Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is een podcast over gemaakt. Zelfs als je googelt naar podcasts + stofzuigers, kom je een serieuze podcast over schoonmaken tegen.
Waarom, zou je denken? Er kleven heel wat voordelen aan podcasts, zowel voor de luisteraars als de makers. En voor jou als cursusmaker al helemaal.
Er zijn al heel wat Soofos instructeurs met hun eigen podcast. Zo is de enige echte tekstmeester Michiel Brand co-host van de SEO podcast, maakt zangcoach en zangeres Marieke een podcast met persoonlijke verhalen van inspirerende zangers, zangcoaches en stemspecialisten en maakte Manon de Tiny House Lifestyle podcast. Zelfs onze eigen Anton was te horen op een podcast over locatieonafhankelijk werken.
In dit artikel duiken we dan ook in de wereld van podcasts. We leggen je uit waarom en hoe je zelf een podcast kunt maken, met handige leertips!
❤️🔥 Waarom zou je een podcast maken?
Het is niet alleen leuk om naar podcasts te luisteren, ze maken is ook tof. Je kunt op de eerste plaats schaamteloos praten over je vakgebied of hobby. Maar ook als online instructeur kleven er extra voordelen aan het maken van een podcast. Zie je je cursus als een onderneming? Dan zijn dit de redenen om een podcast te beginnen:
#1 Je profileert jezelf als expert
Net als met een blog, laat je met een podcast nog meer zien dat je serieus met je vakgebied bezig bent. Dat kan voor potentiële cursisten en klanten net die laatste push zijn om voor jou te kiezen!
#2 Je krijgt een groter bereik
Denken dat jouw doelgroep niet naar podcasts luistert, is een gevaarlijke gedachte. We herinneren je er nogmaals aan: er bestaan podcasts over schoonmaken.
Op hoe meer kanalen je te vinden bent, hoe groter je bereik zal zijn. Als jouw naam dus ook prijkt op de podcast streaming platformen, pik je meteen een nieuw deel van je doelgroep mee.
Daarnaast is een podcast onderscheidend. Laten we eerlijk zijn, een blog is al lang niet meer een uitzondering, maar meer een basisvorm van content geworden. Hiermee spreek je dus ook de mensen aan die op zoek zijn naar iets extra’s.
Photo by ConvertKit on Unsplash
#3 Je groeit je netwerk
Niet alleen je bereik, maar ook je netwerk kan groeien door een podcast. Je hoeft namelijk niet in je eentje je publiek te vermaken: nodig interessante gasten uit die hun steentje kunnen bijdragen. Daarmee profiteer je stiekem ook van hun bereik en doelgroep.
#4 Je doet je publiek er een plezier mee
In de auto, tijdens een wandeling, tijdens een grote schoonmaak: we luisteren allemaal steeds vaker naar iets anders dan de radio of muziek wanneer we hands-free content willen. Met een podcast speel je daar ideaal op in. Je gaat mee in de veranderende behoeften van je doelgroep en zorgt ervoor dat ze altijd en overal iets nieuws van je kunnen leren, ook als ze even los van een scherm willen zijn.
💰 Kun je geld verdienen met een podcast?
Ja, dat kan – maar dat vergt veel geduld en hard werken.
Er zijn een aantal verdienmodellen waarmee je geld kunt verdienen met je podcast.
- Sponsorships: Bedrijven kunnen betalen om hun producten of diensten te promoten tijdens je podcast.
- Premium content: Bied exclusieve afleveringen of content aan voor betalende leden.
- Merchandising: Maak en verkoop producten die gerelateerd zijn aan je podcast, zoals T-shirts, mokken, of posters.
- Crowdfunding: Platforms zoals Patreon kunnen je helpen om financiering van je publiek te krijgen.
Die verdienmodellen ‘’werken’’ vaak pas als je podcast al goed draait en de toegevoegde waarde bewezen is. Probeer dus eerst een publiek op te bouwen, feedback te verzamelen en je podcast te finetunen – dan kun je pas goed gaan nadenken over een passend verdienmodel. Natuurlijk hoef je er geen verdienmodel aan te plakken – je kunt het ook voor de leuk doen, of zorgen dat je podcast je cursus of andere producten promoot, en daarmee geld in het laatje brengen.
🪜 Stappenplan: Hoe start je een podcast?
Nu je de voordelen van podcasting kent, is het tijd om je eigen podcast te starten. Hier is een stap-voor-stap gids om je te helpen:
Stap 1: Plan je podcastafleveringen
Denk goed na over de inhoud en het formaat van je podcast. Wat zijn de belangrijkste onderwerpen die je wilt bespreken? Wie zijn de mogelijke gasten die je wilt uitnodigen? Welk soort informatie wil je delen dat waarde kan toevoegen voor je luisteraars?
Stap 2: Zorg voor de juiste apparatuur
Voor het opnemen van een podcast heb je een goede microfoon en opnamesoftware nodig. Er zijn verschillende betaalbare en gebruiksvriendelijke opties beschikbaar.
Stap 3: Opname en bewerking
Tijd om je eerste aflevering op te nemen! Zorg ervoor dat je een rustige omgeving hebt en dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt. Na de opname kun je je aflevering bewerken om achtergrondgeluiden te verwijderen en de geluidskwaliteit te verbeteren.
Tip: check AI tools zoals Descript om het bewerken van podcasts makkelijker dan ooit te maken!
Stap 4: Publiceren
Er zijn tal van platforms waar je je podcast kunt publiceren, zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Kies een platform dat bij je doelgroep past.
