Wat is habit stacking (en hoe pas je het toe op online leren)

Als je een beetje in de wereld van self development zit, heb je vast al eens gehoord van habit stacking. Productiviteitsgurus zijn groot fan, en wij ook. Maar wat is het precies, en hoe kun je het toepassen op online leren om je doelen te bereiken? In dit artikel duiken we erin!

Wat is habit stacking?

Habit stacking, of in het Nederlands simpelweg ”gewoontes stapelen” is een concept dat is bedacht door James Clear, de auteur van “Atomic Habits“. Het idee is simpel: je koppelt een nieuwe gewoonte aan een bestaande gewoonte, waardoor de nieuwe gewoonte gemakkelijker wordt om te integreren in je dagelijkse routine. Dit werkt omdat je bestaande gewoonten al stevig verankerd zijn, en door een nieuwe gewoonte eraan toe te voegen, maak je gebruik van de bestaande structuur en consistentie.

Let op: habit stacking is niet echt hetzelfde als multitasken. Je hoeft niet je tanden te poetsen terwijl je een boek leest. Je kunt het het beste meteen na elkaar doen. Het is belangrijk dat je je focust op alles wat je doet, niet alles voor 50% gaat doen.

Hoe werkt habit stacking?

Het basisprincipe van habit stacking is om een nieuwe actie te verbinden aan iets dat je al regelmatig doet. Bijvoorbeeld, als je elke ochtend koffie zet, kun je de gewoonte van 5 minuten lezen aan je koffieritueel toevoegen. Op deze manier creëer je een ketting van gewoonten die elkaar versterken. En je hoeft er uiteindelijk minder over na te denken. 

Waarom werkt habit stacking?

Habit stacking werkt omdat het de kracht van bestaande gewoonten benut. Je hoeft niet vanaf nul te beginnen met een nieuwe gewoonte, maar bouwt voort op iets dat al een vast onderdeel van je routine is. Dit maakt het gemakkelijker om consistent te zijn en je nieuwe gewoonten vol te houden.

Habit stacking toepassen op online leren

Nu je begrijpt wat habit stacking is, laten we kijken hoe je het kunt toepassen op online leren. Hier zijn enkele manieren om je online leerervaring te verbeteren met habit stacking:

1. Leren tijdens het wandelen met de hond

Als je elke dag met je hond wandelt, kun je deze tijd benutten om naar educatieve podcasts of audiocursussen te luisteren. Dit maakt je wandeling productief en helpt je om nieuwe kennis op te doen terwijl je geniet van de frisse lucht.

2. Video’s kijken tijdens het trainen op de loopband 

Sporten is een vast onderdeel van je routine? Waarom dan niet je training combineren met leren? Plaats een tablet of smartphone voor je loopband en bekijk video’s van je online cursus terwijl je traint. Kan natuurlijk ook op de fiets, maar dan wel de hometrainer – niet buiten op de weg.

3. Kennis opdoen tijdens het doen van huishoudelijke taken

Huishoudelijke taken zoals afwassen, stofzuigen of de was doen kunnen saai zijn, maar je kunt deze tijd productief maken door te luisteren naar educatieve content.

4. Leren tijdens je ochtendroutine

Je ochtendroutine biedt veel kansen om te leren. Of je nu stretcht, ontbijt of je klaarmaakt voor de dag, je kunt deze momenten benutten om kennis op te doen. Zelfs al is het maar 10 minuten!

5. Leren terwijl je je lunchpauze benut

In plaats van doelloos door je telefoon te scrollen tijdens je lunchpauze, kun je deze tijd gebruiken om te leren. Dat kan een video zijn, of een artikel gerelateerd aan het onderwerp waar je mee bezig bent. Zorg ervoor dat je aan het eind van elke pauze al een artikel voor morgen kiest, of een databank opbouwt met interessante artikelen die je wilt lezen.

🔥Check ook onze cursussen over persoonlijke ontwikkeling

Tips om succesvol met habit stacking aan de slag te gaan

Om habit stacking echt te laten werken, moet je een aantal dingen in gedachten houden. Hier zijn wat praktische tips waarmee je het haalbaar houdt:

  • Begin klein: probeer niet te veel nieuwe gewoonten tegelijk toe te voegen. Begin met één nieuwe gewoonte en voeg geleidelijk meer toe als de eerste gewoonte stevig verankerd is.
  • Wees consistent: cliché, maar waar: consistentie is de sleutel tot succes. Probeer je nieuwe gewoonte elke dag op hetzelfde tijdstip en in dezelfde context uit te voeren. Als het echt niet lekker voelt na een week, probeer dan iets nieuws. 
  • Houd het simpel: maak je nieuwe gewoonte zo eenvoudig mogelijk. Hoe minder drempels er zijn, hoe groter de kans dat je het volhoudt. Je hoeft je laptop niet mee te nemen naar de sportschool – je telefoon is genoeg.
  • Gebruik visuele herinneringen: plaats visuele herinneringen op strategische plaatsen om jezelf aan je nieuwe gewoonte te herinneren. Dit kan een post-it zijn, een herinnering op je telefoon, of een notitie in je agenda.
  • Bereid je habits voor: zorg dat je genoeg podcasts hebt gedownload, artikelen hebt opgeslagen en alles wat je nodig hebt klaar hebt staan. Als je nog op het laatste moment naar de content moet gaan zoeken, zit dat het habit stacken behoorlijk in de weg. 

Aan welke gewoonte kun jij iets extra’s toevoegen?

Habit stacking is een krachtige techniek die je kan helpen om nieuwe gewoonten, zoals online leren, effectief te integreren in je dagelijkse routine. Vind je dit soort tips interessant? Lees dan ook onze blog over microlearning!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.