiden tot problemen met taken beginnen, impulsiviteit, emoties reguleren en tijdsperceptie.

Maar er zijn ook unieke sterke punten aan ADHD. Hyperfocus, creativiteit en empathisch vermogen zijn volop aanwezig, en mensen met ADHD kunnen vaak makkelijker buiten de gebaande paden denken.

Het herkennen en benutten van deze sterke en niet zo sterke punten kan van online leren een makkelijkere reis maken.

ADHD en leren: wat we al weten

Laten we beginnen bij wat we weten over de struggles van leren met ADHD. 

Het is meer dan alleen ‘moeite met opletten’. ADHD kan verschillende aspecten van leren beïnvloeden, zoals geheugen en tijdmanagement.

Je werkt bijvoorbeeld aan een schrijfopdracht en plotseling herinner je je dat je de rekeningen moet betalen. Snel even je online bankieren openen dus. Tegen de tijd dat je klaar bent en alles betaald is, ben je vergeten waar je over schreef. Ook het tegenovergestelde kan gebeuren: misschien heb je uren aan een project gewerkt zonder te beseffen dat er zoveel tijd is verstreken. ADHD kan alle kanten op.

Dit zijn scenario’s waar de meeste mensen met ADHD zich mee kunnen identificeren. Ze laten zien dat ook traditionele leerstrategieën misschien niet voor iedereen werken en waarom we andere, ADHD-vriendelijke benaderingen nodig hebben.

Een frisse kijk op leerstrategieën voor ADHD

Laten we eens kijken naar nieuwe manieren om online leren te benaderen die passen bij de unieke leerstijl die ADHD je als het ware oplegt. 

Nee, geen wondermiddeltjes. Wel een ander perspectief op de bekende tips.

Leer opzettelijk een prikkelende omgeving

We krijgen vaak te horen dat mensen met ADHD een rustige, afleidingsvrije omgeving nodig hebben. Maar wat als we dat omdraaien? Wat als ze de ‘afleidingen’ voor zich laten werken?

ADHD-hersenen kunnen soms het best functioneren in super prikkelende omgevingen. Juist die prikkels proberen te onderdrukken en weg te nemen kan frustrerend werken.

Probeer tijdens het studeren naar muziek te luisteren, kauwgom te kauwen of een speeltje te hebben om mee te friemelen. Creëer een omgeving die je zintuigen prikkelt en bezighoudt, op een bewuste manier, in plaats van dat je ze probeert te temmen of af te remmen.

Maak gebruik van technologie

Gebruik apps zoals Trello om je taken te visualiseren. Probeer spraak-naar-tekst-tools als je moeite hebt met schrijven. En speel met de tools die tot je beschikking zijn. Daar leer je gaandeweg ook weer iets nieuws van, en je leert welke het beste voor jou werken.

Een andere kijk op tijd

Mensen met ADHD worstelen vaak met ‘tijdblindheid’: de moeilijkheid om tijd waar te nemen en accuraat in te schatten. Traditionele tijdmanagementstrategieën werken dan misschien niet, maar je kunt nieuwe manieren verkennen om tijd waar te nemen en te managen.

Gebruik een visuele timer

Probeer een visuele timer of klok te gebruiken om de tijd te zien verstrijken, waardoor het tastbaarder wordt. Een ouderwetse zandloper of een timer op je telefoon kan bijvoorbeeld helpen om studiesessies of pauzes bij te houden. Pro-tip: een app als Forest maakt het bijhouden van tijd zelfs een beetje leuker!

Probeer Time-Boxing

Time-boxing omvat het toewijzen van specifieke tijdvakken aan taken, in plaats van alleen taken op te sommen die moeten worden voltooid. Zet in je agenda bijvoorbeeld in plaats van ‘Bekijk Module 3’, ‘Bekijk Module 3 van 10.00 uur tot 11.00 uur’. Deze strategie helpt bij het structureren van je dag en het verminderen van het overweldigende gevoel dat gepaard gaat met taken met een open einde.

