Omscholen en nieuwe carrière: hoe pak je het aan?

Speel je al een tijdje met het idee om van werkgever te wisselen, of zelfs een hele andere carrière te beginnen? Spannend – maar het kan lastig zijn om te weten waar te beginnen met omscholen. 

Er is meer mogelijk dan je denkt, zonder dat je meteen je hele baan hoeft op te zeggen en terug in de schoolbanken moet kruipen. In dit blog ontdek je de mogelijkheden, de vragen die je jezelf moet stellen en hoe je met online leren aan een naadloze overstap kunt werken. Vamos!

🤔 Begrijpen waarom je aan verandering toe bent.

Om voor een goede transitie te zorgen, is het cruciaal dat je voor jezelf helder hebt waarom je een volgende stap wilt zetten, of zelfs een stap in een totaal andere richting. Met onderstaande vragen maak je dat denkproces gestructureerde:

  • Wensen: waarom wil je weg uit je huidige situatie? Welke aspecten van je huidige baan zie je niet meer zitten? Ben je op zoek naar meer geld, meer voldoening, meer vrije tijd, of iets anders?
  • Waarden en passies: wat zijn je kernwaarden en hoe sluiten ze aan bij je carrièredoelen? Waar ben je echt gepassioneerd over en hoe kan je dit in je werk opnemen?
  • Carrièreperspectieven: hoe is de arbeidsmarkt in je gewenste werkveld? Wat zijn de vooruitzichten voor groei en vooruitgang? Is de markt stabiel?
  • Vaardigheden en talent: wat zijn je natuurlijke vaardigheden? Welke vaardigheden wil je verder ontwikkelen?
  • Uitdagingen: wat zijn de potentiële uitdagingen van deze carrièreverandering? Hoe ga je deze uitdagingen aanpakken?
  • Impact op persoonlijk leven: hoe zal deze carrièreverandering je persoonlijk leven beïnvloeden? Ben je bereid om deze veranderingen aan te pakken?
  • Langetermijnvisie: waar zie je jezelf over 5 jaar? 10 jaar? Hoe past deze carrièreverandering in die visie?
  • Financiën: kun je je deze carrièreverandering nu veroorloven? Moet je je levensstijl tijdelijk aanpassen?
  • Opleiding en training: welke opleiding of training heb je nodig om deze verandering door te voeren? Hoe kan je dit bereiken? Lees ook verder voor meer tips over omscholen.
  • Steun van anderen: wie zijn de mensen die je zullen steunen tijdens deze overgang? Kun je op hen leunen als het moeilijk wordt?
  • Risico vs. Beloning: wat is het worst case scenario als deze verandering niet lukt? Kun je daarmee leven? Aan de andere kant, wat is het best mogelijke scenario? Is de potentiële beloning het risico waard?

🤩 Je nieuwe carrière kiezen: hoe ga je succes definiëren?

Oke, nu weet je je ‘why’, tijd om de ‘wat’ verder te definiëren. Als je nog niet helemaal weet wat je wilt doen, geen paniek. Ja, er is ontzettend veel keus, maar je kunt het specifiek maken door te definiëren voor jezelf hoe succes er uit zou zien. 

Er zijn ontzettend veel tests die je inspiratie geven voor je volgende beroep. Een daarvan is de IKIGAI test. Maar het gaat om meer dan alleen een werkveld kiezen, je wilt het concreter maken.

Dit is een persoonlijk proces, omdat succes voor verschillende mensen verschillende dingen betekent. Hier zijn enkele concrete stappen om je te helpen je professionele doelstellingen helder te krijgen:

  • Identificeer je belangrijkste succesfactoren: waardoor zou jij je succesvol voelen in je nieuwe baan? Gaat het om het verdienen van een bepaald inkomen, het bereiken van een goede balans tussen werk en privéleven, het maken van een positieve impact op de samenleving of misschien gaat het om erkenning krijgen in je vakgebied? Neem de tijd om deze factoren op een rij te zetten.
  • Prioriteiten stellen: niet alle factoren wegen even zwaar, dus je moet prioriteiten stellen. Wat is voor jou het belangrijkste in je nieuwe carrière? Dit kan een hoog salaris zijn, de mogelijkheid om op afstand te werken, doorgroeimogelijkheden of misschien iets anders. Je prioriteiten kunnen in de loop van de tijd veranderen, maar weet wel wat het zwaarst weegt.
  • Visualiseer je successituatie: probeer zo specifiek mogelijk te zijn over je nieuwe dagelijks leven, je werkomgeving en je prestaties. Deze oefening kan heel inspirerend zijn en je helpen gemotiveerd te blijven tijdens je overgang.
  • Schrijf het op: je gedachten op papier zetten kan ongelooflijk veel in gang zetten. Het kan helpen je ideeën tot leven te brengen en het werkt als een constante herinnering aan je professionele doelen. Maak een document waarin je jouw visie op succes verwoordt, inclusief de belangrijkste succesfactoren en prioriteiten.
  • Maak een Vision Board: Een vision board is een visuele weergave van je doelen en dromen. Het kan een fysieke of digitale collage zijn van afbeeldingen en woorden die jouw visie op succes vertegenwoordigen. 

