“Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life,” aldus de wijze Confucius.
Iets meer recent zijn de woorden van marketing guru Seth Godin:
“Turning your passion into your job is easier than finding a job that matches your passion.’’
Ha. We like. Want hoeveel mensen zitten wel niet verscholen achter een laptop, op zoek naar een nieuwe baan – maar zoeken alleen maar in de banen die ze op Indeed kunnen vinden? Je droombaan: die kun je ook zelf creëren.
In dit artikel gaan we eens goed kijken naar de risico’s die daaraan kleven, en dan vooral de financiele kant. Maar: we geven je ook een aantal verdienmodellen om je vooral een beter beeld te geven van wat er wél mogelijk is.
Het risico
Natuurlijk, als het zo gemakkelijk en risicovrij was, dan zaten we allemaal aan onze schilderkunst, poëzie, sculpturen en andere passies te werken. Maar er moet ook geld verdiend worden, uiteraard. Om de keuze makkelijker te maken om je passie te volgen, is het belangrijk dat je eerlijk bent over wat er moeilijk aan is. Here we go:
- RIsico 1: er is geen inkomensgarantie. Misschien is je passie heel niche, of heb je geen goed verdienmodel in gedachten. Of is de markt juist al overspoeld.
→De oplossing: Geduld, en een goed plan. Praat met anderen, ga op zoek naar inspiratie, of schakel zelfs een expert of coach in om een business plan te creëren, of een verdienmodel uit te denken. Er zijn er ontzettend veel!
Daarnaast ga je een flinke portie geduld nodig hebben. Je gaat waarschijnlijk niet van de een op de andere dag flink verdienen aan je passie. Richt hier dan ook je langetermijnplan op in. Zorg ervoor dat je dedicated bent aan je plan en stappen zet om te groeien, en faseer je vangnet er geleidelijk uit.
- Risico 2: Je gaat je passie als werk zien. Dit is een veelvoorkomende struggle. Plots kun je geen leeg canvas meer zien, nadat je een week lang schildercursussen hebt gegeven. En wat als je van gedachten verandert?
→De oplossing: het is helemaal oké om van gedachten te veranderen,en verschillende passies te hebben. Wees eerlijk naar jezelf: kun je deze specifieke passie de komende jaren met plezier in je leven houden? Het helpt als je de ondernemerskant ook als een passie gaat zien, eentje die je ondersteunt en vrijheid geeft.
Een verdienmodel kiezen
We kunnen je niet helpen een passie te kiezen, die taak ligt bij jezelf. We kunnen je wel op weg helpen en je inspireren met een aantal verdienmodellen.
1. Online cursussen verkopen
Ja, onze favoriet. Dat is omdat je op je eigen manier bezig kunt zijn en blijven met je hobby of passie, en je de cursus in de achtergrond kunt verkopen, of zelfs naast je bestaande baan. Ook leer je gaandeweg nieuwe skills, zoals videografie of zelfs teksten schrijven, waar je ook zelf nog wat aan hebt! Je kunt cursussen maken over verschillende aspecten van je passie, waardoor het ook veelzijdig blijft en je een groter publiek kunt aantrekken.
2. Content maken
Een podcast, blog, TikToks, andere socialmediakanalen: je kunt overal flink wat content maken over je passie. Als je hier ook nog een website aan koppelt, kun je met affiliate marketing, sponsored content en Google AdSense hier flink wat aan verdienen.
3. Een-op-een-coaching
Ben je echt een ervaren rot in je vak? Wil je andere, beginners, op een leuke, leerzame manier kennis laten maken met je hobby – maar hou je het graag persoonlijk en klein? Dan is coaching of trainingen geven aan een persoon of kleine groepen perfect!
4. Producten verkopen
Maak je met je passie of hobby producten? Zet dan een kleine webshop op of begin ze te verkopen via Etsy of social media! Maak je niet echt producten, dan kun je alsnog gerelateerde producten verkopen. Wat dacht je van een schilder die een webshop start met haar favoriete materialen? Zo ben je alsnog bezig met je passie, maar ook met ondernemer worden.
Klaar met aan andermans passies werken en wil je elke dag met jouw passie bezig zijn? Doe eens wat inspiratie op en blader door al onze cursussen om te zien wat er mogelijk is!