Online tekencursus voor beginners – leer tekenen

Sasja · 9 Februari 2023
Blik Opener is een basiscursus die je leert tekenen. Door je beter te leren kijken. Deze cursus bestaat uit tien opdrachten die je elk in een kwartiertje kunt doen.
 • Beginner
 • 21 Lessen
 • 3u 4min
 • Incl. Certificaat

Dit leer je in de cursus:

 • Alles over de basis van tekenen.
 • De geheimen van het kijken kennen.
 • Leer de materialen kennen en gebruiken.
 • Aan de hand van videolessen en opdrachten.

Cursus inhoud

Vouw uit
Hoofdstuk Inhoud
0% Voltooid 0/1 Stappen

Leer beter kijken en tekenen 

Denk jij: ‘Ik kan niet tekenen’? Bekijk dan zeker het filmpje hiernaast. Iedereen kan beter leren tekenen, simpelweg door beter te leren kijken. En precies dat ga ik je leren, in deze online tekencursus. Je gaat aan de slag met tien opdrachten die je elk in een kwartiertje kunt doen, waardoor jij een mooie basis van technieken voor tekenen legt. 

Over deze online tekencursus

Iedereen die een rondje kan trekken op papier is motorisch in staat tot tekenen. De vaardigheid om dingen die je ziet na te tekenen zit echter niet in je hand, maar in je hoofd en -nog belangrijker- in je manier van kijken. Maar waar moet je dan kijken, en hoe? Dat leer je in deze cursus tekenen.

Het gaat er bij deze cursus tekenen namelijk vooral om om de informatie die je ogen zien, goed te vertalen in richtingen en verhoudingen. Dat is echt een andere manier van kijken dan je gewend bent. Sommigen kunnen dit van nature en anderen moeten het eerst leren.

Wat je leert in deze cursus tekenen voor beginners

In deze online workshop tekenen leer je steeds een andere manier van kijken. Dit doe je in korte opdrachten, de zogenaamde ‘Blik Openers’, die je elk in een kwartiertje kunt doen. Aan het einde van de cursus houd je de eerste en de laatste tekening naast elkaar en dan zul je zeggen: “Wow! Ik ben echt beter geworden in tekenen!”

Als je deze tekencursus voor beginners hebt afgerond, dan heb je in totaal een paar uur besteed aan het openen van je blik. Je hebt dan beter leren kijken: de sleutel in het leren tekenen. Deze paar uur zullen heel waardevol blijken, want beter kijken betekent meer in het moment, bewuster én opmerkzamer in je wereld staan. Dat zal op allerlei vlakken haar vruchten gaan afwerpen.

Dat zul je zien 😉

Voor wie is deze online tekencursus?

Heb je niet de tijd om op locatie een workshop tekenen te volgen en wil je vooral zelf meteen aan de slag? Dan is deze online tekencursus ideaal. De lessen zijn gericht op beginnende tekenaars. Voor gevorderde tekenaars zullen er ook wel een paar leuke lessen bijzitten. En zeg nu zelf: een stok achter de deur om weer te gaan tekenen is altijd een goed idee, toch?

Veelgestelde vragen:

Wanneer begint en eindigt de cursus?

Het is helemaal aan jou hoelang je erover wilt doen. De informatie blijft namelijk altijd beschikbaar. Jij bepaalt wanneer je begint en jij bepaalt wanneer je klaar bent. Je kunt de cursus zelfs meerdere keren volgen en meedoen met de opdrachten. 😉

Hoe lang heb ik toegang tot de cursus?

Hoe klinkt ‘een leven lang’? Nadat je je hebt ingeschreven, krijg je onbeperkt toegang tot deze cursus zo lang je wilt en op al je apparaten. Computer, laptop,  iPad en zelfs op je telefoon! Wat jij het makkelijkste vindt.

Is er een vaste volgorde in de cursus?

Het is wel aan te bevelen de volgorde van de lessen aan te houden, want hier is over nagedacht. Gewoon beginnen bij het begin dus. 😉 Binnen elke les ben je echter volledig vrij te kiezen wat je eerst wilt doen. Zo kan je eerst de opdracht lezen, de demonstratie bekijken of aan de slag gaan met de praktijkoefening! Zo leer je hoe je het zelf prettig vindt.