Het definiëren van succes is een dynamisch proces. Naarmate je groeit en leert, kan je visie op succes veranderen, en dat is prima. Het gaat er nu vooral om om die volgende stap te bereiken.

🧑‍🎓 Effectief omscholen: 5 tips

Terwijl je je nieuwe carrièrepad uitstippelt, is het waarschijnlijk nodig om nieuwe vaardigheden te verwerven. Hier zijn enkele strategieën om je leren efficiënter en effectiever te maken:

1. Stel duidelijke leerdoelen 🎯

Voordat je aan een opleiding of cursus begint, is het belangrijk om te bepalen wat je hoopt te bereiken. Omscholen vraagt dan ook om een leerplan. Wil je een specifieke software beheersen, een nieuw concept begrijpen of misschien een hele nieuwe set vaardigheden ontwikkelen? Duidelijke doelen zullen je leren begeleiden en je helpen gefocust te blijven.

2. Plan regelmatige leersessies 🗓️

Plan regelmatige leersessies, zelfs als het maar 20 minuten per dag is. Dit helpt niet alleen om leren een gewoonte te maken, maar zorgt ook voor gestage vooruitgang. De ochtenduren kunnen geweldig zijn om te leren omdat je geest dan fris is, maar vind een tijd die het beste voor jou werkt. Lees ook: Microlearning: zo kun je altijd en overal nieuwe skills leren 

3. Gebruik actieve leertechnieken ✍️

Actieve leertechnieken, zoals aantekeningen maken, anderen vertellen wat je hebt geleerd of je nieuwe vaardigheden toepassen in een project, kunnen helpen de stof te versterken en je leren effectiever te maken.

4. Blijf georganiseerd tijdens het omscholen 📥

Houd je leermaterialen en je voortgang bij. Veel online platforms bieden hier hulpmiddelen voor, maar je kunt ook je eigen systeem maken met notities of zelfs een eenvoudige spreadsheet. Als je een leerplan voor jezelf uitstippelt, zelfs al is het op papier, is het zo overzichtelijker om te weten wat je nog moet doen. 

5. Maak volop gebruik van online cursussen 💻

Online cursussen bieden een handige, relatief goedkope en efficiënte manier om nieuwe vaardigheden en kennis op te doen, in je eigen tijd. Dit is waarom ze ideaal zijn voor omscholing:

  • Je hebt volledige flexibiliteit: online leren stelt je in staat om in je eigen tempo te leren, wat vooral handig kan zijn als je nog steeds in je huidige baan werkt. Lees meer over leren zonder terug naar school te gaan.
  • Je hebt een breed scala aan opties: je kunt online cursussen vinden voor bijna elk vakgebied waarin je geïnteresseerd bent. Of het nu gaat om digitale marketing, data science of creatief schrijven, de wereld ligt aan je voeten. 
  • Je kunt een netwerk opbouwen: veel online cursussen bieden discussieforums waar je in contact kunt komen met medestudenten, instructeurs en zelfs professionals uit de industrie. Deze connecties kunnen in de toekomst leiden tot een grotere baankans of samenwerkingen.
  • Certificeringen en portfolio’s: na voltooiing van bepaalde online cursussen ontvang je mogelijk een certificering, die een waardevolle aanvulling op je cv kan zijn. Met een boek lezen werkt dat anders, uiteraard. In sommige cursussen maak je ook projecten die deel kunnen uitmaken van je portfolio, waarbij je je nieuwe vaardigheden aan potentiële werkgevers laat zien. Lees ook: Doorleren is belangrijk: zo doe je het en laat je het zien  

❤️‍🔥 Verlang jij naar verandering? Omscholen kan overal!

Van losse cursussen tot complete opleidingen, op Soofos vind je het allemaal en je kunt je gewoon vanuit thuis omscholen. Check hier de complete opleidingen!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.