Het maken van echt goede foto’s is nog steeds een vak apart. Er zullen altijd mensen zijn die het niet kunnen of er gewoon geen talent voor hebben. Dat maakt helemaal niet uit, want met sommige fotobewerkingsprogramma’s kan je van elke foto een kunstwerk maken. Mits de foto scherp is natuurlijk. We gaan het vandaag hebben over zo’n programma, namelijk Adobe Lightroom.
Wat is Adobe Lightroom?
Adobe Lightroom is een fotobewerkingsprogramma van softwareproducent Adobe. Velen zien dit programma als een “Lite”-versie van Photoshop, maar niks is minder waar. Doordat Lightroom ontwikkeld is voor (hobby)fotografen is dit programma de betere keuze, wanneer je zelfgemaakte foto’s wilt nabewerken. Met de functionaliteiten die het programma heeft, kan je foto’s beter of mooier maken door te spelen met de details en natuurlijke kleuren. Waar Photoshop meer gericht is op fotomanipulatie, is Lightroom meer gericht op foto-optimalisatie.
Hoeveel kost Lightroom?
Lightroom is, net als alle andere Adobe Creative Cloud (CC) programma’s, in abonnementsvorm te verkrijgen. Zo kan je het in combinatie met Photoshop krijgen of kan je het “grote” abonnement met alle applicaties verkrijgen. Het fotografie-duo met Adobe Lightroom en Photoshop kost €12,09 per maand en het grote abonnement met alle applicaties kost €60,49 per maand. Heb je aan Lightroom (en Photoshop) genoeg? Dan is het fotografiepakket de beste optie voor jou.
Dit is waarom je het moet leren gebruiken
Het bewerken van foto’s is tegenwoordig niet meer weg te denken. Toch zijn hier veel verschillende tools voor te gebruiken. Zo heb je bijvoorbeeld Adobe Lightroom, Adobe Photoshop en Photoshop Elements. Maar waarom zou je over Lightroom leren en bijvoorbeeld niet over een andere tool?
1. Meer gericht op fotografie dan Photoshop
Adobe Lightroom is meer gericht op het bewerken van foto’s, die jij of iemand anders zélf hebt gemaakt, dan Adobe Photoshop. Doordat deze tool van meer gericht is op het bewerken van foto’s, kan je er veel sneller en efficiënter foto’s mee bewerken, dan met Photoshop. Het is ook niet nodig om de gehele Creative Cloud aan te schaffen, zodat je met Adobe Lightroom kan werken, want zoals je gelezen hebt, kan je deze ook los verkrijgen in het fotografieabonnement. Ideaal voor fotografen en hobbyisten.
2. Veel handige, gratis presets te vinden
Het zelf nabewerken van foto’s kan je natuurlijk veel genot opleveren. Maar dat geldt bijvoorbeeld niet, wanneer je er tientallen of zelfs honderden moet doen. Gelukkig is er voor dit grotere en zwaardere werk een goede oplossing. Dit zijn de presets, die je online en gratis kan vinden. Welke heb je hiervan nodig? Wij hebben onze vier favoriete collecties met presets hieronder voor je neergezet.
Free Lightroom Presets – Sleeklens.com
Deze uitgebreide set met Lightroom presets is de makkelijkste manier om in één keer veel presets te krijgen voor jouw fotobewerkingsavontuur. Met meer dan 300.000 gebruikers is het een makkelijke keuze. Op deze manier kan je zonder al te veel kennis over Lightroom toch foto’s prachtig nabewerken.
Presets for Fujifilm – Samuel Zeller
Deze kleinere, maar ook fijne, set met presets van Samuel Zeller is voornamelijk gericht op Fujifilm camera’s. Echter zijn deze ook te gebruiken voor andere fotocamera’s en ben je daardoor dus niet beperkt. Er zijn verschillende stijlen die je kan gebruiken en ze zijn zorgvuldig samengesteld. Geen excuses dus om niet met jouw foto’s aan de slag te gaan.
Presets van Be Art Presets
Deze gratis set helpt je bij het gemakkelijker nabewerken van jouw foto’s. Wil je voor een meer romantische stijl gaan? Dan kan je dat bijvoorbeeld doen met deze gratis presets. Je hoeft er weinig voor te doen, maar kan daarna wel gemakkelijk en snel aan de slag met deze presets. Al 60.000 anderen gingen je voor, dus waarom jij niet?
Prolost EDC – Prolost Store
EDC staat voor ‘every day carry’, oftewel die dingen die je bij je moet hebben, wanneer je het huis uit gaat. Dit is de essentiële set presets, waarmee Prolost je op stap stuurt. Gratis te downloaden en hét complete pakket, waarmee je vrijwel alles kan. Van kleurcorrectie tot handige layer aanpassingen, deze preset helpt je.
3. Makkelijk te gebruiken in de CC
Nog een belangrijke reden om Lightroom te gebruiken is de handige connectie met de andere tools uit de CC. Zo kan je bijvoorbeeld beschikken over nuttige heen-en-weer-samenwerkingen met Photoshop, maar ook met bijvoorbeeld de CC-library en Adobe Stock, waar je veel stockfoto’s kan vinden. Al met al maken deze connecties de Creative Cloud zo speciaal, want hierdoor wordt alles samengevoegd tot één compleet geheel.
4. Sla alles makkelijk op in de cloud
Wanneer je met Lightroom aan de gang gaat, heb je al snel vele foto’s en vele bewerkingen. Het is dan ook niet handig dit allemaal op je computer op te slaan, want één verkeerde klik op de toets kan ze allemaal laten verdwijnen. Sla ze daarom op in de cloud. Hiertoe krijg je met Adobe Lightroom ook toegang. Je hebt één terabyte aan geheugen, zodat jij al jouw foto’s veilig in de cloud kan opslaan. Ook kan je ze dan in alle applicaties gebruiken en bewerken.
5. Handige telefoonapplicatie beschikbaar
Lightroom is er tegenwoordig niet alleen meer voor de desktop. Ook op jouw telefoon kan je nu jouw eigen foto’s gaan bewerken. Met de cloudopslag van Lightroom kan je zowel op jouw telefoon, tablet en desktop beschikken over jouw bewerkte en onbewerkte foto’s. Wil je even snel wat bewerken? Dan is de mobiele applicatie ideaal voor jou!
Leer alles over Adobe Lightroom
We hebben Adobe Lightroom hier als simpele applicatie tentoongesteld, zodat jij snel aan de slag kan met het bewerken van jouw foto’s. Echter is er nog véél meer te leren over deze tool van Adobe. Zo leer je in de online cursus Lightroom CC alles over het bewerken van foto’s en de workflows die eromheen hangen. Zo leer je dus werken met jouw eigen methode en ben je niet meer afhankelijk van presets. Niet zeker of Lightroom wat voor je is? Lees hier verder over de vergelijking tussen Adobe Lightroom en Elements. Hopelijk kan je daardoor een betere keuze maken.
Ga aan de slag en leer alles over fotobewerking!