Zelf cursusmateriaal ontwikkelen binnen je organisatie

Er is over vrijwel alles wel een cursus te vinden, zelfs gerelateerd aan de processen die bestaan binnen jouw bedrijf. Toch kiezen meer en meer organisaties er voor om zelf cursusmateriaal te ontwikkelen. Vanwaar die extra moeite – en kost het wel zoveel moeite?

Waarom zelf digitale leermiddelen creëren?

Jij weet als geen ander wat jouw medewerkers moeten gaan leren. En hoewel er algemene cursussen bestaan over verschillende technieken en theorieën, zijn die niet direct toegepast op jouw organisatie. Daarom ben jij dan ook de uitgelezen persoon om de middelen óf te creëren of uit te kiezen. Wanneer je ze zelf creëert, dan kan je kiezen welke onderdelen extra worden uitgelicht en welke manier van lesgeven centraal staat in de middelen. 

Een ander voordeel waar je niet omheen kunt: e-learning is een goedkoop en effectief alternatief voor traditionele vormen van cursussen. Daar schreven we eerder ook al een blog over!

Waaruit kan jouw digitale leermateriaal bestaan?

Vrijwel alle soorten media en bestanden kunnen tegenwoordig tot leermiddelen gerekend worden. En ze worden steeds makkelijker zelf te maken. Dit zijn de verschillende vormen en hun voordelen.

Video

Als je denkt aan online leren, dan voert video vaak de boventoon. Dat is logisch, omdat je met video kan laten zien wat er gebeurt of gebeuren moet. Mensen zijn nou eenmaal visuele denkers, waardoor video het belangrijkste digitale leermiddel is geworden. 

Audio

Niet iedereen zal meteen denken aan het gebruik van audio binnen de les, maar het kan enorm nuttig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het leren oefenen van gesprekken in bepaalde situaties. Ook kunnen audiobestanden waarin theorie wordt uitgelegd een mooie aanvulling zijn op video’s en leesmateriaal. Zo kun je bijvoorbeeld ook onderweg al wat kennis meepikken.

Afbeeldingen

En dan vooral infographics! Daarmee vang je in een klap een heleboel informatie en maak je het makkelijker te onthouden.

Tekst

Het fijne van online leren is dat het interactief is. Dat betekent niet dat tekst daar geen onderdeel van kan uitmaken. Maar: hou het kort. Gebruik tekst niet als primaire middel om informatie over te brengen. Je kunt het bijvoorbeeld wel inzetten voor samenvattingen.

Toetsing

Niet alleen hoe je informatie overbrengt, maar ook hoe je test of het overkomt, is belangrijk in je leermateriaal. We leren vaak juist als we vragen gesteld worden. Neem dit dus ook mee in het ontwikkelen van je lesmateriaal. Dat hoeft trouwens geen compleet examen te zijn. Zelfs al hier en daar een vraag stellen in een video houdt ons brein wakker. Al raden we zeker ook oefenopdrachten en testen aan om de voortgang van je medewerkers in kaart te brengen.

Waar kan je al je digitale leermateriaal kwijt?

Datgene wat je creëert (of bij elkaar zoekt) kan je kwijt in een zogenoemde digitale leerportaal. Dit is de plek waar medewerkers stap voor stap kunnen werken aan de lessen, opdrachten en toetsen. Als instructeur kan je deze gebruiken om de voortgang te volgen en om nieuwe informatie beschikbaar te maken.

Leermiddelen aanbieden via Soofos 

Je kunt zowel je inwerktrajecten als de doorontwikkeling van je medewerkers online onderbrengen, bij Soofos! Ontdek meer over de mogelijkheden van Soofos voor zakelijk gebruik of neem contact op om al je vragen te stellen.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Stimuleer talent in jouw organisatie

Ontwikkel jezelf én jouw personeel. Schrijf je in en ontvang maandelijks de beste Learning & Development tips in jouw inbox.

Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.