Is er een vervolg als ik klaar ben met deze cursus?

Online is er nog geen vervolg, maar offline, dus gewoon in een groep met een ‘live’ docent zijn er vele mogelijkheden in Schilderschool d’ Oude Werf te Nieuwegein. Daar worden verschillende tekenworkshops en -cursussen gegeven voor beginners en gevorderden. Bekijk het aanbod op: www.oude-werf.nl. Je kunt ook een kijkje nemen in mijn live sessies tekenen en schilderen.

Hoe kom ik aan de tekenmaterialen?

Je kunt de opdrachten doen met materiaal dat jij prettig vindt of voorhanden hebt. Het potlood is het fijnste, omdat je daarmee hard en zacht kunt drukken en dus eerst wat verkennende dunne lijntjes kunt maken, waarna je deze vervolgens steviger aan kan brengen. Maar je kunt ook tekenen met pen, inkt, vulpen, fijnschrijver of stift. De ondergrond kan duur tekenpapier zijn, dat werkt namelijk fijn, maar printerpapier is ook prima!

Waar kan ik vragen stellen?

Je kunt onder elke les apart je vragen kwijt, maar algemene vragen kunnen ook op het BlikOpener-forum hier op Soofos of in de Facebookgroep “BlikOpener” gesteld worden. Je kunt hier ook een afbeelding van je schilderij uploaden om je vraag te illustreren. Ik krijg hiervan meteen een melding en reageer dan zo snel als mogelijk. 😉

Ik hoop je te zien in de cursus en ben benieuwd wat je gaat maken!

Een kleurrijke groet,

Sasja Bork, beeldend kunstenaar en 1e graads docente: jouw gids in teken-land!

Een andere vraag? Stel deze gerust via [email protected] en lees hier eens waarom leren tekenen de moeite waard is voor jou!

Over de instructeur

Sasja

4 Cursussen

Ik ben Sasja Bork en ik ben jouw gids in Teken- en Schilderland! Zelf teken ik al sinds ik een potlood vast kan houden en ik schilder 25 jaar met olieverf. Ik geef 15 jaar les in schilderen en heb een eigen schilderschool. Als eerste graads docent en onderwijskundige ben ik goed in staat om jouw verborgen talent naar buiten te lokken. Ga je met me mee op reis over het witte vlak?

Beoordelingen

4.2 Gemiddelde beoordeling

53 Beoordelingen

 • 5
  19
 • 4
  28
 • 3
  5
 • 2
  1
 • 1
  0
 1. Prima opfriscursus, en kwam er achter dat perspectief tekenen nog steeds een dingetje blijft, dus ook handig om erachter te komen wat sterke punten zijn en minder sterke punten en op zoek te gaan naar extra tips daarover.

 2. prima mini-cursus. heldere uitleg. Heb wat meer handvatten in het kijken.

 3. Leuk vooral. Lastig zonder gum maar wel te doen. Het heeft me zeker verschillende manieren van kijken aangereikt. Heel erg bedankt.

 4. Voor mijn gevoel zat er teveel herhaling in de video’s.

 5. Dacht dat ik kon tekenen maar schiet toch te kort op bepaalde punten.
  Veel inzicht gekregen hoe naar het onderwerp te kijken die ik wel tekenen
  Bedankt .

 6. Leuk om te volgen, ook prettig dat het korte lessen zijn.
  Het heeft mij echt geholpen om dingen beter op papier te krijgen.

 7. leuke oefeningen om (weer) vertrouwd te raken met de basisprincipes, prettige, rustige stem en uitleg. Het beviel zo goed dat ik me gelijk heb aangemeld voor de vervolgende cursus: schilderen met olieverf voor beginners.

 8. Ik heb reeds ervaring met tekenen, maar een hele tijd niet aan toe gekomen. Deze cursus heb ik gebruikt om weer eens te beginnen en ik was nieuwsgierig welke technieken ik niet kende. Alles wordt goed uitgelegd en is leuk om te doen.

9,95Levenslange toegang
Of
Krijg toegang tot deze en 500+ andere online cursussen voor maar €19 p/m
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 1860 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.