Loom vs Soapbox: persoonlijkere schermopnames maken

Als je een online cursus maakt met video’s, kun je kiezen uit tal van tools en technieken om je boodschap over te brengen. Voor sommige instructeurs is het vooral belangrijk dat ze hun scherm kunnen delen. Daarom maakten we al heel wat blogs over tools voor schermopnamen. Maar…een video van een schermopname met een stem eroverheen, dat kan soms wat onpersoonlijk voelen.

Tegelijkertijd een camera op jezelf richten dan, en dat filmpje op de een of andere manier in het scherm monteren? Kan. Maar het kan een stuk makkelijker, dankzij tools als Loom en Soapbox.

In dit artikel bekijken we wat ze zijn, waarom ze handig zijn, en zetten de voor- en nadelen op een rijtje om jou te helpen bij je keuze.

Wat is Loom?

Loom is een gebruiksvriendelijke tool waarmee je met één klik je scherm kunt opnemen, al dan niet met webcambeeld. Het is ideaal voor snelle communicatie en het delen van video’s, maar je kunt de video’s ook downloaden en embedden om zo te gebruiken voor je cursus. Let op: dat kan vanaf september 2023 alleen nog maar met een Business of Enterprise account.

Met Loom kun je ook automatisch ondertiteling toevoegen en een transcript van je video krijgen. Lees ook: tools om automatisch ondertiteling toe te voegen. 

Er is een AI add-on beschikbaar voor 4$ per maand. Daar kun je allerlei handige dingen mee doen, zoals automatisch samenvattingen laten schrijven van je video, of de ‘ehms’ en ‘uhhhhs’ eruithalen. 

Afbeelding: screenshot van Loom

Wat kost Loom?

Je kunt gratis beginnen en daarmee korte video’s maken van maximaal 5 minuten. Je kunt een beperkt (25) aantal filmpjes daarmee maken en opslaan. Let op: je kunt deze video’s wel delen, maar filmpjes gemaakt met een gratis account kunnen niet worden gedownload. Een business account kost $12.50 per maand. 

Wat is Soapbox?

Soapbox was voorheen ‘slechts’ een Chrome-extensie, maar is tegenwoordig onderdeel van Wistia, waarmee je video’s rechtstreeks in je browser kunt opnemen en bewerken, zonder dat je extra software hoeft te downloaden. 

Het goede nieuws daarvan is dat het compatibel is met alle grote besturingssystemen. 

Met Soapbox kun je makkelijk acties van kijkers vragen na het bekijken van je video’s en je hebt de mogelijkheid om video- en audiobestanden lokaal op te slaan. 

Afbeelding: screenshot van Wistia

Wat kost Soapbox?

Soapbox als aparte Chrome extension wordt door Wista uitgefaseerd, maar bestaande gebruikers kunnen het nog steeds gebruiken. Nog geen account? Geen paniek. Soapbox wordt simpelweg een beter geïntegreerd onderdeel van Wistia, met dezelfde functionaliteiten. Dat betekent dat je het kunt uitproberen met een gratis Wistia account, maar voor alle handige functies kun je beter een betaald account nemen, voor $19 per maand.

Wie wint: Loom vs Soapbox?

Het is een kwestie van smaak. Ja, Loom is net wat goedkoper, maar Wistia is een iets uitgebreider platform. Het ligt er dus maar net aan wat je nodig hebt.

Waarom zijn tools als Loom en Soapbox zo waardevol voor makers van online cursussen?

We lieten het al even doorschemeren, maar tools als Loom en Soapbox zijn er vooral om je leven als instructeur makkelijker te maken – vooral als je geen ervaren video editor bent.

Toegankelijkheid en gemak

Deze tools stellen je in staat om snel en gemakkelijk instructievideo’s te maken. Je hoeft geen technische expert te zijn om ze te gebruiken; met een paar klikken kun je een professioneel ogende video maken.

Persoonlijke aanpak

Met de mogelijkheid om jezelf op te nemen terwijl je je scherm deelt, kun je een persoonlijke touch geven aan je lessen. Dat is net even wat leuker voor cursisten.

Flexibiliteit in contentcreatie

Of je nu een volledige cursus, een korte tutorial of een antwoord op een vraag wilt delen, deze tools bieden de flexibiliteit om content op maat te leveren.

Bespaar tijd en geld

Door de ingebouwde opname- en bewerkingsfuncties kun je tijd en geld besparen die je anders zou besteden aan het aanschaffen en leren van complexe software om schermopnames en een video van jezelf samen te voegen.

Heb jij al eens een tool als Loom of Soapbox gebruikt?

Lees verder:

Zelf instructievideo’s maken: tips en stappenplan 

Welke camera is geschikt voor het opnemen van instructievideo’s?  

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.