Stap 5: Promotie
Maak gebruik van je bestaande netwerk en sociale media kanalen om je podcast te promoten. Vergeet niet je cursus te promoten tijdens de podcast zelf, maar niet te vaak.
Photo by Jeremy Enns
👩🏫 Cursussen over podcasts maken
Wil je stap voor stap leren hoe je een podcast maakt? Dan vind je daar op Soofos uiteraard ook cursussen voor! Of het nou meer gaat over de technische of creatieve kant, deze cursussen helpen je op weg:
🎙️ Cursus Eigen Podcast Beginnen | Podcastcursus
🎙️ Podcast en audio editing met Audacity
🎙️ Adobe Audition voor podcasts en vlogs
📄 Een script schrijven voor je podcast
Wil je wat meer structuur aan je podcast geven? Dan kan het helpen om een script te schrijven.
Een script schrijven voor je podcast kan je helpen om je gedachten te organiseren, de stroom van je aflevering te beheren en ervoor te zorgen dat je alle belangrijke punten behandelt. Maar hoe pak je dat aan? Hier zijn enkele tips:
🎯 Stap 1: Bepaal je onderwerp en doelen
Voordat je begint met schrijven, moet je eerst het onderwerp van je aflevering vaststellen en bepalen wat je doelen zijn. Wil je een bepaald probleem bespreken, advies geven over een bepaald onderwerp, of een specifieke gast interviewen?
Denk hierbij ook al vooruit: welke andere afleveringen wil je maken? Zo voorkom je dat je dubbele content krijgt of een podcast te volgepropt wordt.
👀 Stap 2: Maak een overzicht van je aflevering
Maak een ruw overzicht van je aflevering. Dit zou de belangrijkste punten moeten bevatten die je wilt behandelen, inclusief de inleiding, het belangrijkste punt van de aflevering en de conclusie.
Het kan ook handig zijn om enkele kernvragen of onderwerpen op te nemen die je wilt bespreken met eventuele gasten.
📋 Stap 3: Schrijf je script
We bedoelen hier niet dat je woord voor woord gaat opschrijven wat je in je podcast gaat zeggen.
Het kan hier vooral helpen om keywords of bepaalde belangrijke zinnen te structureren met bijvoorbeeld verschillende slides of flashcards die je er tijdens de podcast bijhoudt.
🗣️ Stap 4: Herlees en oefen
Als je geen gast hebt kun je je podcast een proefronde geven. Nadat je je script hebt geschreven, kun je er even hardop doorheen lopen. Heb je alles meegenomen? Hoe lang gaat het ongeveer duren? Zo kun je al vertrouwd raken met de structuur van de aflevering.
Ook als je wel met een gast werkt, kan dit handig zijn, al weet je dan nooit precies hoe lang je aflevering wordt, welke zijstraatjes jullie induiken en of er nog andere onderwerpen op komen borrelen.
🤔 Moet je een script schrijven?
Nee, maar handig is het wel, zeker als je net begint met het produceren van podcasts. Probeer in elk geval een hoofdvraag per aflevering te formuleren. Wil je je podcast spontaan houden, schrijf dan geen scripts maar bepaal wel een onderwerp voor iedere aflevering.
🤩 Een boeiende podcast maken
Een succesvolle podcast maken gaat niet alleen over het kiezen van een interessant onderwerp, maar ook over het leveren van waardevolle, boeiende en unieke content aan je luisteraars. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om je podcasts te verbeteren:
- Zorg voor diepgang
Dit gaat verder dan alleen maar het beschrijven van de basiskennis van je onderwerp. Duik dieper in details, bespreek de nuances en laat je luisteraars zien dat je een ware expert bent in je vakgebied.
- Ga de interactie aan
Bied je luisteraars de kans om vragen in te sturen of deel te nemen aan discussies. Dit kan een uitstekende manier zijn om je publiek betrokken te houden en tegelijkertijd waardevolle content te creëren die aansluit bij hun behoeften en interesses.
- Wees consistent
Het is belangrijk om regelmatig nieuwe afleveringen te publiceren om je publiek betrokken te houden. Probeer een schema te maken en je eraan te houden – of dat nu wekelijks, tweewekelijks of maandelijks is.
- Nodig gasten uit
Het uitnodigen van gasten voor je podcast kan een goede manier zijn om nieuwe perspectieven te bieden, je content te diversifiëren en je bereik te vergroten.
🦚 Je podcast promoten: do’s en dont’s
Do’s:
- Gebruik sociale media: Deel links naar nieuwe afleveringen, maak teasers, en voer gesprekken met je publiek op platforms zoals Facebook, Instagram en LinkedIn.
- SEO: Optimaliseer je podcastbeschrijvingen en titels met relevante zoekwoorden om de zichtbaarheid op zoekmachines te vergroten.
- Samenwerken: Overweeg samen te werken met andere podcasters of influencers in je vakgebied om elkaars werk te promoten.
Don’ts:
- Spammen: Deel je podcast op een doordachte, strategische manier. Overmatig delen of posten kan als spam worden gezien.
- Verwaarloos andere kanalen: Hoewel je podcast een geweldig hulpmiddel is, moet je je andere marketingkanalen, zoals je blog of nieuwsbrief, niet verwaarlozen.
- Verwacht snel succes: Het kost tijd om een publiek op te bouwen. Wees geduldig en blijf consistent met je inhoud en promotie.
Ben jij een instructeur op Soofos en heb je een podcast of werk je aan een podcast die binnenkort live gaat? Laat het ons weten!