De rol van online cursussen: vriend of vijand voor ADHD?

Online cursussen kunnen goed en uitdagend zijn voor mensen met ADHD. Aan de ene kant bieden ze flexibiliteit: je kunt leren in je eigen tempo en op een tijdstip dat jou uitkomt. Aan de andere kant: zonder structuur kan het gemakkelijk zijn om dingen uit te stellen of op een zijspoor te raken.

Met deze technieken kun je proberen de voordelen te benutten en de nadelen van online leren te verminderen:

Personaliseer je leerervaring

Een voordeel van online cursussen is dat ze vaak verschillende soorten inhoud bieden: video’s, artikelen, opdrachten. Mix het regelmatig en vind manieren om op verschillende manieren te leren. Je kunt ook buiten de content van je online cursus op zoek naar aanvullende materialen zoals podcasts of zelfs informatieve social media accounts. Vraag zeker ook je instructeur voor tips en aanbevelingen!

Deel je doelen

We werken vaak beter als iemand anders van ons afhankelijk is. Probeer een studiemaatje te zoeken, lid te worden van een studiegroep of zelfs een coach in te huren. Deel je doelen met hen en plan regelmatige check-ins om een ​​gevoel van verantwoordelijkheid te creëren.

Tip: in de app LifeAt kun je je aansluiten bij virtuele communities en zo een studiesessie ‘delen’ met mensen over de hele wereld!

Houd je doelen zichtbaar

Herinner jezelf regelmatig aan je leerdoelen. Waarom volg je deze cursus? Hoe sluit het aan bij je carrière- of persoonlijke ontwikkelingsdoelen? Het zichtbaar houden van je motivaties kan de drive geven om door te zetten tijdens uitdagende momenten. Maak bijvoorbeeld een vision board en hang deze prominent in je huis, of schrijf je leerplan op een whiteboard dat ergens hangt waar je het vaak ziet.

Besteed wat extra tijd aan je leeromgeving

Oke, het fijne van online cursussen is dat je ze overal kunt volgen. Met ADHD kan dat echter net wat lastiger zijn, en misschien heb je baat bij een vaste leerplek. Creëer die dan voor jezelf en pas het aan aan jouw voorkeuren – fel of gedimd licht, een comfortabele stoel, inspirerende posters of iets anders dat je productiviteit verhoogt.

De kracht van online videocursussen voor leerlingen met ADHD

Krijg je kriebels bij het idee van offline workshops of teruggaan naar de schoolbanken? Dit is waarom online cursussen nuttig kunnen zijn voor mensen met ADHD:

Visuele en auditieve stimulatie

Video’s combineren visuele en auditieve elementen, waardoor leren boeiender en leuker kan worden voor mensen met ADHD. Concepten visueel weergegeven zien, kan helpen om informatie beter te begrijpen en vast te houden.

Flexibiliteit om je eigen tempo te bepalen

Een van de grote voordelen van videocursussen is de flexibiliteit die ze bieden. Je kunt video’s zo vaak pauzeren, terugspoelen of opnieuw bekijken als je wilt. 

Video’s met ondertiteling

Instructeurs, deze tip is voor jullie: zorg ervoor dat je video’s ondertiteling hebben. Daar worden ze toegankelijker van voor iedereen, niet alleen mensen met ADHD. Als cursisten kunnen meelezen met de video of terug kunnen grijpen naar het transcript van de video, wordt het makkelijker om specifieke info op te zoeken en onthouden.

Leer waar, wanneer en hoe je wilt

Er zijn talloze tips over leven en leren met ADHD te vinden, maar uiteindelijk moet je vooral veel dingen proberen. Heb je altijd al nieuwe skills willen leren, maar wil je niet vastzitten aan een schema of school? Check dan al onze online opleidingen.

Heb jij ADHD en aanvullende tips? Laat het ons weten!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.