E-learning in 2018: wat kunnen we nog verwachten?

Rick de Bie
  | 
11 november 2019

2018 is al even onderweg. We zijn zelfs al bijna halverwege! Tot nu toe is 2018 een turbulent jaar geweest, maar stiekem hopen we erop dat 2018 blijft verassen. Ook op het gebied van techniek en digitaal blijven ontwikkelingen zich in rap tempo voortzetten. En dáár worden we bij Soofos wel warm van. Daarom hebben we een voorspelling van de vier belangrijkste e-learning trends voor de rest van 2018 gemaakt. Wat verwachten wij van 2018?

 

1. E-learning gaat native

Het komt vast niet als verassing dat de grote bedrijven in Nederland e-learning en trainingen gebruiken om het personeel te scholen of door te laten groeien. Dat gaat makkelijker voor grote bedrijven, omdat ze over budgetten beschikken waarmee ze gemakkelijk eigen systemen kunnen maken. Maar tegenwoordig worden de systemen steeds bereikbaarder en (niet te vergeten) betaalbaarder.

 

Groot voorbeeld, de gezondheidszorg

Vooral de gezondheidszorg laat veel ontwikkelingen toe op dit gebied en je ziet dan ook steeds meer dat indrukwekkende technologieën zoals virtual en augmented (aanvullen op wat er al is) reality worden ingezet om bijvoorbeeld chirurgen op te leiden of te laten oefenen. Chirurgie is niet hetzelfde als de verpleging (dat klinkt inderdaad vrij logisch). Vandaar dat verschillende technieken toegepast kunnen worden in de scholing, technieken zoals e-learning. Voor deze afdelingen wordt in steeds grotere mate gebruik gemaakt trainingsplatforms waar opleidingsvideo’s gekeken kunnen worden. Dit betekent dat de ziekenhuizen of organisaties de cursussen filmen en uploaden. Een eigen systeem met eigen video’s. “Native”, oftewel: content op haar natuurlijke plek.

 

E-learning in 2018: Trainingen in de gezondheidszorg.

 

2. Onderwijs omarmt e-learning steeds meer

Het is al bewezen dat e-learning niet slechter werkt dan de klassieke manieren van lesgeven, dat lees je in dit blogbericht over de effectiviteit van e-learning. Het is een voordeel van e-learning dat er eigenlijk geen docenten voor nodig zijn en dat maken online trainingen interessant voor het onderwijs. Meerdere onderwijsinstanties hebben al aangegeven dat hun voorkeur uitgaat naar blended learning, een combinatie van normale lessen en digitale trainingen.

 

Gericht op de doelgroep

De studenten die nu op school zitten, die willen daar het liefst niet zijn, zij zitten namelijk liever online. En daar kunnen scholen nu slim op inspelen door e-learning toe te voegen aan het curriculum. En dat zien we nu steeds vaker gebeuren. De meeste uitgevers van educatieve boeken geven lezers al de mogelijkheid om de stof uit het boek online te toetsen en te leren.

Uiteraard loopt het schooljaar nu op zijn eind, en begint dit na de zomervakantie pas weer, maar dat betekent ook dat de scholen zich nu gaan voorbereiden op wat er komt. Wij verwachten dat het volgende schooljaar meer wordt ingezet in e-learning.

 

E-learning in 2018: Onderwijs omarmt e-learning

 

3. Instructeurs willen het zelf doen

We hebben het in het begin van 2018 veel instructeurs gehad die eigenlijk niet meer op grote schaal bij veel aanbieders hun cursus willen verkopen. Ten eerste bepalen ze dan zelf niet meer de marge, en ten tweede weten ze niet wat er verder gebeurd met de cursus. We hebben dan ook een groeiende vraag gezien van instructeurs die een eigen platform willen, en gelijk hebben ze, want dat heeft oneindige mogelijkheden voor ze. Heb je hier vragen over, laat het ons dan weten!

 

E-learning in 2018: Instructeurs gaan meer zelf doen

 

4. De cursussen die het meest gewild zijn in 2018

Er zijn nog zeeën van tijd over in 2018 en dat betekent dat er genoeg tijd is om te leren. Uit ervaring weten we dat bepaalde categorieën cursussen in het tweede deel van het jaar harder lopen dan de rest. Deze categorieën zijn design, software, gezondheid en fotografie.

 

Design & Software

De designcursussen doen het eigenlijk altijd goed, maar we zien jaarlijks een trend dat deze cursussen harder gaan lopen als het nieuwe schooljaar begint en in tijden dat veel mensen van beroep wisselen. Vooral cursussen voor programma’s zoals Photoshop en Illustrator doen het dan goed. Ook trainingen in het ontwikkelen of gebruik van software zijn populair in deze periode.

 

Gezondheid & Fotografie

We staan nu aan het begin van de zomer, en dit betekent dat iedereen daar klaar voor wilt zijn. Steeds meer mensen zoeken naar cursussen in de categorie van gezondheid omdat ze klaar willen zijn voor het strandseizoen en zich lekker fit willen voelen. Ook zoeken veel mensen naar fotografiecursussen om op vakantie prachtige foto’s te maken, zodat de herinneringen niet verloren gaan.

 

E-learning in 2018 kan dus nog veel groter worden

2018 is nog niet eens halverwege en dus is er genoeg tijd om te leren. Wij voorzien mooie ontwikkelingen op het gebied van e-learning en we kijken dan ook uit naar de rest van dit jaar. Heb jij nog bepaalde verwachtingen voor 2018? Laat ze hieronder achter in de opmerkingen!

Artikel uit de categorie:
Tips

0 Reacties op "E-learning in 2018: wat kunnen we nog verwachten?"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.