4 tips om beter te oefenen in de praktijk

Rick de Bie
  | 
10 december 2020

We hebben allemaal wel eens zo’n ‘eureka!’ momentje gehad dat we het eindelijk snapten. Soms kwam dat na uren theorie stampen, maar soms kwam het omdat het opeens klikte. Je hoort vaak dat leerlingen meer leren tijdens een stage dan in de maanden die ze op school spenderen. Daar klikt het vaak opeens. In de praktijk oefenen is dé way to go, dus hoe doe je dat het makkelijkste?

Hulp is dichtbij, we geven je tips

Met digitaal leren is oefenen in de praktijk met de helft van de onderwerpen wél mogelijk en met de andere helft juist niet. Om ervoor te zorgen dat het altijd mogelijk is, moet je dus wat voorbereidend werk doen. Sommige dingen kan je gewoon niet in theorie oefenen. Om je te helpen met oefenen in de praktijk geven we je vier tips, waardoor jij altijd kan oefenen.

4. Tips om beter te oefenen

Dit zijn de vier tips waarmee je aan de slag kan:

 1. Probeer je kennis meteen uit in de praktijk.
 2. Gebruik een project om kennis toe te passen.
 3. Oefen beter dankzij coaching.
 4. Durf fouten te maken door in het diepe te springen.

Hieronder zullen we wat dieper in het waarom én het wat duiken.

1. Zorg ervoor dat je dát wat je leert, tegelijk mee kan doen

Dit is misschien niet altijd mogelijk maar zeker de moeite waard. We horen vaak dat mensen die bijvoorbeeld Photoshop leren gebruiken, meditatie leren uitoefenen of piano leren spelen het tegelijk met het kijken meedoen. Dat is ideaal, want niet alleen krijg je sturing, maar je kan gerust vijf seconden terugspoelen en het nog even opnieuw kijken. Zo leer je binnen no-time de trucjes en skills die erbij komen kijken.

2. Oefen de skills in een ‘echte’ opdracht

Welke vaardigheden en skills je echt hebt, ontdek je wanneer je ermee aan de slag gaat. Het beste kun je ze dus in het ‘echt’ gaan uitproberen. Dit betekent natuurlijk niet meteen dat je het voor een bedrijf moet doen of opeens een optreden moet gaan geven, maar je kan het bijvoorbeeld wel klein aanpakken door een vriend(in) of familielid om een opdracht te vragen.

3. Oefenen dankzij (én door) coaching

Het is natuurlijk mogelijk om iets te leren door er bijvoorbeeld een cursus, training of workshop voor te volgen. Het is beter om iets in de praktijk uit te voeren en iemand te hebben die kan zien wat je wél en wat je niet goed doet. Coaching in de praktijk is ideaal, omdat je vaak ‘fouten’ die je maakt niet snel herkent. Dit hoeft niet eens een expert te zijn. Kijk bijvoorbeeld de stof die je wilt leren samen, waarna je het samen kan proberen en elkaar feedback geeft. Deze ‘peerfeedback’ is voor beide partijen erg leerzaam!

4. In het diepe springen

We horen persoonlijk heel vaak dat mensen gewoon in het diepe springen en bijvoorbeeld een taal leren in buitenland. Dan leren ze bijvoorbeeld Spaans in Spanje of Mexico, Duits in Duitsland of Oostenrijk, enzovoorts. Dat blijkt enorm goed te werken! Doordat je in de omgeving waar je het moet gaan doen leert, krijg je het super snel onder de knie, omdat je niet anders kan.

Ga ermee aan de slag

Na het volgen van een cursus of training wil je natuurlijk maar één ding, het kunnen. Ga er dus mee aan de slag! Je kunt onbeperkt online cursussen volgen op Soofos met Soofos Plus!

Veel succes en leerplezier!

Artikel uit de categorie:
Tips

0 Reacties op "4 tips om beter te oefenen in de praktijk"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.